Publicerat 

Burma

Burma

Burma (även kallat Myanmar) är ett rikt land med stora naturresurser i form av olja, gas, teakskogar och ädelstenar. Sedan många år har det varit en diktatur som styrts av en militärregim som också lagt beslag på landets tillgångar. Infrastruktur och skolväsende har raserats och många människor har knappt mat för dagen.

Trots detta är situationen fortsatt svår för minoritetsfolken, i vars områden strider och övergrepp fortfarande äger rum. Konstitutionen är inte ändrad vilket innebär att militären har fortsatt mycket makt. Ingen försoningsprocess finns på agendan. Läs mer om vårt projekt i Burma.

Ge en gåva

Burma (även kallat Myanmar) är ett rikt land med stora naturresurser i form av olja, gas, teakskogar och ädelstenar. Sedan många år har det varit en diktatur som styrts av en militärregim som också lagt beslag på landets tillgångar. Infrastruktur och skolväsende har raserats och många människor har knappt mat för dagen. Burmas demokratiskt valda ledare Aung San Suu Kyi satt i husarrest i många år men släpptes fri i november 2010. Då var det också val i Burma. Militärjuntans eget parti, USDP, vann cirka 75 procent av platserna i parlamentet vilket i praktiken innebär att militären har fortsatt stor makt. En utveckling mot ökad demokrati har skett – mediecensuren har lättat, många politiska fångar har släppts och i april 2012 valdes Aung San Suu Kyi och 42 andra medlemmar i hennes parti in i parlamentet. Den humanitära organisationen Free Burma Rangers skriver i sitt nyhetsbrev i januari 2014 om positiva tendenser utöver de som redan nämnts här, bl.a. att förhandlingar om eld upphör pågår med många av de etniska grupperna, en reducering av de väpnade konflikterna och att färre människor tvingas fly.

Trots detta är situationen fortsatt svår för minoritetsfolken, i vars områden strider och övergrepp fortfarande äger rum. Konstitutionen är inte ändrad vilket innebär att militären har fortsatt mycket makt. Ingen försoningsprocess finns på agendan. Konflikter om markfrågor har ökat. Free Burma Rangers rapporterar på sin hemsida både om den senaste utvecklingen och om de övergrepp som sker.

Många människor har genom åren flytt från Burma, en del har hamnat i flyktingläger i Thailand och så småningom kommit som kvotflyktingar till bl.a. Sverige. Många av dem är kristna och finns nu i flera av Equmeniakyrkans församlingar.

Equmeniakyrkans samarbetspartner i Burma är Myanmar Baptist Convention, en paraplyorganisation för ett antal baptistsamfund, bl.a. Karen Baptist Convention och Pwo Karen Baptist Conference där vi har flera kontakter. När det gäller stödet till flyktingarna samarbetar vi med The Border Consortium (TBC) som administrerar flyktinglägren, och Kwai River Christian Hospital som tar emot många flyktingar eftersom sjukhuset ligger nära gränsen.

Flagga Burma

Namn: Republiken Unionen Myanmar (Burma)
Statsskick: Republik
Huvudstad: Naypyidaw
Självständighet: 1948 (från Storbritannien)
Yta: 678 000 km2
Befolkning: 48 miljoner
Valuta: Kyat
Officiella språk: Burmanska
Andra språk: Arakanesiska, karen, karenni, kachin, chin, naga, mon, palaung, wa
Folkgrupper: Burmaner 68%, shan 9%, karener 7%, arakaneser 4%, mon 2%, kineser, indier, övriga 12%
BNI per capita:  2005 USD (källa UNDP) 1 535
Human Development Index: (UNDP) Ranking 149 (2011)
Religion: Buddism 89%, kristna 5%, muslimer 4%, animister 1%, hinduer och övriga 1%

Projekt

Burma

Flyktingar från Burma

BUDGET: 200.000
№: 43240
Socialt arbete
Humanitärt
Asien