Publicerat 

Ecuador

Ecuador

Ecuador – landet mitt på ekvatorn – vars natur tar andan ur dig. Allt finns! Stränder, berg, dalar, vattenfall, snö, orkidéer, papegojor… Där finns också vår systerkyrka Förbundskyrkan (Iglesia del Pacto Evangélico del Ecuador).

Kyrkan, som är en växande kyrka, med flera olika pionjärprojekt, räknar idag med ungefär 10.000 medlemmar i drygt 60-talet församlingar.

Förbundskyrkan i Ecuador driver fyra skolor. Tre av dem finns i landets största stad, Guayaquil och en högt uppe i Anderna, inte långt från staden Cayambe. Läs mer om våra projekt i Ecuador.

Ge en gåva

Kyrkan, som är en växande kyrka, med flera olika pionjärprojekt, räknar idag med ungefär 10.000 medlemmar i drygt 60-talet församlingar. Equmeniakyrkan stöder förbundskyrkan i Ecuador och tre familjer är missionärer i landet 

Hermansson stöder församlingen El Shaddai i Montecristi och arbetet med pastorsvård och handledning i distriktet Norra Kusten och FACE – kyrkans diakonala arm.

I Guayaquil driver tre av Förbundskyrkans församlingar varsin skola, vår missionsarbetare Gunilla fungerar som kurator och stöder vuxna som barn.

 

Förbundskyrkan bildades 1967. Kyrkan var ett resultat av mission från Evangelical Covenant Church. Svenska Missionskyrkan har alltsedan 1971 samarbetat med Förbundskyrkan genom svenska missionsarbetare och stöd till olika projekt.

Kyrkan, som är en växande kyrka, med flera olika pionjärprojekt, räknar idag med ungefär 10.000 medlemmar i drygt 60-talet församlingar.

Equmeniakyrkan har sänt ut missionsarbetare till landet som stöd för den nationella kyrkan som lokal församlingar i Ecuador.

Familjen Hermansson
I Kyrkokonferensen 2014 avskiljdes Andrea och Petter Hermansson till missionärer. Några veckor senare åkte familjen till Ecuador. Så här skriver Andrea och Petter:

Vi är Andrea, Petter, Natanael och Alicia.hermansson

Andrea kommer från Montecristi, Ecuador och är utbildad ekonom samt familjeterapeut. Petter kommer från Örebro, Sverige och är pastor i Equmeniakyrkan. Vi båda är avskilda som missionärer för Equmeniakyrkan sedan 2014. Natanael föddes i Stockholm 2009 och Alicia föddes i Örebro 2013.

Mellan 2010 och 2013 arbetade vi i El Chaco i Ecuador, som missionsarbetare. Vi har tidigare arbetat med Lärjungaskolan Apg29 i Ecuador, Chile, Kongo Brazzaville och Sverige.

Läs mer på familjen Hermanssons blogg

Gunilla Eliassongunilla_eliasson15_220
I april 2015 åkte Gunilla Eliasson, socionom och psykoterapeut, ut som missionsarbetare till Ecuador. Gunilla bor i Ecuadors största stad, Guayaquil. I Guayaquil driver tre av Förbundskyrkans församlingar varsin skola. Gunilla arbetar som skolkurator på två av skolorna. Hon arbetar främst med elever men också med föräldrar.

Gunilla skriver nyhetsbrev som regelbundet skickas till de församlingar som har antagit Gunilla som ”församlingens missionär”. Här lägger vi också upp hennes nyhetsbrev:

Nyhetsbrev Eliasson 3 2015 (PDF 922 kb)

 

Förbundskyrkan i Ecuador driver fyra skolor. Tre av dem finns i landets största stad, Guayaquil och en högt uppe i Anderna, inte långt från staden Cayambe.

Norma Chimarro

Norma Chimarro är rektor för skolan Francisco Aigaje i byn Cuarto Lote ovanför Cayambe Norma-hemsidan-225x300och i mitten av oktober 2014 berättade hon:

”Det här läsåret har vi 91 studenter. Troligen kommer en skola nära oss att stänga. Föräldrarna till eleverna på den andra skolan har berättat för oss att de vill att deras barn ska börja i vår skola, om deras skola stängs. Om det blir så, så kommer vi att bli 110 studenter 2015.”

Skolan Francisco Aigaje består av fyra byggnader som ligger runt en skolgård. Skolan hade inte tillräckligt med klassrum och olika klasser fick samsas om utrymmen i samma rum. För ett år sedan började man att bygga en andra våning på ett av husen.
Pengarna till bygget kom från en församling i Spanien, men det var inte tillräckligt för att slutföra bygget. Därför skickade Equmeniakyrkan pengar till just detta.

Dags för hopprep på en av rasterna.

”I månadsskiftet oktober/november kommer bygget av den andra våningen att vara klart. Nu ska vi köpa möbler, inredning och utrustning till det rummet. Vi ser verkligen fram emot att ha fler och bättre lokaler.”

Skolan Francisco Aigaje erbjuder inte bara traditionell undervisning utan genomför också andra insatser med och för eleverna och deras föräldrar.

”Nyligen hade vi en tandläkare här på skolan. Han var här under fyra veckor och gjorde undersökningar på hälften av eleverna. För två veckor sedan hade vi en aktivitet om mobbning, både för barnen och för deras föräldrar. Alla som deltog sade att det var viktigt att vi lyfte upp just mobbning.”

Norma fortsätter och tackar alla personer och församlingar i Sverige som samlar in pengar till Förbundskyrkans skolor i Ecuador.

”Ni är Guds verktyg. Många av barnen som har studerat i vår skola är kristna och idag också ledare i sina församlingar. Arbetet som vi gör tillsammans, ni i Sverige och vi i skolan i Ecuador, är inte förgäves. Ni och vi sår i god jord. Guds välsignelse över er alla som gör det möjligt för vår skola att få ett sådant stort stöd.”

Flagga ecuador

Namn: Ecuador
Statsskick: Republik
Huvudstad: Quito
Självständighet: 13 maj 1830
Yta: 283 561 km2
Befolkning: 15,2 miljoner
Valuta: USA-dollar
Officiella språk: Spanska
Andra språk: Kichwa och andra indianspråk
Folkgrupper: Mestiser, indianer, svarta
BNP per capita:  2005 USD (källa UNDP) 7589
Human Development Index: (UNDP) 0,720 / ranking 84 (2011)
Religion: Katoliker och protestant

Trots att Ecuador har rika naturtillgångar, framför allt olja, är den ekonomiska situationen svår för det stora flertalet. Flera församlingar driver egna skolor. Det sociala arbetet organiseras genom Stiftelsen för ecuadoriansk samhällsutveckling, FACE, som bildades för 30 år sedan av Förbundskyrkan och Svenska Missionskyrkan/SMU. FACE driver bl a en lokalradio i Amazonasregionen (Radio Interoceanica), skogs- och jordbruksutveckling, sjuk- och hälsovård samt arbete för att få rent vatten.

Projekt

Ecuador

Mot våld i hemmet och närmiljön

BUDGET: 100.000
№: 45170
Socialt arbete
Humanitärt
Utvecklingsarbete
Barn och ungdom
Latinamerika
Ecuador

Stipendier till pastorskandidater

BUDGET: 40.000
№: 45180
Teologisk utbildning
Utbildning
Latinamerika
Ecuador

Evangelisation

BUDGET: 60.000
№: 45150
Församlingsgrundande och församlingsutveckling
Evangelisation
Latinamerika
Ecuador

Radio Interoceánica

BUDGET: 100.000
Socialt arbete
Utvecklingsarbete
Latinamerika
Ecuador

Stöd till skolor

BUDGET: 150.000
№: 45200
Utvecklingsarbete
Utbildning
Latinamerika
Ecuador

Skolstipendier

BUDGET: 50.000
№: 45200
Utbildning
Barn och ungdom
Latinamerika