Equmeniakyrkan http://equmeniakyrkan.se Thu, 22 Mar 2018 14:02:06 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.9 http://equmeniakyrkan.se/wp-content/uploads/2015/09/cropped-favicon-155x155.png Equmeniakyrkan http://equmeniakyrkan.se 32 32 Earth hour http://equmeniakyrkan.se/earth-hour/ Thu, 22 Mar 2018 14:01:03 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185866 Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation. I Equmeniakyrkan är vi övertygade om att frågor om miljö och klimat, är viktiga. Som kyrka har vi ett ansvar att arbeta för en hållbar framtid.]]>

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation. Under en timme ha vi möjlighet att tillsammans över hela världen manifestera ett gemensamt problem. Det här är en symbolhandling som engagerar miljontals människor.

– Att byta till energisnåla ljuskällor är ett enkelt sätt att göra något i det lilla men som tack vara att vi är många som gör det, får stora konsekvenser.
Maten vi äter står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp. Vi behöver ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil.

– Genom att gå över till förnybar energi, kraftigt minska köttkonsumtionen och matsvinnet och resa och handla mer hållbart, kan vi bidra till att leva planetsmart, säger Ola Hansén, klimatexpert på WWF.

I Equmeniakyrkan är vi övertygade om att frågor om miljö och klimat, är viktiga. Som kyrka har vi ett ansvar att arbeta för en hållbar framtid.

Läs mer

]]>
Hela världen fikar – fikar du? http://equmeniakyrkan.se/hela-varlden-fikar-fikar-du/ Thu, 22 Mar 2018 13:27:20 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185863 7-9 maj, World Fairtrade Challenge, den stora fikadagen som från och med 2017 är en internationell fikatävling. Vi firar den numera på våren istället för på hösten.]]>

7-9 maj, World Fairtrade Challenge, den stora fikadagen som från och med 2017 är en internationell fikatävling. Vi firar den numera på våren istället för på hösten.

Från och med april kan du registrera din fikapaus och hämta material på www.fairtradechallenge.se. Anmäl din fikapaus till laget ”Kyrkor för Fairtrade”. Även församlingar som inte är diplomerade kan anmäla sina fikapauser i detta lag och ni kan registrera kyrkfikat den 6 maj också. Peppa gärna grannförsamlingarna att vara med.

12 maj, World Fair Trade Day, ”handla för alla” – rättvis handels kampanjdag, infaller varje år den andra lördagen i maj.

Läs mer på SKRs hemsida

]]>
Kyrka för fairtrade – Guldkorn 2017 http://equmeniakyrkan.se/kyrka-for-fairtrade-guldkorn-2017/ Thu, 22 Mar 2018 11:41:35 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185856 Kyrka för Fairtrade lyfter varje år fram sex församlingar. Två av av dem som nu fått utmärkelsen tillhör Equmeniakyrkan. De är Hagakyrkan i Örebro och Västerortskyrkan i Stockholm. Låt dig inspireras av dem i arbetet i din församling!]]>

Kyrka för Fairtrade lyfter varje år fram sex församlingar. Två av av dem som nu fått utmärkelsen tillhör Equmeniakyrkan. De är Hagakyrkan i Örebro och Västerortskyrkan i Stockholm. Låt dig inspireras av dem i arbetet i din församling!

Hagakyrkan

Hagakyrkan har arbetat med att ställa om till fler Fairtrade-märkta produkter genom bättre medvetandegörande och noggrannhet bland de olika ansvarsgrupper som turas om att köpa in Fairtrade-märkt kaffe och te till kyrkan och även att de börjat kolla om det finns andra produkter.

De deltog i Fairtrade Challenge genom att anordna en Taco-kväll för familjer i kyrkan. De bjöd på Fairtrade-märkt kaffe, te och juice, visade en film och kort information om Fairtrade i samband med det. Hagakyrkan har bjudit in Världsbutiken för att hålla föredrag och har kontakt med en annan församling där det planeras gemensamma aktiviteter under 2018. De vill gärna samarbeta med fler församlingar framöver.

Västerortskyrkan

Västerortskyrkan har ställt om till fler Fairtrade-märkta produkter i takt med att utbudet blivit större i livsmedelsbutikerna. Bland annat har de ställt om till Fairtrade-märkta blommor.

Engagemanget under kampanjdagar har varit stort. Under Fairtrade Challenge hade de öppet förmiddagsmöte med Fairtrade-fika tillsammans med Kafé Gemenskap med Fairtrade som tema. De berättade lite om dagen och varför de arbetar med Fairtrade i kyrkan och Svante Zettergren spelade gitarr och sjöng sånger med passande teman. Under Fairtrades höstkampanj gjordes en inventering av de större butikerna i Vällingby. De berättade att de var en kyrka för Fairtrade, köpte lite Fairtrademärkta varor till kyrkfikat och pratade om kampnjveckorna och frågade om butikerna kände till att det var kampanj. De rapporterade sedan tillbaks på kyrkfikat, visade lite bilder för gudstjänstbesökarna från butikerna och uppmärksammade att och varför de är en kyrka för Fairtrade. Undersökningen rapporterades också om på sociala medier.

Västerortskyrkan kommer under 2018 bland annat att i samband med en studiecirkel kring Israel Palestina bjuda in en importör av Fairtrade märkt olivolja att berätta om Fairtrade i Palestina och olivodlarnas situation. Provsmakning och försäljning av Fairtrade märkt olivolja från Palestina kommer att genomföras. De har också planer på att samarbeta mer med Vällingby Centrum som organisation och eventuellt Hemköp, som bidrar till välgörenhetsarbete i kyrkan genom matdonationer.

Läs mer

]]>
Kyrkornas nätverksdagar för migrations- och integrationsfrågor http://equmeniakyrkan.se/kyrkornas-natverksdagar-for-migrations-och-integrationsfragor/ Wed, 21 Mar 2018 07:42:26 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185813 Sensus, Bilda och Sveriges Kristna Råd bjuder in till ekumeniska nätverksdagar i Immanuelskyrkan, Stockholm, den 11 och 12 april. Dagarna vänder sig till både ideella och anställda medarbetare i kyrkan. Under rubriken ”En modig och barmhärtig kyrka för medmänsklighet och hopp”, erbjuder dagarna på kunskaps- och erfarenhetsutbyte om migration- och integrationsfrågor. För mer information och …]]>

Sensus, Bilda och Sveriges Kristna Råd bjuder in till ekumeniska nätverksdagar i Immanuelskyrkan, Stockholm, den 11 och 12 april. Dagarna vänder sig till både ideella och anställda medarbetare i kyrkan.

Under rubriken ”En modig och barmhärtig kyrka för medmänsklighet och hopp”, erbjuder dagarna på kunskaps- och erfarenhetsutbyte om migration- och integrationsfrågor.

För mer information och anmälan, gå in på Sensus sida om de ekumeniska nätverksdagarna. Sista anmälan är 21 mars.

]]>
Flytten är klar och version 1 fungerar http://equmeniakyrkan.se/serverflytt-och-stopp-for-uppdateringar/ Wed, 21 Mar 2018 05:02:37 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185759 Sedan i måndags är equmeniakyrkan.se och equmenia.se överflyttade till en ny server. Nu fungerar även de församlingssajter som ligger kvar i den första versionen av församlingens webbplats.]]>

Sedan i måndags är equmeniakyrkan.se och equmenia.se överflyttade till en ny server.

Efter flytten har vi hade vi problem med de församlingssajter som ligger kvar i den första versionen av församlingens webbplats.  Nu fungerar även de och vi ber återigen om ursäkt för de problem det här orsakat.

Om er församlings hemsida ligger i den nya versionen och har adressen equmeniakyrkan.se/forsamlingsnamn eller plats (exempelvis equmeniakyrkan.se/ulricehamn) kan ni ibörja arbeta med sidan igen. Det gäller också stuvstakyrkan.se, lyckebokyrkan.se och bkgavle.se.

Övriga församlingar som har en webbplats som ligger i den nya versionen och har en egen domän (exempelvis http://ekensbergskyrkan.se/) behöver först ställa om A-pekaren för er domän till IP-adressen: 172.104.246.91 innan ni kan börja administrera er webbplats utan risk att förlora information.

De församlingar som fortfarande använder den äldre versionen av församlingarnas webbplats berörs inte av ändringarna. Men jag vill återigen påpeka att ni bör gå över till den na versionen snarast möjligt
Tomas Lannfjäll
tomas.lannfjall@equmeniakyrkan.se

 

]]>
Stor fest när skola firade 20 år http://equmeniakyrkan.se/stor-fest-nar-skola-firade-20-ar/ Tue, 20 Mar 2018 10:15:22 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185794 Högt uppe i bergen, i Cuarto Lote i Ecuador, finns en skola för ett hundratal barn. Under vanliga dagar traskar barnen till skolan Fransisco Aigaje i ur och skur för att delta i undervisningen. Kinderna är väderbitna på till och med de minsta barnen, men skolan vill ingen missa. Många föräldrar vet att det är …]]>

Högt uppe i bergen, i Cuarto Lote i Ecuador, finns en skola för ett hundratal barn. Under vanliga dagar traskar barnen till skolan Fransisco Aigaje i ur och skur för att delta i undervisningen. Kinderna är väderbitna på till och med de minsta barnen, men skolan vill ingen missa. Många föräldrar vet att det är viktigt att kunna läsa och skriva då en del av dem aldrig fått möjlighet att lära sig det.

Denna tisdag den 6:e mars var inte vilken vanlig tisdag som helst för skolan som firade 20-årsjubileum. Barnen hade på sig sina vackraste kläder som för flickorna består av kjol och broderad vit blus. Grabbarna har poncho över skjortan.

Elever som dansar när skolan firar 20 år.

Vi var många inbjudna för att fira tillsammans med de som på något sätt varit involverade i skolan under åren som gått. Ett gediget program presenterades i form av tal, foton, uppträdanden med musik, sång och dans. Som pricken över i serverades vi mat som bestod av potatis, majs, kyckling och marsvin.

Förbundskyrkan i Ecuador är samarbetskyrka till Equmeniakyrkan och har funnits med i arbetet sedan start liksom dåvarande Missionskyrkan. Equmeniakyrkan är med och stöttar även i dagsläget och tacksamhet uttrycktes till bröder och systrar för all hjälp man fått under åren.

Rektor Norma med lärarkåren.

Rektor Norma Chimarro ser till att visionen fortlevs och tillsammans med ett hängivet lärarlag är de en viktig pusselbit för skolan, dess framtid och ursprungsbefolkningen som talar kichwa. Det gick inte att ta miste på stoltheten och glädjen över ”SKOLAN”  som sin skola. Barnen fick sin belöning till slut med lekar och bus då de suttit tysta och deltagit under hela programmet.

/ Gunilla Eliasson
Missionär i Ecuador

En av skolans elever med sin mamma.
]]>
Internationella gäster kyrkokonferensen 2018 http://equmeniakyrkan.se/internationella-gaster-kyrkokonferensen-2018/ Fri, 16 Mar 2018 08:29:49 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185754

Kyrkokonferensen gästas som vanligt av flera internationella gäster. Om du ser någon av dem så passa på att hälsa. Det finns även möjlighet att träffa dem och samtala en stund i Equmeniakyrkans monter.

Saw Timu Dee med son Salomon, generalsekreterare, Thailand Karen Baptist Convention, Thailand

Joel Tendero, biskop, United Church of Christ in the Philippines, Filippinerna

Amelita Lumayag-Jaim, ledamot i “Faith and Order Commission” och i motsvarande kyrkostyrelsen, United Church of Christ in the Philippines, Filippinerna

Alexei Kobelev, biskop, Russian Church of Christians of Evangelical Faith, Ryssland

Raúl Sancho, lokal församlingspastor, Federación des Iglesias Evangélicas Independientes de España, Spanien

Hidehiko Fujita, kyrkoledare med maka Tamae Fujita, Nippon Seiyaku Kirisuto Kyoodan, Japan

]]>
Motioner kyrkokonferensen 2018 http://equmeniakyrkan.se/motioner-kyrkokonferensen-2018/ Thu, 15 Mar 2018 12:36:43 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185725 1. Motion stadgeändring övriga ärenden

2. Motion om personuppgiftshantering och Repets säkerhet

3. Motion om klimat från Immanuelskyrkan Stockholm

4. Motion om skapelsen från Linköping

5. Motion om unga vuxna i förening och församling

6. Motion om förbättrad dialog

7. Motion om ledarskap i Equmeniakyrkan nationellt

8. Motion om arvodering av kyrkostyrelsens ordförande

9. Motion om finansiering av Hönöhallen

10. Motion om satsningsfond

11. Motion om kärnvapen och nedrustning

 

]]>
Regionfest 2018 http://equmeniakyrkan.se/regionfest-2018/ Wed, 14 Mar 2018 09:57:06 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185667 Regionfesten blir den 13 oktober 2018 i Equmeniakyrkan Östervåla. Gäster blir Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson, kyrkans nationella chef Pär Alfredsson samt Equmenias generalsekreterare Carin Dernulf. Vilken fest!   Mer information kommer.]]>

Regionfesten blir den 13 oktober 2018 i Equmeniakyrkan Östervåla. Gäster blir Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson, kyrkans nationella chef Pär Alfredsson samt Equmenias generalsekreterare Carin Dernulf. Vilken fest!

 

Mer information kommer.

]]>
Bibelskolan Tillsammans i Insjön http://equmeniakyrkan.se/185656-2/ Wed, 14 Mar 2018 09:01:32 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=185656 Vill du gå en bibelskola i ett lokalt sammanhang? Insjöns Frikyrkoförsamling och Bromma Folkhögskola kör tillsammans just en sådan i Insjön. Den är under en termin (aug-dec 2018) Följer du länken hittar du mer information om denna, hur du anmäler dig m.m. Bibelskolan Tillsammans]]>

Vill du gå en bibelskola i ett lokalt sammanhang?

Insjöns Frikyrkoförsamling och Bromma Folkhögskola kör tillsammans just en sådan i Insjön. Den är under en termin (aug-dec 2018)

Följer du länken hittar du mer information om denna, hur du anmäler dig m.m.

Bibelskolan Tillsammans

]]>