Equmeniakyrkan http://equmeniakyrkan.se Mon, 23 Oct 2017 19:30:31 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.6 http://equmeniakyrkan.se/wp-content/uploads/2015/09/cropped-favicon-155x155.png Equmeniakyrkan http://equmeniakyrkan.se 32 32 Efter jordbävningen i Ecuador – satsning på småföretagande ger hopp http://equmeniakyrkan.se/efter-jordbavningen-i-ecuador-satsning-pa-smaforetagande-ger-hopp/ Mon, 23 Oct 2017 11:04:27 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182376 Det är nu mer än ett och ett halvt år sedan som Ecuadors stillahavskust skakades av en kraftig jordbävning. Staden Manta drabbades hårt, med flera kvarter som förstördes helt och många döda. Erika Mendoza fanns mitt i kaoset och var sedan med i arbetet som församlingen “La Victoria” stod i. Bland annat var hon med …]]>

Det är nu mer än ett och ett halvt år sedan som Ecuadors stillahavskust skakades av en kraftig jordbävning. Staden Manta drabbades hårt, med flera kvarter som förstördes helt och många döda.

Erika Mendoza fanns mitt i kaoset och var sedan med i arbetet som församlingen “La Victoria” stod i. Bland annat var hon med och arbetade med skratterapi, i det första skedet, de första veckorna.

– Som kyrka har vi jobbat hårt sedan jordbävningen, även om arbetet tagit olika uttryck. Den sista tiden har jag hjälpt till med de administrativa uppgifterna i församlingen, som sekreterare.

Erika har sedan jordbävningen varit utan fast arbete, så tiden har funnits för att hjälpa till på olika sätt.
– Jag och många andra har haft svårt att få jobb, för min del löste det sig för några månader sedan då jag fick en tjänst i Coca, en stad i Amazonas, på andra sidan landet. Så efter 20 timmar i buss kom jag hit, berättar Erika på en knastrande telefonlinje.

Nu arbetar Erika som lärare i en gymnasieskola för vuxna. Hon besöker också byar ute i djungeln för att ge gymnasieutbildning till människor som inte fått möjligheten tidigare. Flera av dem hon arbetar med har ett trassligt liv och har inte sällan problem med droger.

– Det känns som att jag indirekt skickades hit som missionär, det finns mycket nöd och jag ser hur Gud använder mig. Jag trivs, men visst saknar jag Manta, min familj och församlingen. Församlingen har stora utmaningar men just nu är mina böner det enda stöd jag kan ge.

En av dem som arbetar vidare inom församlingen i Manta är Maria de Los Angeles Vasquez. Hon finns med i ledningsgruppen för de sociala projekt som kyrkan driver sedan jordbävningen.

– Vi har gått igenom olika faser. Efter de första veckornas akuta hjälpinsatser startade vi ett projekt där vi kunde finansiera reparationer av hus. Nu lägger vi all kraft på ett projekt som heter ”Den barmhärtige samariern”, där vi stöder småföretagande hos ungefär 50 personer av dem som drabbades av katastrofen.

Ekonomiskt stöd är en del i planen, men viktigare är utbildningarna där de som antagits till projektet får lära sig företagande, ekonomi, marknadsföring och affärsetik. Ett av Ecuadors största universitet har ställt lokaler och personal till förfogande för utbildningarna.

– Det är spännande att hitta olika aktörer som vill hjälpa till och bidra. Vi är tydliga med att vi gör detta som kyrka, men vi är inte rädda att för att arbeta tillsammans med andra. Vi vill ju åt samma håll, så varför inte gå tillsammans? säger Maria och fortsätter.

– Det blir också naturligt att dela tron, många funderar på varför vi gör det vi gör och lägger så mycket kraft och tid på att hjälpa andra. Men jag tror att kristen tro måste gestaltas i handling, och det vi gör inspirerar och ger kraft till oss själva också.

Det handlar ofta om många timmar varje vecka som Maria och de andra i ledningsgruppen lägger. Samtliga arbetar utan lön, men för hela teamet är det självklart att vilja vara en lösning för dem runt omkring som behöver stöd.

– Manta blir nog aldrig vad det var innan jordbävningen, det finns sår som aldrig kommer läkas, men vi hoppas att Manta ska bli ännu bättre än vad det en gång var, slutar Maria.

Fler berättelser

]]>
Döva barn får utbildning i Liberia http://equmeniakyrkan.se/dova-barn-far-utbildning-i-liberia/ Mon, 23 Oct 2017 10:59:55 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182371 Hope for Deaf School (HDS) i Monrovia, Liberia, drivs av United Metodist Church (UMC) Dövskolan arbetar mot fördomar Skolan för döva och dövstumma barn startade 2001 i slutet av det långa inbördeskriget 1989-2003 i Liberia. Många barn fick ingen eller bristfällig skolgång pga kriget, och för dem som inte kunde gå i vanlig skola pga …]]>
Hope for Deaf School (HDS) i Monrovia, Liberia, drivs av United Metodist Church (UMC)

Dövskolan arbetar mot fördomar

Skolan för döva och dövstumma barn startade 2001 i slutet av det långa inbördeskriget 1989-2003 i Liberia. Många barn fick ingen eller bristfällig skolgång pga kriget, och för dem som inte kunde gå i vanlig skola pga sin funktionsnedsättning blev situationen ännu värre. Till en början var skolan ett amerikanskt finansierat projekt som startades av Liberias metodistbiskop John G Innis.
När Sverige besökte skolan 2005 hade UMC i USA dragit sig ur, och Metodistkyrkan i Sverige blev engagerad. Till en början med att några församlingar som gick in med löftesoffer för att bära löne- och driftskostnader för skolan.

Idag finns utöver teoretisk undervisning (matte, läsning, teckenspråk m m) på förmiddagarna och hantverksutbildningar för de elever som önskar på eftermiddagarna. I första hand skomakeri och sömnad. På detta sätt får eleverna en möjlighet att kunna starta sin egen rörelse för att kunna generera en inkomst och slippa vara hänvisad till tiggeri eller välgörenhet.

Skomakarläraren är en lokal skomakare i Monrovia som kommer in och undervisar eleverna. Skolan ligger på UMC:s tomt i centrala Monrovia, där kyrkans huvudkontor också ligger, så flera av eleverna har möjlighet att på trottoaren utanför erbjuda sitt hantverk. Eleverna har fått ett gott rykte som duktiga och att de gör kvalitetsjobb. Inkomsterna från eftermiddagsverksamheten hjälper också till att bära verksamhetskostnader för skolan under den tid som de är elever där.

Det är också flera av eleverna som läser vidare på universitet och högskola, men då tillsammans med hörande studenter. Helen Roberts Evans som är direktor för Metodistkyrkans Skolavdelning i Liberia har lång erfarenhet av att arbeta med inkluderande undervisning bl a från USA. Hon har tillsammans med rektor David Worlobah och skolavdelningen en vision om att göra HDS, ”Hope for Deaf School” till en ”mönsterskola”. De vill sprida kunskap om vikten av att ge barn med funktionsnedsättningar möjlighet att få utbildning, samt förändra attityderna till dessa barn och deras familjer.

För fem år sedan började man med att integrera elever i vanligt högstadium då 10 av skolans ca 50 elever gick där. Lärarna på den skola dit eleverna kom hade fått undervisning i teckenspråk av lärarna på HDS. Detta är något som man vill arbeta vidare med dvs att elever med olika funktionsnedsättningar ska kunna gå i en vanlig skola som är anpassad till det. En självklar sak för oss i Sverige. Det finns också en hel del att göra när det gäller att fortsätta att säkerställa kvaliteten i undervisning och att lärarna får den utbildning och fortbildning de behöver ha.

Fler berättelser

 

 

 

]]>
Häng med på regionens styrelseutbildning http://equmeniakyrkan.se/hang-med-pa-regionens-styrelseutbildning/ Sun, 22 Oct 2017 18:12:38 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182356 Vintern 2018 erbjuds styrelser i församlingar och equmeniaföreningar att delta i en utbildning i viktiga ansvarsområde för en styrelse. Det gäller det andliga ledarskapet, att vara arbetsgivare, kris- och konflikthantering och församlingens växt och framtid. Om några från er styrelse var med förra gången vi hade en utbildning så anmäl nya styrelsemedlemmar denna gång. Vi tror att den kan bli till stöd och inspiration för er församling.]]>

Vintern 2018 erbjuds styrelser i församlingar och equmeniaföreningar att delta i en utbildning i viktiga ansvarsområde för en styrelse. Det gäller det andliga ledarskapet, att vara arbetsgivare, kris- och konflikthantering och församlingens växt och framtid. Om några från er styrelse var med förra gången vi hade en utbildning så anmäl nya styrelsemedlemmar denna gång. Vi tror att den kan bli till stöd och inspiration för er församling. Läs om program och anmäl

]]>
Markusmässan i Gredelbykyrkan http://equmeniakyrkan.se/markusmassan-i-gredelbykyrkan/ Wed, 18 Oct 2017 12:54:45 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182319 Det är ett sorl i lokalen då tre församlingar strax ska fira gudstjänst tillsammans. Utanför de höga fönstren lyser löven guldgula i de stora lönnarna på kyrkbacken. Läs mer och se bilder från när Markusmässan framfördes i Gredelbykyrkan.]]>

Det är ett sorl i lokalen då tre församlingar strax ska fira gudstjänst tillsammans i Gredelbykyrkan i Knivsta. Utanför de höga fönstren lyser löven guldgula i de stora lönnarna på kyrkbacken. Kören, med sångare från tre församlingar i Gamla Uppsala, Märsta och Knivsta, upptar hela estraden. Nattvardsbordet står i centrum i kyrkgången. Nu börjar Markusmässan: ”Här börjar glädjebudskapet om Jesus Kristus, Guds son”

Markusmässan är ett av de material som tagits fram av Equmeniakyrkan nationellt för satsningen av Markusåret under läsåret 2017-18. Körerna har träffats tre vardagskvällar och övat på Markusmässans sånger under ledning av Lena Wohlfeil, samordnare för musik och kreativa uttryck i Equmeniakyrkan.

”Det är extra roligt att tre lite mindre sammanhang får vara bland de första att göra den här mässan” säger Lena som är en av tre som tagit fram Markusmässan. ”Vi har varit en musiker, en diakon och en pastor som jobbat med att utforma den här mässan, förutom jag själv är det Anna Eriksson, diakon, som bor utanför Köping, och Linda Claremar, just nu tjänstledig pastor i Gredelbykyrkan”

Alla tre är också aktiva i Equmeniakyrkans notutgivning Brukssånger, varifrån sångerna i mässan är hämtade. Hela 14 olika sångskrivare finns representerade. Det gör att sångerna är av olika karaktär. Mässan är också uppbyggd kring nya handbokens nattvardsordning.

Gudstjänstens predikan utgörs av fyra centrala bibelberättelser ur Markusevangeliet och en sång där texten iscensätts av en dramatisering om hur Jesus möter, helar och upprättar kvinnan med blödningarna och den blinde mannen. Vi får också sjunga välsignelsen tillsammans med rörelser som förstärker orden.

”Vi ska gå tillsammans stora och små, för vi kan inte bara stå still och se på” sjunger kören och får med sig församlingen i slutsången. Redan nu vill vi sjunga Markusmässan igen, och det kommer den här kören att göra i februari, då i Österledskyrkan i Gamla Uppsala.

Foto: Jonas Nimmersjö

]]>
Repet och mailservern fungerar http://equmeniakyrkan.se/equmeniakyrkans-mailserver-nere/ Wed, 18 Oct 2017 08:44:12 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182249 Nu fungerar servrarna på Ekumeniska centret igen.]]>

På onsdagsmorgonen (18/10) har Repet legat nere och många som arbetar för Equmeniakyrkan har haft problem att komma åt sina mailkorgar. Det är servrarna på Ekumeniska centret som tillfälligt legat nere men nu fungerar igen.

]]>
Hoppet är på väg tillbaka men behovet är fortfarande stort http://equmeniakyrkan.se/sugandha-har-fatt-hoppet-tillbaka-efter-oversvamningen/ Sat, 14 Oct 2017 15:30:20 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182199 Sugandha Devi bor i Dhankar Tola i Bihar.  Hon säger: Mitt hus totalförstördes av översvämningen i augusti. De få saker som vi skaffat genom många års hårt arbete sköljdes bort. Matvarorna som vi hade hemma dränktes och förstördes. Vi hade i stort sett ingenting kvar. Mina fyra barn och jag själv lyckades fly till lite …]]>
Sugandha med sina 3 barn

Sugandha Devi bor i Dhankar Tola i Bihar.  Hon säger: Mitt hus totalförstördes av översvämningen i augusti. De få saker som vi skaffat genom många års hårt arbete sköljdes bort. Matvarorna som vi hade hemma dränktes och förstördes. Vi hade i stort sett ingenting kvar.

Mina fyra barn och jag själv lyckades fly till lite högre belägen mark. Omgivna av vattenmassorna var vi sedan strandsatta där i nästan 15 dagar.  Det regnade och vår plastpressning gav oss inte tillräckligt skydd. Vi levde nästan som djur. Vi var utelämnade till att använda översvämningsvatten för att dricka, laga mat och bada. Barnen var sjuka mest hela tiden men vi hade inget annat val än att försöka överleva.

När det hände så var min man i Delhi för att söka arbete. När han hörde om förödelsen i Bihar försökte han på alla sätt att komma tillbaka men inget sätt fungerade.  Hela tiden hörde jag hur personer som jag kände saknades eller var döda. Allt var så obegripligt. Jag fick panik när jag tänkte på hur jag ensamma skulle kunna skydda och ge mina barn mat. Ofta kunde jag inte sova tillräckligt. Mina barn säger att jag förlorade medvetandet flera gånger.

Det var i den här situationen som personal från HCC hittade oss.De gav oss mat och nödvändiga hushållsartiklar, vilket hjälpte oss att överleva de kritiska dagarna. Samtidigt var kanske det viktigaste att de tog sig tid att lyssna till våra traumatiska upplevelser. De besökte oss regelbundet när de hade möjligheter. De förmedlade hopp till oss i vår förtvivlade situation så att vi orkade leva vidare trots alla utmaningar. Jag är så tacksam att de tog sig tid att lyssna till oss och ge oss goda råd.”

Equmeniakyrkan vill tacka alla som bidragit till katastrofhjälpen i Bihar!

Mediabevakningen av översvämningen är nu över men den svåra vägen tillbaka för alla som drabbats har bara börjat. Hus ska repareras, människor som förlorat sin försörjning ska hitta en inkomstkälla, träning i hur man undviker att drabbas av översvämningar och fortsatt bearbetning av upplevelserna är viktiga delar för att de drabbade ska kunna få ett drägligt liv igen.  Var därför med och stöd det fortsatta rehabiliteringsarbetet genom att betala in en gåva till Equmeniakyrkan och märk med: ”Katastrof Bihar ”.

]]>
Regionfest på Härnösands folkhögskola 7 oktober http://equmeniakyrkan.se/regionfest-pa-harnosands-folkhogskola-7-oktober/ Thu, 12 Oct 2017 10:07:10 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182045 Ungdomskväll, Markustalkshow, tårta, pilgrimsvandring, gudstjänst, mångfald, installation, möten, bokutdelning, gospel, 75-årsfirande och mycket mer stod på programmet när Härnösand bjöd in till Regionfest med regionstämma. ]]>

Redan på fredagskväll den 6 oktober anlände Equmenias ungdomar till Ängekyrkan i Härnösand, från Örbyhus, Falun, Borlänge, Hudiksvall, Stöde och Härnösand för att ladda upp inför regionstämman. Maria Melin ledde lekar och kvällsandakten formades av alla tillsammans, utifrån texter i Markusevangeliet. Efter fika, gemenskap, sällskapsspel och glada skratt spred ungdomarna ut sig med sina sovsäckar och liggunderlag i kyrkans alla rum och somnade så småningom.

Värd för lördagen var 75-årsjubilerande Härnösands Folkhögskola samt församlingarna Brunnskyrkan och Ängekyrkan. Regionfesten inleddes med en högtidlig gudstjänst där kyrkoledare Olle Alkholm installerade den nye regionala kyrkoledaren Per-Olof Byrskog, som efterträder Lennart Renöfeldt. Regionens övriga medarbetare ledde gudstjänsten, förbönen för regionen samt informerade om insamlingen till Equmeniakyrkans missionsarbete i Nicaragua. Lovsången leddes av ett team från Equmeniakyrkan Bethel i Stöde.

Pelle Lindvall ledde en talkshow om Markus, där han skickligt engagerade både publik och inbjudna gäster för att inspireras att ta sig an utmaningen att läsa Markusevangeliet. Markus runt på 90 dagar, som skrivits av medlemmar i Equmeniakyrkan har blivit en storsäljare och tredubblat den ursprungliga upplagan. Förväntansfulla representanter från olika församlingar fick ta med sig böckerna hem till sina församlingar. Många församlingar har redan påbörjat gemensam läsning av Markusevangeliet i olika grupper.

Samtidigt pågick Equmenia Mitts regionstämma. Ombud och andra deltagare fick tillsammans samtal och besluta om verksamhetsplan, budget, styrelse och andra förtroendevalda. Det bjöds också på tårta.

Ordförande Oskar Johansson och regionsamordnare Maria Melin leder stämman

Under lunchen möttes deltagare under stor glädje och delade gemenskap med gamla och nya vänner från många av regionens små och större församlingar.

Efter lunchen erbjöds olika seminarier. Josef Nsumbu talade om mångfald i församlingen och utmanade till enhet och gemenskap med människor från olika kulturer. Han delade erfarenheter av både sorgliga och lustiga kulturkrockar och styrkan i bibelordet där Jesus själv ber att vi skall vara ett. Lennart Renöfeldt utmanade deltagarna att vara goda planetskötare och vikten av att ta väl hand om skapelsen som Gud har anförtrott oss. Per-Olof Byrskog talade om församling på nya sätt med levande exempel på det stora gensvar församlingarna fick när de var ute på ett köpcenter och på den stora musikfestivalen i Borlänge. Petri Kinnunen och Michel Gonzales-Velles hade ett seminarium om pilgrimsvandring med både praktik och teori i Folkhögskolans vackra omgivning.

På Murbergets topp möttes pilgrimsvandrarna av en tänd eld och fika.

Dagen avslutades med en kulturell talkshow där Brunnskyrkan, Ängekyrkan och Härnösands folkhögskola bidrog med syrisk lovsång, glädjefylld gospel och allvarliga filmer om människors flykt över medelhavet och betydelsen att få en ny chans i livet genom studier och gemenskap i Sverige. Ninna Zetterman och Petri Kinnunen avslutade regionfesten med bön, välsignelse och sände oss tillbaka till våra församlingar väl påfyllda av mycket glädje och inspiration.

 

Hosanna Gospel från Härnösand avslutade kvällen
]]>
Regionfestinsamling – var med! http://equmeniakyrkan.se/var-med-och-samla-till-projekt-i-nicaragua/ Tue, 10 Oct 2017 11:56:47 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182053 På regionfesten i Härnösand samlade vi in pengar till ett projekt i Nicaragua. Projektet handlar om att hjälpa till med att betala lönerna för pastorer i Tasba Raya, ett konfliktfyllt område i landet. Moravakyrkan, vår samarbetskyrka, ser till att det finns pastorer i byarna i Tasba Raya som stöttar, talar om icke-våld samt dokumenterar det …]]>

På regionfesten i Härnösand samlade vi in pengar till ett projekt i Nicaragua. Projektet handlar om att hjälpa till med att betala lönerna för pastorer i Tasba Raya, ett konfliktfyllt område i landet. Moravakyrkan, vår samarbetskyrka, ser till att det finns pastorer i byarna i Tasba Raya som stöttar, talar om icke-våld samt dokumenterar det som sker.

Vi samlade in 2 850kr i kontanter och dessutom mer via swish. Du och din församling kan också vara med! Läs mer om projektet här.

]]>
Uppdraget och diakonens roll http://equmeniakyrkan.se/uppdraget-och-diakonens-roll/ Mon, 09 Oct 2017 11:02:22 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182027 I utredningen Diakonatet inom Equmeniakyrkan tittar Hans Andreasson på diakonin inom Equmeniakyrkan och dess bildarsamfund.]]>

I utredningen Diakonatet inom Equmeniakyrkan tittar Hans Andreasson på diakonin inom Equmeniakyrkan och dess bildarsamfund.

Det råder idag inga oklarheter kring det diakonala uppdragets betydelse för den kristna kyrkan. Inom Equmeniakyrkan talas om både praktisk och profetisk diakoni. Det är en del av den kristna församlingens varande. Däremot råder det oklarheter kring hur diakonatet ska förstås. Varför finns det skillnader mellan de uppgifter som pastorn får göra och det diakonen får göra?

Denna rapport är en del av ett uppdrag som tilldelades Teologiska kommittén i juni 2016. Under arbetets gång har ett flertal utredningar och arbetsgrupper tillkommit inom näraliggande områden, vilket breddat och tydliggjort studiens mål. Syftet med studien är att belysa diakonatets roll inom Equmeniakyrkan.

Diakonatet inom Equmeniakyrkan 20171004

]]>
Tacksamma hälsningar från Syrien http://equmeniakyrkan.se/tacksamma-halsningar-fran-syrien/ Thu, 05 Oct 2017 14:30:59 +0000 http://equmeniakyrkan.se/?p=182013 Salem Hanna framföra ett vamt tack för stödet från församlingar och medlemmar i Equmeniakyrkan.]]>

Salem Hanna är pastor i den presbyterianska kyrkan i Latakia. När han besökte Sverige passade han på att framföra ett tack från den nationella evangeliska synoden i Syrien och Libanon. Salem är chef för synodens hjälp- och återuppbyggnadsarbete och varmt tacksam för stödet från församlingar och medlemmar i Equmeniakyrkan.

 

]]>