Publicerat 

Migration och mångfald

Migration och mångfald

Som kyrka bär vi både på kapacitet och ansvar för att ge stöd till flyktingar och nyanlända. Därför jobbar Equmeniakyrkan med integration och för att skapa goda arbetssätt och strukturer som välkomnar och inkluderar människor från andra länder. 

Just nu ser vi allt fler människor fly sina hemländer, och det är en verklighet som kommer fortsätta påverka Sverige för en lång tid framöver. Här har vi en viktig uppgift att skapa nätverk mellan församlingar, samla kompetens, synliggöra allt gott arbete som redan finns i församlingar och tillsammans utveckla migrations- och mångfaldsarbetet.

”Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det” (Heb 13:2).

Sjung språket!

Dom av oss som trodde att vi bara skulle sjunga ”sånger på svenska” hade fel.
Jan Mattsson visste bättre än så. Klart att vi skulle lära oss av varandra – klart vi skulle sjunga sångerna med samma mångfald som vår grupp förkroppsligade! Tigrinja, dari, arabiska… fick vi också sjunga på.

Konsten att memorera texter, verser och fraser genom melodier, rytmer och ramsor lever än. Det blir ju inte enklare att lära sig ett språk, än just genom att sjunga det. Visste du det inte redan, så prova!

Inom Equmeniakyrkan är vi många församlingar som arbetar med språkcaféer och mötesplatser för språkträning. Detta är ett mycket viktigt arbete. Och vi får aldrig glömma möjligheten att ständigt förnya, bredda och fördjupa oss i vårt arbete när vi upplever att vi kör fast. Glöm inte sångens och musikens nycklar! Plocka fram gitarren och skriv lite sånger – själv eller tillsammans med de som du möter i verksamheten. Ibland kan man behöva lite inspiration och hjälp att komma igång. Ta hjälp!

Vi som vallfärdade till Tureholmskyrkan i Sösdala en lördagsmorgon med pajer och diverse hemmasnickrade sallader – dofter och smaker från hela mellersta Skåne – skiljdes i tidiga kvällen, berikade av sångens kraft. Nya fraser och nya vänner. Tack, Jan Mattsson, som kom och var med oss i musiken en hel dag! Tack för dina vackra sånger, som bär både budskap och funktion.

Tack till Tureholmskyrkan i Sösdala som beredde plats för denna härliga dag!

Eva Kunda Neidek
regional samordnare, migration och asyl
Region Syd

Aftonbladet debatt

2017-01-26
Vi står upp för godhet – och möts av förakt. Det skriver Sveriges kyrkoledare på Aftonbladet debatt. – Hånet mot oss som vill se en human migrationspolitik kan få katastrofala följder. Du kan skriva på Juluppropet för en human migrationspolitik fram till 31 januari.Läs mer

Det är inte ett upprop för obegränsad invandring

2016-12-30
Juluppropet är en väl definierad uppmaning och på intet sätt ett upprop för obegränsad invandring. Det handlar om villkoren för dem som redan är här, skriver Karin Wiborn och Lasse Svensson, Sveriges kristna råd, i en slutreplik i Svenska Dagbladet debatt.Läs mer

Sju sorters kakor och tända ljus

2016-12-19
En återträff med Alaa i Höör – Är inte det en sån där ”Radiokaka?” blir min första överraskade fråga till Alaa när vi står i hennes kök och preppar för eftermiddagsfikat. – I Syrien kallar vi denna kaka för ”Succé”! Eller ”Lazy cake”, säger Alaa. Det är första gången i mitt liv som jag smakarLäs mer

Vi står inte bredvid och tittar på

2016-10-11
Equmeniakyrkan visar att vi inte tänker stå bredvid och titta på. Vi står på det hopp Kristus är och vi följer Jesu fotspår när vi också går med ord och handling.Läs mer

Kontakta oss

Inga Johansson

samordnare för kyrka-samhälle
08-580 031 81
076-505 31 81

Emanuel Furbacken

regional samordnare för migration och asyl

076-517 24 02

Yvonne Göranson

regional samordnare för migration och asyl

076-517 24 01

Eva Kunda Neidek

regional samordnare för migration och asyl

070-172 33 37

Kristina Färdeman

regional samordnare
för migration och asyl
070-419 24 93