Publicerat 

Lekmannautbildning 2014-2015 # Scrabble – Nya foldrar

_TAZ8156Under innevarande läsår går 58 deltagare Lekmannautbildningen steg 1 och steg 2.1.

Många av tidigare och nuvarande deltagare har uttryckt sin glädje och uppskattning till föreläsare och kursansvariga. En önskan finns att många, många fler ska få ta del av denna utbildning.

Håll utkik! Om du ser Scrabble på broschyrer så kan det vara Lekmannautbildningen 2014-2015  som kallar på uppmärksamhet.

Vi återkommer snart med de nya foldrarna…

… nu är de här :-)

Steg 1

Steg 2.2

Publicerat 
DSC_0694

Hjältarna

Hjältarna ser inte alltid ut som man tror. Vi har sett Stålmannen, Pippi Långstrump, Göran Kropp och många andra, men jag har förmånen att träffa en del andra. De väljer att laga mat till trötta 10-åringar över en tunna som man eldar i, istället för att sitta hemma och kolla på TV, de tröstar andras barn, när myggen gör livet besvärligt. De gör så mycket mer än så, de rustar och utrustar unga människor för livet. De är allt från 16 till 75 år gamla och detta har de gemensamt, lusten att vara med. Lusten att erbjuda andra ett äventyr till ande, kropp och själ. Här möts man och får med sig minnen och erfarenheter om livet. Själv fick jag göra ett besök hos Harry Potter på Åsengården och imponerades av den avslappnade stämningen, ett tydligt fokus hos kaplansgruppen och alla sköna deltagare och ledare.
Det verkar bo en hemlighet i detta engagemang. Våra hjältar ser och får uppleva att de gör skillnad för barn och unga en sådan här vecka. Det finns leenden som är mer värda än en hel månadslön och de flesta åker hem rikare än när de kom…
Tack Anders, Peter, Per, Maria, Anna-Karin, Magdalena, Ida, Johan, Stefan, Victor, Erik, Hans, Linus, Frida, Emilia och alla andra! Ni gör mig stolt och hjälper mig förstå vad det är som är viktigt i Equmenia. Ha en skön sommar och vila i orden från Matteusevangeliet;

Folk kom till honom med barn för att han skulle röra vid dem. Men lärjungarna visade bort dem. När Jesus såg det blev han förargad och sade: ”Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte: Guds rike tillhör sådana som de. Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.” Och han tog dem i famnen, lade händerna på dem och välsignade dem

Detta blir det sista blogginlägget för sommaren. Vi återkommer fulla av inspiration när terminen drar igång igen.

Mikael Nilsson, föreningsutvecklare Equmenia Väst.

Publicerat 

Utbildning till medföljare

Medföljare är ett nytt koncept där människor av olika tro tillsammans utbildas för att öka tryggheten och vara ett moraliskt stöd för personer som bor på asylboenden, genom medföljarens fysiska närvaro.

Utbildningen riktar sig till dig som är från en religiös organisation och samfund, och som tillsammans med personer från andra samfund och församlingar vill ge stöd till flyktingar som bor på asylboenden. Metoden vi använder bygger på medföljningsmetoden som exempelvis Kristna Fredsrörelsen arbetar med internationellt. Efter utbildningen ska deltagarna på frivillig basis finnas närvarande på asylboenden eller på andra ställen där asylsökande vistas och bidra till en tryggare tillvaro för människor.

En utbildning har genomförts under och våren och i höst erbjuds ytterligare två utbildningar för att bli Medföljare:

Stockholm: Tisdagen den 13:e september och torsdagen den 15:e september på kvällstid. Exakta tider uppdateras inom kort. Den första planerade medföljningen efter utbildningen är den 19 september.
Plats: Stockholms stift, Klara Södra kyrkogata 1, 3 tr.
Anmälan och mer information

Göteborg: Fredagen den 21:e oktober till söndagen den 23:e oktober. Exakta tider för varje dag uppdateras inom kort.
Plats: Interreligiösa centret i Göteborg, Kyrkogatan 25.
Anmälan och mer information

Publicerat 

Gemensam utbildning för mötet med människor på flykt

I höst startar ett treårsprojekt där landets kyrkor ska utbildas inom migration och integration. Migrationsverket anslår via en EU-fond drygt 3,6 miljoner kronor till utbildningen. Satsningen heter ”#Värme” och innebär utbildningsdagar på 20 platser runt om i landet. Utbildningarna innehåller bland annat asylrätt, information om svenskt mottagande och psykosocialt stöd. Sveriges kristna råd håller samman projektet med pedagogiskt stöd från studieförbunden Bilda och Sensus.

Läs mer

Publicerat 
sommar

En välsignelserik sommar!

sommar

”Gå ut min själ och gläd dig vid den store Gudens gåvor”.

Jag vill önska alla härliga människor, medlemmar, ledare, unga och äldre i våra församlingar och equmeniaföreningar en riktigt god och välsignelserik sommar. Jag hoppas att vi alla ska få en lagom blandning av vila, rekreation, uppbyggelse, avskildhet och gemenskap med gamla och nya vänner som vi ofta kan få i spontana möten under sommaren. Tänk om det också dyker upp tillfällen då vi kan få hjälpa en medmänniska på något sätt och vittna och berätta om vår Herre i goda samtal som drar på djupet! Då blir sommaren och semestern riktigt meningsfull. Vi ber denna sommar särskilt för alla barn, ungdomar och ledare som är på olika läger, att de ska få goda möten och minnen för livet. Vi ber också för människor som varit på flykt från krig och fattigdom och som senaste året kommit till vårt land och till platser där vi bor, att de alltmer ska finna sig till rätta och känna sig hemma i vårt vackra land. Låt oss hjälpas åt att leva och göra så att det blir en verklighet och så att Guds kärlek blir synlig.

Tomas Hammar

 

Publicerat 
rödcykel_puff

En röd cykel

Sitter på tåget och utanför bjuder sommaren på sin skiraste grönska. Här inne i tåget närmar vi oss snart bastutemperatur men mina tankar finns i den föreläsning som jag har rest till Borlänge för att lyssna på. Jag har suttit andäktigt och lyssnat på en kvinna från Bagdad som levt fler liv än många, erfarit kulturens och männens makt över kvinnor in på sin bara kropp, gjort livsval med konsekvenser som får mig att hissna.

Afaf Radhison är namnet på kvinnan som med stor inlevelse och stor skärpa berättar sin livsberättelse. För åtta år sedan kom hon till Sverige med tre av sina fyra barn och sin man. De kom för att undkomma kriget i Irak men främst för att återförenas med sitt fjärde barn, nu 9,5 år, som redan varit i Sverige i ett och ett halvt år. Mycket var bra med att komma till Sverige men problemen i familjen kvarstod. Så småningom kom hon till Hälsingland där hon målmedvetet byggt upp ett nytt liv för sig och sina barn.

rödcykel

Med den senaste veckans berättelser om hur asylsökande kvinnor lever/överlever på våra asylboenden, om männens blickar, rädslan och våldtäkterna surrandes i bakhuvudet lyssnar jag när hon sakligt och med ett inifrånperspektiv berättar om klanens roll och makt, om hederskultur och om skam. Inte ett överord hör jag, ingen värdering av det system som berövat henne så mycket. Samtidigt öppnar sig ett bråddjup mellan den värdegrund som vårt svenska samhälle vilar på och den hederskultur hon berättar om. Hur ska integrering ske när våra värdegrunder ser så olika ut, vem skall vi lyssna på, vilka perspektiv är viktiga att lyfta fram? Hur lyssnar vi så att kvinnors drömmar och längtan efter frihet, framtid och plats för sin egen vilja med sitt liv får ta plats i det privata och offentliga livet? Hur gör vi så att vi inte sviker de osynliggjorda, de som anses svaga och de som ingen lyssnat på? Vad betyder för dem att integreras i det svenska samhället? Hur kan vi som enskilda och som kyrka säga det varma välkommen som vi vill säga så att det också ger livsluft och livsrum för de som lever under hederskulturens förtryck? De som med ettenda felsteg drar skam över både sig själva, familjen och klanen. Frågorna virvlar i mitt inre medans tåget rusar fram. Men starkast hör jag Afafs ord ”det finns ingen förlåtelse” och berättelsen om den röda cykeln, symbolen för hennes frihetslängtan.

Yvonne Göranson, samordnare för flyktingfrågor
Region Mitt, Equmeniakyrkan