Publicerat 

Vad har Trumps presidentskap med dopet att göra?

Vem är det egentligen som bestämmer?

Den frågan ställer vi ofta i såväl stora som små sammanhang. Vem bestämmer hemma? Vem bestämmer på jobbet, i våra nära relationer, i våra samhällen, länder och vem bestämmer i vår värld? Vi är många som med intresse följer amerikansk politik och inte minst den maktkamp som pågår mellan den verkställande makten, presidenten, och den dömande makten, domstolarna och nu senast med den utförande makten, militären.

Ibland tänker vi att makt är något smutsigt och moraliskt korumperande, att makten i sig skulle vara en källa till förtryck. Men makt betyder inflytande, att kunna påverka. Maktens betydelse märks mest när den är frånvarande, när vi är maktlösa. Kristen tro har med makt att göra. Vi bekänner att vi tror på Gud, allsmäktig Fader och Jesus säger om sig att åt ”mig har getts all makt i himlen och på jorden” (Matt 28:18). När Jesus har sagt detta säger han till lärjungarna att de därför ska göra alla folk till lärjungar, att döpas i Faderns, Sonens den heliga Andens namn, och lära dem att hålla alla de bud som Jesus har gett dem. Lärjungarna går alltså i Jesu makt, deltar i den.

Vi döper därför att vi tror Jesus har all makt. Det har ingen politisk ledare, inte ens Trump, även om han kallas världens mäktigaste man. Och visst har han makt som både kan skrämma och uppröra oss när vi tänker på flyktingsituationen i världen, på världens klimat eller på vår världs säkerhetsläge. Maktfullkomliga politiska ledare som inte tar sitt etiska ansvar utan värnar kortsiktiga egenintressen, finner vi tragiskt och då säger vi ”så synd”. Vi använder det bibliska begreppet för att inte nå sin bestämning; ”synd”. Synden kan riva ner och förstöra, men det är också allt den kan göra. Den som kan skapa är den som kan förlåta. ”Men hos dig finns förlåtelse, och därför fruktar man dig” (Ps 130:4).

I dopet finns förlåtelse för våra synder (Apg 2:38). Visst kan vi känna förfäran för de som kan riva ner och förstöra, men frukta behöver vi enbart göra den som kan skapa och omskapa. Vi behöver endast frukta Gud och Gud förlåter oss det vi har orsak att frukta; våra synder. Gudsfruktan är ett annat ord för gudstillit. Vi döps in i Kristus, vi ikläder oss honom. I dopet får vi gemenskap med levande och treenig Gud och vi förenas med Guds kyrka, det folk som Gud kallat till sig och sänt i den heliga Andens kraft för att vittna för hela världen om hur Gud handlar i skapelsen och frälsningen. Vi får lita på Gud och vi får vandra Guds väg, i Guds sanning (Ps 86:11)

Genom dopet blir Guds berättelse om vad det är att var människa också berättelsen om oss och våra liv. Det är berättelsen om vad det innebär att ha all makt, makten att förlåta och försona, makten att skapa nya möjligheter ur alla missade tillfällen. Makten, den verkliga gudomliga makten, finns inte hos de som kan bruka våld och bygga murar, utan hos Gud som kan skänka evigt liv.

Vi skall frukta Gud som älskar oss och gick in i vår mänsklighet för att dela alla våra villkor, till och med vår död, för att vi skulle ha syndernas förlåtelse och evigt liv. Nya möjligheter finns inte i destruktion och våld utan i den självutgivande kärlek som är Gud. I Guds heliga och treeniga namn döps vi. I dopets tecken får vi leva. Genom dopet får vi tolka våra egna liv och hela tillvaron. Dopet påminner oss vem som bestämmer, vem som har all makt och i den makten får vi leva. För den verkliga makten finns inte i att behålla för sig själv utan i att ge ut. Dopet påminner oss om sanningen i orden i den helige Franciskus bön: ”det är genom att ge som vi får ta emot, det är genom att förlåta som vi får förlåtelse, det är genom att mista vårt liv som vi vinner det, det är genom döden som vi uppstår till det eviga livet”.

Arne Fritzson
Teolog

Publicerat 

Miniakademi i Kaxholmen!

Mini-akademien uppstår med en förhoppning om att stärka den existentiella och andliga hälsan.

Mini-akademien vill ge ett bidrag in i samtalet och prövandet av vad det är att vara människa och kyrka i vår tid.

Mini-akademien arrangerar temadagar och kursdagar med föredrag, workshop och inspiration.

 

Mini-akademien arbetar med tre spår:

  • Tro & kreativitet – Hur de estetiska uttrycken kan bli en väg i sökandet och delandet av tro, tillit och livsmening.
  • Människa i samtiden – Om utmaningar och möjligheter i vår tid.
  • Gud i oss – Om vägar för växande och fördjupning i enskild och gemensam andlighet.

 

Mini-akademien är ett enskilt initiativ men med ett nätverkande kring Equmeniakyrkan i Kaxholmen, Bilda, och Equmenia.

 

Initiativtagare och ansvariga för mini-akademien är Filippa Millenberg och Frida Hellsing.

 

Mini-akademiens kursdagar 2017:

 

  • 20 Maj: Tro och Kreativitet – Kroppen, rörelsen och gestaltningen i mötet med Gud, varandra och bibeltexter.

 

  • 16 Sep: Människa i samtiden – Suntprat: skapa förtroende och förebygga beroende.

 

  • 25 Nov: Gud i oss –
    Om retreat på hemmaplan, i det vardagsnära sammanhanget.

 

Kursdagarna äger rum i Equmeniakyrkan i Kaxholmen.

Här hittar du mer information och anmälan!

 

Publicerat 

Var med och bed!

Vi hör ihop och har förmånen att bära varandra i förbön inför Gud. Bönen blir uttryck för omtanke och omsorg. I Equmeniakyrkan har vi en Förbönskalender, fortsätt att använda den men komplettera gärna med detta böneschema för församlingarna i Region Svealand.

Böneschema

Publicerat 

Sommarkonfirmation på Klintagården

konfaklinta-loggaVill du uppleva tre fullspäckade veckor på Öland med bad, lek, sport, kör, andakter, lovsång, undervisning & få vänner för livet?
Är du nyfiken på vem Jesus är eller längtar efter att lära känna Honom bättre?

Då är det dags att anmäla sig till konfalägret år 2017!

VAD ÄR KONFIRMATION?

Konfirmation är en period i ditt liv då du får chans att stanna upp, fundera och
samtala om frågor och ämnen som rör livet och den kristna tron

Under tre veckor på Klintagården möts vi för att tillsammans dela frågor och funderingar. Vi vill skapa en positiv miljö där ingen fråga är för liten eller för stor. Det handlar även om att få testa och utforska den kristna tron, därför kommer vi tillsammans få uppleva kyrkans tro och liv. Du kommer också att träffa nya vänner från hela landet.

Allt detta gör vi genom undervisning, lek, fritidsaktivitet och andakter. Oavsett om du är aktiv i en kyrka eller inte är du Varmt Välkommen!

LÄGERFAKTA:
Tid: 19 juni-9 juli 2017.
Plats: Klintagården, Köpingsvik Öland.
Ålder: Du ska minst ha gått ut åk 8 (vara född 2002 eller tidigare)

Avgift: 9350 kr inkl. logi, mat, mm och kurslitteratur. Om du anmäler dig via en arrangerande församling blir avgiften 8350 kr. (Anmälningsavgiften på 500kr ingår i avgiften och räknas av när du betalar hela lägeravgiften.)

Max antal deltagare: 40 konfirmander.

Förläggning: 4- eller 6 bäddsrum.

Anmälan: Skicka konfirmandens namn, personnummer och adress till hannasara@vasterportkyrkan.se eller stefan@missionskyrkanoskarshamn.se senast 15 november 2016.

Först till kvarn är det som gäller. Efteranmälan kan göras i mån av plats.

Mer info och lite olika röster om lägret hittar du i foldern här:

konfa2017_folder

konfirmation_affisch_2017

Publicerat 

Hyra husbil/husvagn på Tånga heds camping

 

 

Husvagn Knaus Royal 580UK Årsmodell: 2005. Sju bäddar(2 st är för max 60 kg). Förtält finns. Djur och rökfri vagn och tält.
För mer information och bokning: Daniel Dalén 0705-744 113 / daniel@tmb.se

Husvagn. Knaus 650 Exklusiv Scandinavian edition i nyskick. Plats för två vuxna och två barn/tonåringar i en dubbelsäng och en våningssäng. Onsdag – söndag 4500 kr. Önskas förtält tillkommer 500 kr.
För mer information och bokning: Marcus Josefsson 0709-601 434 / marcus@eklyckans.se

Sidan kommer att uppdateras.

 

Publicerat 

Dag för ungdomsanställda den 4 april

den 4 april våren ses vi en dag någonstans i regionen. Tanken med vårens träff är att få mötas i en lokal församling/förening där de får möjlighet att berätta om sitt arbete och vi alla tillsammans får utmanas och fundera kring vår egen verksamhet. Vårens träff är tisdagen den 4 mars. Info om plats kommer senare!

Under dagen bjuder Equmenia Mitt på fika och lunch, men resan står din församling för.

Du anmäler dig till dagen genom att skicka ett mail till Maria Melin. Vi behöver din anmälan senast en vecka innan.

Mer information hittar du i vårkalender som du hittar här.

Publicerat 

Medarbetardag 30 mars i Equmeniakyrkan Söderhamn

Välkommen till en inspirationsdag och årsmöte i Söderhamns Missionskyrka. Dagen har tema “Växa i tro” och kommer ha fokus på ungdomar och församling. Vi kommer få besök Carin Dernulf, generalsekreterare för Equmenia och Magnus Stengård, biträdande generalsekreterare. Vi kommer också ha årsmöte för vår regions medarbetarförbund.

 

 

Schemat för dagen är som följer:
9.30 Start med fika
10.00 Samling – morgonbön
10.15 Carin/Magnus
12.00 Lunch
12.45 Carin/Magnus
15.15 IT cliffhanger med Niklas & Maria
15.30 Fika och under tiden så håller vi medarbetarförbundets årsmöte.
Slut ca 16.00

Det kommer serveras fisk till lunch och fika vid två tillfällen. Kostnaden för dagen är 200:- och betalning kan ske i förväg på På Nordea 38 09 53-0, ordentligt märkt med namn! Eller så kan du betala med kort på plats. Vi tar inga kontanter.
För att kunna beräkna maten måste du anmäla dig här senast den 19 mars.

Väl mött till en spännande dag!

Publicerat 

Handbok på gång i Equmeniakyrkan – del 2 Sandviken

Kursdag 2
För Region Mitt är denna dag den 16 mars i Kanalkyrkan, Sandviken. Vi börjar kl 9:30 med fika. Kl 10 börjar programmet och håller på till cirka 16. Om du behöver hjälp med att hitta någonstans att övernatta kan du vända dig till sara.lofstedt@equmeniakyrkan.se.

Avslutning/examination
Kursens examinationsform är en skriftlig reflektion i form av en kortare essä. Du som lämnar in din essä kommer att få ett kursintyg på genomgången kurs.

ANMÄLAN

Anmälan gjordes till del 1. Hör av dig till sara.lofstedt@equmeniakyrkan.se om du INTE har möjlighet att komma till Sandviken.

 

Mer information hittar du här