Publicerat 

Lekmannautbildning 2014-2015 # Scrabble – Nya foldrar

_TAZ8156Under innevarande läsår går 58 deltagare Lekmannautbildningen steg 1 och steg 2.1.

Många av tidigare och nuvarande deltagare har uttryckt sin glädje och uppskattning till föreläsare och kursansvariga. En önskan finns att många, många fler ska få ta del av denna utbildning.

Håll utkik! Om du ser Scrabble på broschyrer så kan det vara Lekmannautbildningen 2014-2015  som kallar på uppmärksamhet.

Vi återkommer snart med de nya foldrarna…

… nu är de här :-)

Steg 1

Steg 2.2

Publicerat 
RegionfestStamma16

Tänk på att anmäla till regionsfesten!

RegionfestStamma16Nu är det hög tid att anmäla sig till regionsfesten i Skövde den 8 oktober. Förtroenderådet och regionsstämman möts på förmiddagen och kl 14.00 börjar programmet för alla med storsamling, seminarier, tårtkalas och gudstjänst! Missa inte festen! Välkommen med din anmälan. Se program och hur man anmäler sig här.

Publicerat 
skander

Ny regionsamordnare i Equmenia väst: Fyra lära-känna-frågor

Blogg

Fyra lära-känna-frågor till vår nya regionsamordnare Skander Kurtin

bild-2

1. Vem är du (tio ord)?
Fotbollsälskare, pappa, Örebroare, inredningsintresserad, pacifist, världsmedborgare, Jesus-lärjunge, dagboksskrivare, sockerberoende, tvillingbror

2. Höjdpunkt i det du lämnar?
Höjdpunkterna under min tid i Betlehemskyrkan (Göteborg) har varit samtalen i mötet med alla underbara människor i församlingen. Jag tänker bl.a. på mötena med alla härliga ungdomar/ledare i konfirmationen, barnen i söndagsskolan, samt mina fantastiska kollegor.

3. Önskan för det du går till?
Önskan för det jag går till i Equmenia väst är mycket skratt, Jesus och äventyr.

4. En egen hälsning till läsaren?
Jag ser det som en stor förmån och ett stort förtroende att få verka för att barn och unga ska få växa i tro tillsammans. Och jag ser fram emot att möta er som brinner för barn och unga ute i era föreningar och församlingar.

 

 

Spara

Spara

Publicerat 
img_3608-1

I tjänst som regional församlingsutvecklare

Det var någon som ropade på mig. Trots att jag alltid stortrivts som lärare så var det något annat som drog i mig. Till slut gick det inte att slå dövörat till mer, jag antog utmaningen.  En vårdag skrev jag min ansökan till den diakonala utbildningen på Lidingö Folkhögskola. Till hösten började jag mitt nya studentliv och blev klar våren 2015. Under mitt vägledningsår har jag arbetat som diakon i Östervåla, i min egen församling. Det har varit ett fantastiskt år, fullt med glädjeämnen, utmaningar och välsignelser. Men så var det något som drog i mig igen…

 

Sedan mitten av augusti är jag på plats som regional församlingsutvecklare i Region Mitt. Ett arbete som gör mig glädjefylld, förväntansfull och skräckslagen på samma gång. Titeln församlingsutvecklare antyder att mitt jobb är att fixa utveckling i församlingarna. Men det är ju inte mitt jobb! Det är Gud som fixar det! Och det är församlingarna själva som genom att kalibrera sitt arbetssätt ser till att förutsättningarna för växt är de bästa. Men ibland kan man vilja ha hjälp med att se på saker på ett nytt sätt. Min viktigaste arbetsuppgift är att hitta, inspirera och utbilda församlingshandledare och matcha dem med de församlingar som har önskat att få stöd av en handledare i sin utvecklingsprocess. I församlingsutvecklarteamet finns förutom jag själv Niklas Björklund som även arbetar med föreningsutveckling inom Equmenia och Yvonne Göransson som fokuserar på utveckling med mångfaldsperspektiv.Dessutom finns ett tiotal församlingshandledare från olika delar av regionen. Tillsammans vill vi finnas till för församlingarna i region Mitt.

 

Så hör av er till mig om er församling är intresserad av det stöd som vi kan erbjuda. Tillsammans kan vi komma fram till vad som passar just er församling. Hör också av dig till mig om du är nyfiken på att vara församlingshandledare. Kanske är det din kallelse?

 

Sara Löfstedt, regional församlingsutvecklare Region Mitt

sara.lofstedt@equmeniakyrkan.se

 

img_3608-1

Publicerat 
asylmanifestation

Asylmanifestation i Torsby

asylmanifestation”Riv lagen, inte familjer”- en manifestation för en ny generös asyllag

Så här skriver pastor Eva-Lena Gustavsson, från fredagens manifestation, 16 september:

– Eva-Lena! Finns det pengar vi kan söka för att åka till Stockholm och demonstrera på Mynttorget mot den nya lagen?

Ja, den frågan ställdes av Ahmed och hans bror Muhamad till mig som är pastor i Missionskyrkan i Torsby men också socialdemokratisk politiker.  

– Kanske det, sa jag, det måste vi fråga församlingens styrelse.

Killarna har varit med i vår Ukulelegrupp i kyrkan sedan de kom för ca ett år sedan i höstens stora flyktingström. Nu visade det sig att det inte bara var de två som vill åka iväg, utan minst ett 25-30 tal asylsökande på olika anläggningar i vår kommun. Vi började fundera på vad vi skulle kunna göra lokalt istället. Frågan ställdes till flera kyrkor o organisationer om intresse fanns att göra en egen manifestation, här i Torsby. Vi fick ja på frågan och Missionsförsamlingen, Pingstförsamlingen och Röda Korset tillsammans med asylsökande började planera. Polistillstånd söktes, affischer gjordes och skyltar skrevs, ljudanläggningen bokades, annons beställdes, ett evenemang lades upp på facebook och budskapet om ett arrangemang började spridas på olika sätt

Samtidigt fördes samtal om vad som är skillnad mellan en demonstration och en manifestation, om det är farligt att göra något, om Torsbyborna skulle angripa oss som medverkade. Ja en massa funderingar fick vi anledning att samtala om i våra förberedelser. Vi genomförde manifestationen med i första hand Röda Korsets slogans ”Riv lagen, inte familjer” och hade noga planerat vad vi kunde skriva på våra skyltar. För att bli trovärdiga skulle det vara en manifestation för en ny generös asyllag, inte mot de politiker som beslutat om den nya lagen i riksdag och regering.

Manifestationen genomfördes i vackert septemberväder samma vecka som Riksdagen hade sitt högtidliga öppnande i Stockholm. Många asylsökande och svenskar slöt upp och eftersom Tingshusparken ligger mitt i Torsby centrum så var det många som såg oss. Trots att några försökte störa oss blev hela arrangemanget mycket lyckat. Vi hade planerat manifestationen och mingel i parken 14-17 med tal och sång kl 15 av mig och asylsökande. Här några bilder från oss.

Här min apell vid manifestationen:

APELL VID MANIFESTATION FÖR EN GENERÖS ASYLLAG

2016-09-16 Tingshusparken i Torsby

 

65 miljoner människor befinner sig just nu på flykt i världen. Röda Korset, kyrkorna och många fler organisationer finns på plats längs hela flyktvägen.

För ett år sedan kom historiskt många människor till Sverige för att söka asyl. Många av er som är här idag har fått vänta alldeles för länge på besked på om ni får stanna eller inte.

Sverige har idag gått från att vara ett land som solidariserat sig med världens flyktingar till att lägga sig på lägsta EU-nivå i asylpolitiken. Gränserna har stängts, murar byggs i EU.
Nu gäller det att orka ta nya tag och se till att den eländiga lagen blir så kortvarig som möjligt.
Så vi kräver: Öppna muren – gör en human flyktingpolitik självklar igen!

Besluten som riksdagen och regeringen fattat har kraftigt försämrat möjligheterna för människor på flykt att få skydd, det riskerar arbetssituationen för asylsökande, förvärrar för barn som flyr och splittrar familjer.
Så vi kräver: Avveckla lagen snarast!

Vi måste åter skapa en ny human svensk flyktingpolitik! En politik som ger alla människor chans att bidra till vårt välfärdssamhälle, inte stängas ute från det. Som förstärker medkänsla och solidaritet, inte sätter murar runt den. Sverige kan bättre, mycket bättre! Samtidigt måste det klargöras att EU inte kan förlita sig på Sverige – alla medlemmar i EU måste ta ett långt större ansvar och pressas hårdare för att leva upp till den gemensamt beslutade asylpolitiken.

Vi som är här idag kräver att:
– De tillfälliga uppehållstillstånden på tre år tas bort
för de skapar osäkerhet, lidande och försvårar integrationen
– Barnperspektivet stärks. Barn drabbas hårdast när familjer splittras. Rädda Barnen bedömer att med de nya reglerna kommer upp till två tredjedelar av barnen som fått uppehållstillstånd inte ha rätt att återförenas med sina föräldrar och syskon . Barnets bästa måste vara vägledande vid all tillståndsprövning; barns asylskäl ska utredas individuellt och barn ska inte placeras i utlänningsförvar.
Kvinnoperspektivet måste stärkas. Den bristande möjligheten till anhöriginvandring och tillfälliga uppehållstillstånd hotar förvärra situationen för utsatta kvinnor här och i hemländer, Kvinnor hotas att drabbas dubbelt, bl a genom att invandrade kvinnor ofta har större svårigheter att få anställning. Kvinnor på flykt som utsatts för sexuellt våld och trauma måste också få snabbare hjälp än de får idag.
-Att de oseriösa arbetsgivarnas möjligheter att utnyttja systemen stoppas. Att nyanlända immigranters rättigheter stärks.
Den nya lagen tillåter endast permanenta uppehållstillstånd till dem med anställning och ställer högre krav på egen försörjning. Detta öppnar upp för en marknad för falska anställningar och en situation där arbetstagare tvingas acceptera sämre villkor i rädsla för att inte bara förlora jobbet, utan också utvisas. Detta måste förhindras!

Så därför kräver vi en mer generös asyllag!
Att lagen rivs upp så snart som möjligt! Att permanenta uppehållstillstånd, rätten till familjeåterförening och rätten till sista länken-återförening ska återinföras som tidigare
.

Tack för ordet! /Eva-Lena Gustavsson, Pastor i Missionskyrkan, Torsby

Publicerat 
nyhetsbrev-host

Hösthälsning

Tiden kommer till oss dag för dag, och nu kommer höstdagarna. Det är för många av oss uppstart och tempo, mycket att hålla reda på. Innan jag informerar vill jag gärna få dela en tanke med er alla. Hur skulle det se ut i våra liv och i vår församling om vi lär oss att börja med nåden? Att vi tar vår utgångspunkt i den vila som Jesus inbjuder till? Lite mildare hjärtan, lite ödmjukare inför det liv som för många av oss kan vara nog så utmanande. Det finns något att hämta där, i nåden.

Jag önskar att vi hittade en god balans mellan bönen och arbetet. Om det behövs mindre arbete eller mer bön, det lämnar jag öppet. Möjligen lite oftare en dag av bön i kyrkan. Någon timme då inget annat står på programmet. För att Gud ska få möjlighet att återskapa oss. Det är för många av oss svårt att få till något regelbundet böneliv, det är så mycket annat som kommer i vägen. Det kan gå lättare tillsammans! Tron är en gemensam väg. Och bön är inte arbete, det är inte plikt. Bön är mer livsnödvändigt, som att vila, äta och sova. Det handlar om återhämtningen, andningen. Vi tappar lätt orken om vi låter bli… Jag vill inte lägga bönen som ett ytterligare ok på tyngda axlar, tvärtom. Jag önskar oss den vila som finns i bönens rum, insikten om vem som bär oss. Jesus säger: Kom till mig! Matteus 11:28-30

Här kommer ändå lite sammanfattande information om höstens samlingar i regionen. Dela informationen med församling och förening, det är bra att få veta var vi kan mötas och uppmuntra varandra.

Leda tillsammans – styrelse- och ledarskapsutbildning

Nu har anmälningarna kommit in och vi blir ett 70-tal personer som deltar i den första träffen, 17 september. Vi möts i EFS-kyrkan i Skellefteå och gäster är Christina Grafström och Runar Eldebo. Vårens kursdagar är 21 januari med Lars-Åke W Persson och sedan den 18 mars, båda dagarna i Skellefteå.

Regionfest!

Den 8 oktober är det Regionfest i Luleå Missionskyrka: Bibeln – berätta, dela, leva. Läs och sprid informationen och foldern. I år satsar vi på att det ska vara en dag för hela familjen, så barnfamiljer är särskilt välkomna. Hjälp oss att berätta om det! Gäster är Linda Alexandersson och Ulf Bergsviker.

Equmenias Regionstämma och Tonårskalas

Equmenia har regionstämma i Andreaskyrkan i Luleå den 8 oktober och handlingarna finns här. Ge handlingarna vidare till era ombud! Det blir som vanligt Tonårskalas i samband med detta, 7-9 oktober.

Equmenia Scout

Kämpalek i Västerbotten, 1 oktober i Hedlundakyrkan, Umeå

Scoutfejd i Norrbotten, 1-2 oktober i Luleåområdet.

Barnkörläger

Det blir barnkörläger i Vännäs, den 4-6 november. Informera om och inspirera till detta!

Höstens medarbetarsamlingar

6-7 oktober i Luleå, Vi bor på Sundet, EFS gård utanför Luleå. Torsdagen blir en dag av samtal och bön, fredagen deltar vi i Handboksutbildningen i Luleå Missionskyrka. Då medverkar Torbjörn Bådagård, Hans Andreasson och Jonas Lundqvist. Läs på hemsidan om anmälan och program!

Den 6 december är det medarbetarsamling i Västerbotten och den 7 december i Norrbotten.

Guds glädje och välsignelse till er alla!
Lena Bergström, Regional kyrkoledare

Publicerat 
brinnande-ljus-84bf7987

Jultallrik i Fjällstugan, Jönköping, fredag 2 december 2016

INBJUDAN

Till alla Medarbetare i församlingar och föreningar i Region Öst av Equmeniakyrkan och Equmenia

 

Jultallrik i Fjällstugan, Jönköping, fredag 2 december 2016

 

Det börjar likna en tradition för medarbetare i region öst att mötas på Fjällstugan för en jultallrik, mingel, lite underhållning och gemenskap i början på december.

I år kommer vi dessutom bli utmanade i vårt ledarskap av Runar Eldebo.

Ta med dig en kollega i grannförsamlingen, ditt arbetslag eller åk själv! Bara du kommer!

 

Program

10.00 Kaffe

10.30 Runar Eldebo ”Allvaret i att vara ledare i en församling”.

12.00 Jultallrik & underhållning, julandakt

14.00 Slut

 

Arrangör: Medarbetarna Öst & Equmeniakyrkan region Öst.

Kostnad: Kostnadsfritt för medarbetare inom Region Öst.

Anmälan:  HÄR!  Senast fredag 25/11

Frågor: Johan Einarsson ordförande Medarbetarna Öst, tfn: 070-2301948

 

 

 

Välkomna!

/ Styrelsen för Medarbetarna Öst