Publicerat 

Lekmannautbildning 2014-2015 # Scrabble – Nya foldrar

_TAZ8156Under innevarande läsår går 58 deltagare Lekmannautbildningen steg 1 och steg 2.1.

Många av tidigare och nuvarande deltagare har uttryckt sin glädje och uppskattning till föreläsare och kursansvariga. En önskan finns att många, många fler ska få ta del av denna utbildning.

Håll utkik! Om du ser Scrabble på broschyrer så kan det vara Lekmannautbildningen 2014-2015  som kallar på uppmärksamhet.

Vi återkommer snart med de nya foldrarna…

… nu är de här :-)

Steg 1

Steg 2.2

Publicerat 

Svar till Sven Andersson – Under försoningens paraply

Sven Andersson ställer viktiga frågor om Equmeniakyrkans verksamhetsplan, om våra prioriteringar och om vårt ansvar för den värld vi delar med alla människor.

I Equmeniakyrkan finns ett antal ”texter” och dokument som beskriver positioner och prioriteringar. Ibland talar vi om kyrkans grunddokument som är den teologiska grunden och stadgarna för samfundet/kyrkan. I någon mening är förstås alltid Bibeln ett ”grunddokument” för en kristen kyrka.

Verksamhetsplaner är levande dokument och förändras över tid. Våra grunddokument kan förändras men har betydligt längre omloppsbana. Ingen av oss tror att Bibeln kommer att förändras eller skrivas om.

Det går inte att utifrån fem ord i kyrkans verksamhetsplan fastslå att Equmeniakyrkan är ”inomkyrkligt introvert” eftersom en verksamhetsplan behöver läsas och förstås i sitt sammanhang som bl a består av församlingar, internationella relationer och engagemang för politik och samhällsliv.

Till sammanhanget hör också Equmeniakyrkans teologiska grund som bl a säger att ”genom vittnesbörd, tjänst och gemenskap blir kyrkans uppdrag tydligt i världen. Församlingen lever i vardagen, i arbetslivet och samhället i stort. Den vill värna rätten och avslöja orätten, uppmuntra till delaktighet och medansvar i samhället, bidra till utjämning av världens resurser, verka för fred och försoning samt ta sitt ansvar för att förvalta Guds skapelse”.

Verksamhetsplanen inleds också med en vision som bl a talar om världens förvandling.

Svenska Missionsförbundet bildades i efterdyningarna av den sk försoningsstriden efter det att Paul Petter Waldenström 1872 publicerat en bibelutläggning som kom att få stora konsekvenser. Idag skulle knappast ett bibelstudium väcka sådan uppmärksamhet men försoningsfrågan är förstås alltid aktuell och Equmeniakyrkans teologiska grund finns fem olika avsnitt som direkt berör försoningen.

Den som söker efter riktlinjer för ett kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld kan finna sådana i det motionssvar som kyrkostyrelsen överlämnade till kyrkokonferensen. Där står bl a ”vi kan vara frimodiga i vårt vittnesbörd om Jesus Kristus och våra församlingar ska vara öppna för alla som vill dela en kristen gemenskap. Vi ska också vara respektfulla gentemot andra kyrkors medlemmar och mot människor som tillhör en annan religion”.

Publicerat 

Blogg: Tack Gud för våra medarbetare!

_dsc4706_press_tomashammar_ek_rh15

 

I söndags hade jag förmånen att få installera Kelly Reid som diakon i Equmeniakyrkan  i Mariestad. Bara i år har jag haft installation av drygt 15 pastorer och diakoner i vår region. När man börjar en ny tjänst i en församling blir man som pastor och diakon påmind om de löften man gett vid sin ordination och om den tjänst man fått förtroende att ha i Guds församling. I en helig stund överlåter man sig på nytt i tjänst och ber om att få vara ett redskap till välsignelse på den plats och i det uppdrag man går in i. Varje gång jag är med om detta tackar jag Gud för att han ständigt kallar och utrustar nya människor att förkunna hans det glada gudskapet om Jesus Kristus, tjäna i församling och samhälle och vara själavårdare för människor i olika livssituationer. Vi har så många duktiga, varma och brinnande medarbetare i våra församlingar som gett sitt liv i tjänst för Gud. Och nya står på kö. Nästa vecka kommer jag tillsammans med de andra regionala kyrkoledarna möta de som studerar sista året till pastor och diakon och nästa år ska börja en första tjänst i Vägledningsåret. Då presenterar vi de lediga tjänster som finns i våra olika regioner. Så om er församling behöver ny pastor eller diakon och är intresserad av att vara med vid denna presentation så är ni välkomna att höra av er till mig denna vecka. Vill också passa på att påminna om betydelsen av handledning och fortbildning för våra medarbetare och att de också får möjlighet att vara med på Vinterkonferensen i början av januari i Göteborg. Den är viktig för att bygga gemenskap med kollegor och identitet som kyrka.

Tomas Hammar, Regional kyrkoledare

Publicerat 
RegionfestStamma16

Tänk på att anmäla till regionsfesten!

RegionfestStamma16Nu är det hög tid att anmäla sig till regionsfesten i Skövde den 8 oktober. Förtroenderådet och regionsstämman möts på förmiddagen och kl 14.00 börjar programmet för alla med storsamling, seminarier, tårtkalas och gudstjänst! Missa inte festen! Välkommen med din anmälan. Se program och hur man anmäler sig här.

Publicerat 
skander

Ny regionsamordnare i Equmenia väst: Fyra lära-känna-frågor

Blogg

Fyra lära-känna-frågor till vår nya regionsamordnare Skander Kurtin

bild-2

1. Vem är du (tio ord)?
Fotbollsälskare, pappa, Örebroare, inredningsintresserad, pacifist, världsmedborgare, Jesus-lärjunge, dagboksskrivare, sockerberoende, tvillingbror

2. Höjdpunkt i det du lämnar?
Höjdpunkterna under min tid i Betlehemskyrkan (Göteborg) har varit samtalen i mötet med alla underbara människor i församlingen. Jag tänker bl.a. på mötena med alla härliga ungdomar/ledare i konfirmationen, barnen i söndagsskolan, samt mina fantastiska kollegor.

3. Önskan för det du går till?
Önskan för det jag går till i Equmenia väst är mycket skratt, Jesus och äventyr.

4. En egen hälsning till läsaren?
Jag ser det som en stor förmån och ett stort förtroende att få verka för att barn och unga ska få växa i tro tillsammans. Och jag ser fram emot att möta er som brinner för barn och unga ute i era föreningar och församlingar.

 

 

Spara

Spara

Publicerat 
img_3608-1

I tjänst som regional församlingsutvecklare

Det var någon som ropade på mig. Trots att jag alltid stortrivts som lärare så var det något annat som drog i mig. Till slut gick det inte att slå dövörat till mer, jag antog utmaningen.  En vårdag skrev jag min ansökan till den diakonala utbildningen på Lidingö Folkhögskola. Till hösten började jag mitt nya studentliv och blev klar våren 2015. Under mitt vägledningsår har jag arbetat som diakon i Östervåla, i min egen församling. Det har varit ett fantastiskt år, fullt med glädjeämnen, utmaningar och välsignelser. Men så var det något som drog i mig igen…

 

Sedan mitten av augusti är jag på plats som regional församlingsutvecklare i Region Mitt. Ett arbete som gör mig glädjefylld, förväntansfull och skräckslagen på samma gång. Titeln församlingsutvecklare antyder att mitt jobb är att fixa utveckling i församlingarna. Men det är ju inte mitt jobb! Det är Gud som fixar det! Och det är församlingarna själva som genom att kalibrera sitt arbetssätt ser till att förutsättningarna för växt är de bästa. Men ibland kan man vilja ha hjälp med att se på saker på ett nytt sätt. Min viktigaste arbetsuppgift är att hitta, inspirera och utbilda församlingshandledare och matcha dem med de församlingar som har önskat att få stöd av en handledare i sin utvecklingsprocess. I församlingsutvecklarteamet finns förutom jag själv Niklas Björklund som även arbetar med föreningsutveckling inom Equmenia och Yvonne Göransson som fokuserar på utveckling med mångfaldsperspektiv.Dessutom finns ett tiotal församlingshandledare från olika delar av regionen. Tillsammans vill vi finnas till för församlingarna i region Mitt.

 

Så hör av er till mig om er församling är intresserad av det stöd som vi kan erbjuda. Tillsammans kan vi komma fram till vad som passar just er församling. Hör också av dig till mig om du är nyfiken på att vara församlingshandledare. Kanske är det din kallelse?

 

Sara Löfstedt, regional församlingsutvecklare Region Mitt

sara.lofstedt@equmeniakyrkan.se

 

img_3608-1

Publicerat 
asylmanifestation

Asylmanifestation i Torsby

asylmanifestation”Riv lagen, inte familjer”- en manifestation för en ny generös asyllag

Så här skriver pastor Eva-Lena Gustavsson, från fredagens manifestation, 16 september:

– Eva-Lena! Finns det pengar vi kan söka för att åka till Stockholm och demonstrera på Mynttorget mot den nya lagen?

Ja, den frågan ställdes av Ahmed och hans bror Muhamad till mig som är pastor i Missionskyrkan i Torsby men också socialdemokratisk politiker.  

– Kanske det, sa jag, det måste vi fråga församlingens styrelse.

Killarna har varit med i vår Ukulelegrupp i kyrkan sedan de kom för ca ett år sedan i höstens stora flyktingström. Nu visade det sig att det inte bara var de två som vill åka iväg, utan minst ett 25-30 tal asylsökande på olika anläggningar i vår kommun. Vi började fundera på vad vi skulle kunna göra lokalt istället. Frågan ställdes till flera kyrkor o organisationer om intresse fanns att göra en egen manifestation, här i Torsby. Vi fick ja på frågan och Missionsförsamlingen, Pingstförsamlingen och Röda Korset tillsammans med asylsökande började planera. Polistillstånd söktes, affischer gjordes och skyltar skrevs, ljudanläggningen bokades, annons beställdes, ett evenemang lades upp på facebook och budskapet om ett arrangemang började spridas på olika sätt

Samtidigt fördes samtal om vad som är skillnad mellan en demonstration och en manifestation, om det är farligt att göra något, om Torsbyborna skulle angripa oss som medverkade. Ja en massa funderingar fick vi anledning att samtala om i våra förberedelser. Vi genomförde manifestationen med i första hand Röda Korsets slogans ”Riv lagen, inte familjer” och hade noga planerat vad vi kunde skriva på våra skyltar. För att bli trovärdiga skulle det vara en manifestation för en ny generös asyllag, inte mot de politiker som beslutat om den nya lagen i riksdag och regering.

Manifestationen genomfördes i vackert septemberväder samma vecka som Riksdagen hade sitt högtidliga öppnande i Stockholm. Många asylsökande och svenskar slöt upp och eftersom Tingshusparken ligger mitt i Torsby centrum så var det många som såg oss. Trots att några försökte störa oss blev hela arrangemanget mycket lyckat. Vi hade planerat manifestationen och mingel i parken 14-17 med tal och sång kl 15 av mig och asylsökande. Här några bilder från oss.

Här min apell vid manifestationen:

APELL VID MANIFESTATION FÖR EN GENERÖS ASYLLAG

2016-09-16 Tingshusparken i Torsby

 

65 miljoner människor befinner sig just nu på flykt i världen. Röda Korset, kyrkorna och många fler organisationer finns på plats längs hela flyktvägen.

För ett år sedan kom historiskt många människor till Sverige för att söka asyl. Många av er som är här idag har fått vänta alldeles för länge på besked på om ni får stanna eller inte.

Sverige har idag gått från att vara ett land som solidariserat sig med världens flyktingar till att lägga sig på lägsta EU-nivå i asylpolitiken. Gränserna har stängts, murar byggs i EU.
Nu gäller det att orka ta nya tag och se till att den eländiga lagen blir så kortvarig som möjligt.
Så vi kräver: Öppna muren – gör en human flyktingpolitik självklar igen!

Besluten som riksdagen och regeringen fattat har kraftigt försämrat möjligheterna för människor på flykt att få skydd, det riskerar arbetssituationen för asylsökande, förvärrar för barn som flyr och splittrar familjer.
Så vi kräver: Avveckla lagen snarast!

Vi måste åter skapa en ny human svensk flyktingpolitik! En politik som ger alla människor chans att bidra till vårt välfärdssamhälle, inte stängas ute från det. Som förstärker medkänsla och solidaritet, inte sätter murar runt den. Sverige kan bättre, mycket bättre! Samtidigt måste det klargöras att EU inte kan förlita sig på Sverige – alla medlemmar i EU måste ta ett långt större ansvar och pressas hårdare för att leva upp till den gemensamt beslutade asylpolitiken.

Vi som är här idag kräver att:
– De tillfälliga uppehållstillstånden på tre år tas bort
för de skapar osäkerhet, lidande och försvårar integrationen
– Barnperspektivet stärks. Barn drabbas hårdast när familjer splittras. Rädda Barnen bedömer att med de nya reglerna kommer upp till två tredjedelar av barnen som fått uppehållstillstånd inte ha rätt att återförenas med sina föräldrar och syskon . Barnets bästa måste vara vägledande vid all tillståndsprövning; barns asylskäl ska utredas individuellt och barn ska inte placeras i utlänningsförvar.
Kvinnoperspektivet måste stärkas. Den bristande möjligheten till anhöriginvandring och tillfälliga uppehållstillstånd hotar förvärra situationen för utsatta kvinnor här och i hemländer, Kvinnor hotas att drabbas dubbelt, bl a genom att invandrade kvinnor ofta har större svårigheter att få anställning. Kvinnor på flykt som utsatts för sexuellt våld och trauma måste också få snabbare hjälp än de får idag.
-Att de oseriösa arbetsgivarnas möjligheter att utnyttja systemen stoppas. Att nyanlända immigranters rättigheter stärks.
Den nya lagen tillåter endast permanenta uppehållstillstånd till dem med anställning och ställer högre krav på egen försörjning. Detta öppnar upp för en marknad för falska anställningar och en situation där arbetstagare tvingas acceptera sämre villkor i rädsla för att inte bara förlora jobbet, utan också utvisas. Detta måste förhindras!

Så därför kräver vi en mer generös asyllag!
Att lagen rivs upp så snart som möjligt! Att permanenta uppehållstillstånd, rätten till familjeåterförening och rätten till sista länken-återförening ska återinföras som tidigare
.

Tack för ordet! /Eva-Lena Gustavsson, Pastor i Missionskyrkan, Torsby