Publicerat 

Lekmannautbildning 2014-2015 # Scrabble – Nya foldrar

_TAZ8156Under innevarande läsår går 58 deltagare Lekmannautbildningen steg 1 och steg 2.1.

Många av tidigare och nuvarande deltagare har uttryckt sin glädje och uppskattning till föreläsare och kursansvariga. En önskan finns att många, många fler ska få ta del av denna utbildning.

Håll utkik! Om du ser Scrabble på broschyrer så kan det vara Lekmannautbildningen 2014-2015  som kallar på uppmärksamhet.

Vi återkommer snart med de nya foldrarna…

… nu är de här :-)

Steg 1

Steg 2.2

Publicerat 

Närområdesträffar

Under andra halvan av februari 2017 och några dagar in i mars, anordnas 8 Närområdesträffar i regionen. Focus för träffarna ligger på Teologisk Grund för Equmeniakyrkan, bl a hur vi ser på och förstår kyrka och församling. Uppgifter om datum och platser kommer snart på denna sida.

Publicerat 
hageby2

Hagebykyrkan

Hagebykyrkan är en församlingsplantering i bostadsområdet Hageby i Norrköping som har funnits i 5 år. Församlingsgemenskapen välkomnades i Equmeniakyrkan vid kyrkokonferensen 2016. Vidablickkyrkan har varit moderkyrkan sedan starten. Församlingen har ännu inget medlemsbegrepp, men fokuserar på de som samlas på gudstjänsterna I dagsläget firar cirka 20-35 personer gudstjänst tillsammans i Hagebykyrkan varje torsdag kväll, och i församlingens två hemgrupper.

Read more

Publicerat 

SFI i Skillinge Missionhus

Skillinge Missionshus, eller Simrishamnsbygdens Frikyrkoförsamling, bildades 1986 när tre små frikyrkoförsamlingar på Österlen gick samman. De valde då att fortsätta ha sin verksamhet i Skillinge Missionshus, som byggdes 1912. Församlingen är ansluten till Equmeniakyrkan och Evangeliska Frikyrkan.

Måndagar – torsdag bedriver Hyllie Park Folkhögskola Sfi (Svenska för invandrare) i Missionshuset, i nära samarbete med församlingen. Denna Sfi-verksamhet engagerar många frivilliga eldsjälar i bygden som annars tidigare inte har haft någon kontakt med församlingen. Måndagar och torsdagar kl 12.30-14.00 håller man språkcafé i helt egen regi, till vilket man erbjuder skjuts till kyrkan från ett närliggande asylboende, för framförallt en grupp kristna, asylsökande från Eritrea.

Församlingen har lyckats etablera goda relationer med byföreningen och företag och föreningar på bygden. Dom längtar efter att fortsätta möta samhällets behov, och vill alltmer profilera sig som en internationell mötesplats och församling. Gudstjänster tolkas till engelska, och på sikt hoppas man kunna erbjuda tolkning till även tigrinja och arabiska.

Publicerat 
dsc_0838_red_720

Diego i Ecuador – målet är 100 nya församlingar

slides940tel_storydiego

Diegos väg till att bli församlingsplanterare har inte precis varit spikrak. Droger och alkohol höll på att ta livet av honom. Men i tre år nu har Diego Bustamante  arbetat med att bygga en ny församling i Yurac Alpaloma, en växande stadsdel  i norra Quito där många lever under fattiga förhållanden.

Vi befinner oss några mil söder om ekvatorn, i norra Quito, Ecuadors huvudstad. Där ligger Yurac Alpaloma. Namnet kommer från kichwa och betyder “vit duva”.

Diego är 25 år och gift med Elizabeth Sanmartin. Tillsammans är de ansvariga för församlingens evangelisationsarbete. När han var 12 år tog Diegos syster med honom till kyrkan och församlingen blev en fast punkt för honom med en icke-fungerande familj.

Men han lämnade kyrkan och levde ett hårt liv med droger och alkohol. Katastrofen var ett faktum när Diego, 19 år gammal tillsammans med kompisar, alla berusade, kraschade med en bil. Diego var den som skadades allvarligast, bilrutan trasade sönder delar av ena armen. I väntan på operation hamnade han bredvid en kvinna som talade om Jesus. “Tårarna bara rann, och jag bestämde mig för att göra något mer med mitt liv.”

Diego hittade tillbaka till kyrkan, “till den fungerande familj jag aldrig haft”, och fick ordning på sitt liv. Han träffade Elizabeth och Guds kallelse för deras liv har blivit tydligare. Just nu, och för några år framåt, handlar den om den blivande församlingen i Yurac Alpaloma.

Förbundskyrkan i Ecuador har antagit en minst sagt utmanande vision; att innan 2016 ha påbörjat planteringar av 100 nya församlingar. Idag finns det cirka 70. Alltså en ökning med 143 procent. Det är ett högt satt mål, som kanske inte kommer uppnås, men visionen har fått många församlingar att fundera och be – och arbeta. Redan nu finns ca 30 nya planteringar, och runt 60 personer håller på att utbildas som planterare. Alla planteringar sker utifrån existerande församlingar. I vissa fall är det personer som flyttar eller redan bor i områden utan evangeliska kyrkor, i andra fall är det, som med Diego, personer som besöker de nya platserna regelbundet och försöker skapa något nytt.

I Yurac Alpaloma finns ett äldre par från församlingen Santiago som har upplåtit sitt hus för samlingar. “Men visionen vi har är att arbeta med många husförsamlingar, hos de familjer som visar intresse. Senare kommer vi samla folk till regelbundna gudstjänster också”, berättar Diego. En kyrkolokal är inte prioriterad och Förbundskyrkan räknar med att kyrkor byggs först när de nya församlingarna har resurserna. Kalkylen är att med 70 medlemmar så går det att bygga en kyrka och ansvara för en pastorslön.

Diego vill fortsätt med formella teologistudier och bli pastor. Andra församlingsplaneterare har ett vanligt jobb vid sidan av. “Det är mitt sätt att försöka förvalta det liv jag fick tillbaka, mitt sätt att visa tacksamhet till Jesus”, förklarar Diego.

Just nu sker arbete i Yurac Alpaloma på lördagar, då Diego och medlemmar från församlingen Santiago genomför olika aktiviteter för att skapa kontakter. ” Utmaningen är att skapa en kyrka som tydligt kan arbeta med helheten i evangeliet. “En kyrka som bryr sig om alla aspekter i en människas liv och strävar mot fred och rättvisa här och nu, inte bara samlar själar till himlen, och som vågar tala om priset för efterföljelsen”, säger Diego.

/Petter Hermansson, missionär i Ecuador

Fler berättelser

Publicerat 
chanti_mg_4011_medium_720

Marina och Anja missionärer och nomader

pa080004_720

Marina och Anja tillhör chanti-folket, ett urfolk i västra Sibirien, i norra Ishavet, där de flesta är renskötande nomader och antalet kristna mycket få. Kanske ett trettiotal, tror de.

De berättar gärna om sin väg till kristen tro, sitt folk och den okända kultur de lever i.

Marina Longortova är 25 år och Anja Togacheva är 20. Båda är glada över den mobila bibelskolan som samlar människor från olika minoriteter, vid 8-10 tillfällen, 2 veckor åt gången och som Equmeniakyrkan stöder.

– Bibelskolan har varit mycket bra för oss. Den hjälper oss att förstå och förklara den kristna tron, säger Marina.

– Många ryssar tror att en kyrka måste vara en stor byggnad med ikoner och så, men vi är bara några få som möts hemma. Vår församling har bara fem medlemmar och vi är kanske 10 när vi möts. Men det går lika bra! säger Anja.

Anja är egentligen utbildad konditor, men har inget fast arbete och Marina jobbar med arbetslösa människor i byn där de bor.

De pekar på kartan var de bor och det är mycket långt norrut, så mycket är klart. Halvön Jamal i västra Sibirien sträcker sig norrut i Ishavet. Byarna är isolerade och ofta kan det vara svårt att ta sig till någon stad i närheten, där det finns kommunikationer till övriga landet.

– När det är sommar och det inte går att färdas över snö och is tar det två timmar med helikopter att ta sig till närmaste stad, men då är man beroende av bra väder.

– Halva året är det vinter och det kan bli 50 grader minus, för det mesta är det 35-40 grader minus. Men det är ganska torr kyla så det är mycket bättre än i t ex St Petersburg när det är kallt och rått där, säger Marina.

För Marina var det där hennes kristna resa började.

– Gud talade till mig i drömmar under en period när jag studerade där. Det började med att jag hittade en bibel på sitt studentrum och började läsa, men jag förstod inte mycket, berättar hon.

En kristen tjej på studentboendet tog henne med till sin församling och under ett halvår lärde hon sig mycket om vad det innebär att vara kristen.

När hon hade studerat färdigt kände hon att Gud bad henne återvända till sin hemby. Där började hon arbeta med barn och dela sin kristna tro med andra.

– Det blev en liten församling med fem medlemmar! Och en av dem var min kompis Anja, som döptes för ett år sedan, säger Marina.

Den mobila bibelskolan har betytt mycket för dem och de har fått egna nya idéer.

– I somras organiserade vi ett läger för barn i en by i närheten. Det var vår allra första missionssatsning, säger Marina, inte utan stolthet.

Vad är speciellt med den chantiska kulturen frågar jag?

– Det är våra kläder, färgerna och mönstren, säger Marina

– Och sången och danserna! Lägger Anja till.

Bredvid sig på bordet har de två plastpåsar. Jag har undrat över dem, men så försvinner de plötsligt båda två in på toaletten. Två unga kvinnor i jeans och vanliga toppar. Och ut kommer ett fyrverkeri av färger! Och sjaletter som kronan på verket!

– Det här är våra traditionella lite finare kläder berättar de.

Det är klart att nyfikenheten stiger över att veta mer om chanti-folket. Hur tänker och tror deras folk?

– Chantifolket tror att hela naturen är andlig och att det finns heliga platser, säger Marina och fortsätter:

– Man har många olika gudar, en del kan vara i trä till exempel.

Som många urfolk har chanti-folket en shamanistisk religionstradition där shamanen spelar en viktig roll och har kontakt med den andliga världen.

Hur är det att vara kvinna i den chantiska traditionen?

– Män kan göra saker som inte kvinnor får göra. Kvinnor får till exempel inte ta i mäns kläder om de ligger på golvet och det finns heliga platser som bara män får besöka, säger Marina.

Renskötandet är ju chanti-folkets huvudnäring. Kan kvinnor jobba som renskötare?

– Jo, det kan alla göra, både kvinnor och män. Där är det ingen skillnad. Jag fick min första ren som litet barn och nu har det blivit flera..

– Det är mest äldre som håller fast vid traditionerna för unga är det inte så viktigt. Vårt eget språk kommer nog försvinna. Skolan är ju på ryska, säger Marina Longortova.

Gerard Willemsen, samordnare för Eurasien, Equmeniakyrkan
Görel Byström Janarv, kommunikatör, Equmeniakyrkan

Fler berättelser

Publicerat 
_dsc5204red_720

Walla – missionär i Litauen

_dsc5204red_720
Vad är viktigast i missionen – kroppen eller själen?

Åh, det är enkelt att svara på. Det är förstås båda. Är du hungrig är det svårt att ta till dig Ordet. Det är lätt att säga ”Gå i frid” men jag tror det är viktigt att de också får en brödbit så kan de lyssna lite till. Vi kan ju inte klubba in Guds ord. Det kan bli som en explosion i en människa men ibland måste kanske kroppen få sitt först

Vad är viktigast i mötet med människor?

Att se människan. Det lilla barnet. Att möta människor med respekt även om de ser rysliga ut. Vi kan lära oss det. Jag är bortskämd som växte upp med ovanliga människor. Som Tok-Erik t ex och det har gjort mig bra på att se bortom ytan.

Vilken egenskap är viktigast hos en missionär?

Att kunna känna in dofter, stämningar, det hu inte är van vid, att se kulturen och allt bakom. Att lära sig se och förstå. Även om du inte förstår språket. Att läsa kroppsspråk, ögonen,

Hur skapar du bästa kontakten?

Att bara vara är kanske lätt att säga, men jag tror på det. Men bara sätta sig på trappan. Vänta. Lyssna. Skapa relation genom att ge det tid. Det tar tid! Du kanske aldrig får se ”huset” färdigbyggt men kanske har fått vara med att lägga golvet. Jag är ju bara en länk i en lång kedja.

Lyssna eller tala – vilket är viktigast som missionär?

Jag är så barnslig och vi har 2 öron och en mun. Och jag förstår ju inte språket i Litauen – så jag får lyssna mig till vad som sägs ändå.

Du jobbar mycket ensam? Har du saknat arbetskamrater ?

Jag har ju arbetskamrater i vårt hjälpcenter och i församlingen i Litauen, men samtidigt har jag behov att vara ensam ibland.

Hur har du hållit engagemangslågan vid liv?

Det har varit både svårt och roligt. När en liten skitig hand kommit med en sten, eller nån som fått en godisbit och vill dela den med mig. Det är glädje.

Men när det går åt skogen?

Så är det ju också. För en del av barnen och kvinnorna går det käpprakt uppåt, för andra går det käpprakt neråt. Då försöker jag tänka att vi gjorde vad vi kunde. Och vi finns där om de vill förändras. Att kunna gå vidare i eländet och lägga saker bakom sig är viktigt. Jag tror att kärleken är kraften för att orka – och den har jag haft.
När jag var 5-6 år ramlade jag av cykeln och blev omplåstrad av en romsk kvinna som följde mig hem och min pappa gav henne mat och körde hem henne i sin bil. Pappa tog en höna, smör och ost och gav henne – och det var en kärlekshandling som jag aldrig glömt – trots att detta var en kvinna som hörde till de ”farliga”.

När stod du vid ett viktigt vägskäl sist?

Det var när jag öppnade brevet från Pensionsmyndigheten sist! Jag är ju 65 i år – men jag vill inte bli pensionär än utan jobbar på tills jag är 67!

Har din syn på mission förändrats genom åren?

Jag tror inte det. Att se det unika i varje människa. Det kan ju vara olika delar. En mugg eller en tallrik, men när du ger får du så mycket tillbaka? Mission kan vara ett mål mat – men också utbildning, egenförsörjning, mänskliga rättigheter, arbete mot orättvisor.

Håller du med om att synen på vad mission är har förändrats under din livstid?

Jo, det håller jag med om. Men för mig har det personligen inte varit bara ”kom till tro!” utan mission har varit en väg till tro.

Du har fått priser för ditt engagemang – spelar det någon roll? Du blev t ex årets person i Karlskrona förra året.

Njae, jag är för blyg för sånt. Jag var inte närvarande ens vid prisutdelningen. Min dotter fick ta emot det. Hon gjorde det bra. Jag fick Litauens Guldhjärta också, men var inte med vid den utdelningen heller.

Text: Görel Byström Janarv

Fler berättelser

Publicerat 
img_1240-2_adreenne_720

Adréenne lärde sig läsa

img_1240-2_adreenne_720

Att lära sig läsa och skriva är nyckeln till utveckling och makt över det egna livet. Somliga får den chansen i barndomen, men i många av de länder där Equmeniakyrkan har samarbetskyrkor är stora andelar av befolkningen analfabeter. Den allra största delen av dem är kvinnor. Att inte kunna läsa och skriva bidrar till att de hålls kvar i maktlöshet och domineras av männen i både familjen och samhället.

I Equmeniakyrkans samarbetskyrka CEBU (De förenade baptistkyrkornas samfund) har kyrkan arbetat med alfabetisering av vuxna i många år. Arbetet har vuxit och idag är det tusentals män och allra mest kvinnor som får chansen att lära sig läsa, skriva och räkna. Läseböckerna de använder handlar om deras hemmiljö och de lär sig samtidigt om jordbruk, hygien, demokrati och mänskliga rättigheter. Samtidigt som de får lära sig läsa, skriva och räkna får de även livskunskap och kunskap om de rättigheter och möjligheter de har. Vid en av mina resor till Semendua i Kongo Kinshasa fick jag möjligheten att besöka flera läsklasser och träffade några av lärarna och eleverna. En av kvinnorna kom blygt fram till mig och gav mig det första brev som hon skrivit i sitt liv. Hon läste brevet för mig:

”Herr Daelander!

Jag är glad över att få skriva detta första brev med en hälsning från mig Adréenne. Jag gläder mig över den hjälp de vita ger oss så att vi får gå i alfabetiseringsklass. Titta – jag var som en blind och nu ser jag klart. Nu kan ingen längre lura mig. Jag har inte så mycket mer att säga. Jag slutar med en hälsning från mig till dig.”

Undertecknat Adréenne. Semendua den 25 augusti.

Jag blev starkt berörd av detta förtroende från Adréenne. När jag möter människor som hon ger det mig kraft och inspiration att fortsätta arbeta för att människor skall få se ljuset – livsljuset både i tron på Jesus, men också i kunskap som förändrar deras livsförutsättningar så att de kan stå emot de som försöker utnyttja dem. Jesus säger till sina lärjungar: ”Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, liv i överflöd” (Joh 10:10).

Christer Daelander
samordnare Afrika och mänskliga rättigheter, Equmeniakyrkan

Fler berättelser

Publicerat 
dsc_5703_750

Tänd ett ljus för säkra förlossningar

dsc_5703_750

Risken för att en kvinna ska dö under graviditet eller förlossning i Sverige är en på 17 400 kvinnor, i Kongo Brazzaville är det en på 22 kvinnor – och i Kongo Kinshasa en på 13 kvinnor. Mödra- och barnhälsovård i Kongo är därför ett prioriterat område för Equmeniakyrkan och samarbetskyrkorna i Kongostaterna. Tillsammans med våra samarbetskyrkor vill vi ändra på den höga mödradödligheten.

Efter många timmars körning norrut från Brazzaville kommer vi fram till byn Inkouélé ett par mil norr om regionhuvudstaden Gamboma. Det är hälsodepartementets chef Kinanga, Göran Holmberg och jag som reser. I Inkouélé finns en vårdcentral som ägs av Evangeliska kyrkan. Där finns en sjukvårdare och flera hjälpkvinnor som förlöser kvinnorna på vårdcentralens BB.Vi träffar en nyförlöst mamma med sin nyfödde son. Göran och jag får be för henne och barnet. Vi frågar vad barnet ska heta. ”Han ska heta ditt namn”, säger hon då. Och kanske blev det också så att hennes bebis nu heter Göran!

Den 17 augusti 2015 tändes för första gången ljuset och elen på vårdcentralen så att det nu finns belysning vid förlossningar, mindre operationer och även för inneliggande patienter på sjuksalarna. Detta är avgörande för att få säkrare förlossningar
som tidigare skedde i det dåliga ljuset från en fotogenlampa. Den här kvinnan var den sista som födde i skenet av fotogenljus.

Under 2015 har våra tre samarbetskyrkor i Kongostaterna installerat solenergianläggningar på taket till sex sjukhus och två vårdcentraler. Det är tre sjukhus i Evangeliska Samfundet i Nedre Kongo Kinshasa och tre i Baptistsamfundet i Bandunduprovinsen samt på en av Evangeliska kyrkans vårdcentraler i Kongo Brazzaville och en ytterligare som installeras i slutet av 2015.

DSC_5732_450Andra prioriterade insatser som våra samarbetskyrkor uttryckt önskemål om hjälp med och som vi vill stödja i nästa skede, och i den mån vi får in medel, är kirurgiska instrument och fortbildning av sjukvårdspersonal, speciellt barnmorskor samt medicinförsörjning. Det finns dessutom behov av fortsatta investeringar i solenergianläggningar.

Var med och tänd ljus i Kongo!

Text och foto:
Christer Daelander

Fler berättelser

Publicerat 
dsc_0384_red_720

Elton: Jag ska bli biskop

slidestel_story_nicaragua

– Jag är kreol och stolt över att vara det. Jag kan lära er kreolengelska och ni kan lära mig mayangna och miskito. Då blir det möjligt för oss att besöka varandras församlingar och predika när vi har blivit pastorer. Då blir vi den kyrka som vi bör vara, säger Elton när jag träffar honom och de andra pastorskandidaterna i Moravakyrkan i Nicaragua.

Elton Ellis är 20 år, född och uppväxt i det idylliska fiskesamhället Pearl Lagoon på Södra Atlantkusten och en av studenterna på Moravakyrkans Teologiska Seminarium i Nicaragua.

– När jag var sex år var jag med om en olycka och resultatet blev att jag är delvis förlamad i ansiktet. Det var en hemsk upplevelse och jag vill aldrig uppleva den igen. Mitt självförtroende sjönk till botten och hela mitt liv raserades. Så många personer som förödmjukade mig och helt plötsligt började titta konstigt på mig. Jag mådde så dåligt under många år. När jag var tolv år lyssnade jag till mitt hjärta och beslöt mig för att ta emot Gud som min frälsare. Samtidigt gav jag ett löfte till Gud om att alltid tjäna honom, berättar Elton.

– Efter det att jag blev kristen så har jag haft många olika uppdrag i kyrkan. När jag var 13 år blev jag ordförande för barnorganisationen och samtidigt började jag som söndagsskollärare. Två år senare valdes jag till ordförande för ungdomarna. Nu är jag med i det nationella ledarskapet för Moravakyrkans Ungdomsorganisation.

Utmaningar
I de allra flesta samhällena på Atlantkusten så finns det en Moravaförsamling och pastorerna anses ofta vara ledare för hela samhället. Atlantkusten är en region rik på etniska grupper och stora naturresurser. Samtidigt lever majoriteten av befolkningen i stor fattigdom, eftersom resurserna främst utvinns av företag utifrån och ytterst liten del av vinsterna stannar på Atlantkusten.

Elton ser flera utmaningar för Moravakyrkan i Nicaragua. ”Vi måste verka för enhet och inte splittring. Vi måste visa respekt för varandra som delar av olika folk. Vi måste stå emot de politiska partiernas försök att utnyttja oss och vårt goda namn. Vi måste hitta våra former för självförsörjning. Som privatpersoner, församlingar och nationell kyrka. Vi måste våga stå emot de negativa krafter som blommar upp när droger ökar i vårt samhälle. Vi måste sträcka ut våra händer till de ungdomar och vuxna som är i ett drogberoende och stödja dem för att få sunda liv igen.”

Eltons främsta och viktigaste framtidsdröm är att bli pastor, men han vill också studera till lärare och psykolog för att tjäna på bästa sätt.

– Jag vill för alltid vara en Guds tjänare. Jag har lagt mitt liv i Guds händer. Jag vill att Gud använder mig. Jag vet att jag har ledaregenskaper. Om Gud vill, så blir jag Moravakyrkans biskop en dag.

Text: Ulrika Morazán

Fler berättelser