Scouter

Scoutkåren i Österledskyrkan i Gamla Uppsala är en del av barn- och ungdomsorganisationen Equmenia som har 10 000 scouter. Vi är medlemmar av Scouterna i Sverige och är en del av den världsomspännande scoutrörelsen. 2019 fyller vår scoutkår 78 år. 

Scouting är fantastiskt!

Vi är många som upplevt det fantastiska med scouting. En lugn kväll runt en eld eller fullt röj på ett stort internationellt läger. Och allt däremellan. Vi är många som får förmånen att vara scoutledare och se scouter övervinna utmaningar och tillsammans med dem uppleva äventyr. I vår kår jobbar vi i små grupper, patruller, och upplever livet och naturen tillsammans.

Scouting på kristen grund

Vår scoutkår är en del av församlingens arbete och vi driver därför scouting på kristen grund. Hos oss får livets stora frågor och det vardagliga livet plats. Vi brukar ha andakter på patrullmöterna och på hajker och avsluta patrullmöten med Scoutens bön.

Några gånger är vi med på scoutgudstjänster tillsammans med församlingen. Pastorn i församlingen brukar vara med på hajker och besöker gärna patrullerna någon gång. Vi håller till i Österledskyrkan och använder hela huset och också kyrkorummet för våra aktiviteter. Hos oss är alla välkomna och scouterna får tro det de vill. Det är självklart frivilligt. Som scouter lär vi att respektera varandra.

Våra patruller

I vår kår är vi ca 50 scouter och 15 ledare.     

 • 8-9 år: Spårare. Patrullerna Särimner och Sleipner. Tisdagar kl.18.30-19.30.
 • 10-12 år: Upptäckare. Patrullerna Ödhumla, Gere&Freke och Ratatosk.
  Tisdagar Kl.18.30-20.00.
 • 13-15 år: Äventyrare. Patrull Hugin&Munin. Tisdagar 18.30-20.00. 
 • 15-18 år: Utmanare. Patrull Yggdrasil. Tisdagar 18.30-20.00.

Nu har vi sommaruppehåll men vi ses igen hösten 2019.

Terminsschema för respektive patrull kommer du att hitta här:

Särimner och Sleipner    Ödhumla Gere&Freke Ratatosk      Hugin&Munin      Yggdrasil

Välkommen att kontakta kårchef Lena Moberg, 018-255925 (kvällstid)

Vad gör vi på scouterna?

Den lilla gruppen, patrullen, är viktig inom vår kår, precis som överallt i scoutrörelsen. Det är patrullen som tar beslut och agerar tillsammans och skaffar sig på detta sätt kunskap inom många olika områden. Det kan vara friluftsliv, internationella eller sociala frågor, sjukvård, skapande verksamhet, frågeställningar om tillit och attityd till livet eller miljö- och fredsfrågor.

Många aktiviteter äger rum på hajker och på läger. Det är patrullen som gör scouting levande. Att vara tillsammans med ledare och vänner i patrullen, att ta ansvar och uppleva kamratskap som varar är en del av Equmeniascouts profil.

Tillsammans med dina scoutkompisar får du åka på hajker och läger och använda dig av det du lär dig. Att lära sig nya saker, att själv få testa och fundera på varför saker blev som det blev är en del av scoutrörelsens pedagogik – det kallas “learning by doing”.  

Vi är en hel del ute på våra patrullmöten och kårsamlingar. Det kan vara runt kyrkan, vid högarna eller i någon skog i närheten. Vi är också inne om det funkar bäst för det projektet vi håller på med just då. Du får lära dig spännande och nyttiga saker som att elda, laga mat över öppen eld, vårda naturen, sjukvård, knopar och att använda kniv och yxa.

Hur ser ett patrullmöte ut?

Det skiljer sig åt lite från patrull till patrull. Så här kan en samling för spårarscouterna (8-9 år) se ut:

Tema: Yxa-tälja-surra

 • 1830-1840: Välkommen. Vi tänder lyktan. Andakt. Berättar vad vi ska göra idag.
 • 1840-1920: Indelning i mindre grupper med en ledare i varje. En grupp börjar med yxa, en att tälja och en att surra. Därefter bytar man så alla grupper får gjort allt.
 • 1920-1930: Återsamling. Vi pratar lite om hur det har gått. Vi ber Scoutens bön och avsluter med scouthälsningen.  

Vår organisation

Vår scoutkår är en del av föreningen Equmenia i Gamla Uppsala. Equmenia är Österledskyrkans barn- och ungdomsförening. Som scout är man medlem i Equmenia, men inte medlem av Österledskyrkans församlingen.

Vår scoutkår är en del av Equmeniascout i Sverige som består av ca 10 000 scouter. Equmeniascout är en del av Scouterna i Sverige och igen en del av den världsvida scoutrörelsen. Som scout hos oss tillhör du en sammanhang av scouter i hela världen vilket ger dig möjlighet för fantastiska internationella upplevelser på läger och kurser.  

Vad kostar det att vara scout?

Att vara med i vår scoutkår kostar under 2018 550 kr/år. Då ingår halsduk, scoutdräkt och märken. Vi har en gemensam kårhajk höst och vår och de kostar ca 150 kr. Pris på sommarläger beror på om det är lokala läger eller stora nationella läger. Allt från 500 kr till några tusen.

Alla våra scouter är försäkrade genom gruppförsäkring.

Vilken utrustning behöver scouten?

När det gäller kläder säger vi “Kläder efter Väder”. På terminslistan står det om vi är ute eller inne. För att vara scout behöver man ingen ny och fancy utrustning eller dyra skalkläder. Det går lika bra med ärvda kläder eller kläder från loppis. Det viktigaste är att scouterna är torra och varma.

Övrig utrustning kan man gärna låna av syskon, familj eller vänner, eller önska sig till jul/födelsedagen. Saker som är bra att kunna låna eller ha som scout:

 • Sovsäck som klarar några minusgrader.
 • Liggunderlag
 • Ryggsäck
 • Kniv
 • Pannlampa
 • Kåsa, tallrik, bestick

Vad krävs som förälder till en scout?

Vi vet att många föräldrar har en hektisk vardag. Därför vill vi underlätta för föräldrar att skicka sina barn till scouterna. Vi har inte arbetsdagar, loppis eller andra krav om att föräldrar ska vara med. För vår del baserar det sig på frivillighet om föräldrar vill hjälpa till.

Dock har vi saker vi gärna vill ha hjälp med:

 • Vi vill gärna ha hjälp till att skjutsa i samband med enstaka patrullmöten, hajker eller läger.
 • En del gånger frågar vi om föräldrar kan vara med på patrullmöten om vi behöver extra vuxenhjälp.
 • Under några sommarläger kan det vara att vi frågar om några föräldrar kan vara en dag eller två.

Att vara scoutledare i vår kår

Scoutledarna i Gamla Uppsala är både unga och äldre. Många har själva varit scouter i kåren innan de blev ledare. En del har inte varit scout som barn men började när ens barn började scouterna. Några är medlemmar i församlingen, några är det inte. Det som driver oss är att vi tycker scouting är kul. Många av oss har med sig positiva scoutupplevelser från uppväxten som vi vill ge vidare.  

Vi behöver alltid bli flera scoutledare. En del ledare flyttar. En del kan inte vara med längre på grund av arbetssituation eller barn. Några har varit med i många år och vill ha en paus.

Vi söker dig som vill vara scoutledare.

 • Som tycker att scouting låter bra!
 • Som tycker det är roligt att vara tillsammans med barn.
 • Som tycker det är roligt att ingå i ett ledargäng.
 • Som tycker att det är ok att vi driver scouting på kristen grund. (Men du behöver inte själv tro eller vara kristen).
 • Som kan vara med en gång i veckan, eller en gång i månaden eller stödja oss på annat sätt.

Som ledare hos oss är du inte ensam, du ingår i ett ledargäng. Du får inte en massa jobb du ska göra själv. Vi vill göra det tillsammans och göra det för att det är kul, inte för att det är ett måste. Och du får bidra med det just du är bra på.   

Trygga Möten

I Scouterna och i vår scoutkår jobbar vi aktivt mot alla former för övergrepp. Vi vill att all vår verksamhet för barn och unga ska vara trygg och helt fri från övergrepp i alla former.  Alla våra ledare går därför ledarutbildningen Trygga Möten. Genom den utbildas scoutledarna i hur man skapar en trygg miljö för barn och ungdomar, hur man förebygger övergrepp och hur man beter sig om man tror att någon far illa. Det är obligatoriskt för alla scoutledare i hela Sverige att genomgå utbildningen vart tredje år.  

Swish

Scouternas swishnummer är 123 036 62 60

Läs mera:

www.scouterna.se

www.equmenia.se/equmeniascout