Publicerat 

Kyrka för Fairtrade

Fair Trade Forum

Fair Trade Forum är den årliga nationella samlingsplatsen för aktörer som på olika sätt och former arbetar med rättvis handel. Forumet är en mötesplats för återförsäljare, importörer och konsumenter såväl som kommuner och organisationer. Forumet arrangeras för åttonde året i rad och Nätverket Rättvis Handel är huvudmän.
Läs mer 

Fairtrade Fokus och Fairtrade Challenge 2016
Fairtrade fika Challange 2015

För Fairtrade Sverige har 2016 varit de största kampanjveckorna hittills. Det har också varit mycket engagemang i kyrkorna lokalt runt om i Sverige.

Det har bland annat varit utdelning av choklad till polisen, tårtbakartävlingar i ungdomsgruppen, bananer som hälsat på hos öppnaförskolan, chokladsmakning i bokklubben, uttdelning av kaffe till morgonpendlare, klimatsmart och Fairtrade-inspirerad lunch i Försförsamlingshemmet, fika på dagledigträffar, i personlrummen, på tidningsredaktioner mm.

Sista torsadagen under Fairtrade Fokus var den stora Fairtrade-fikadagen, Fairtrade Challenge. I hela Sverige fikade totalt 546 188 personer Fairtrade-märkt i 3 093 fikapauser. Sammanlagt var det 17 580 deltagare i kyrkorelaterade fikapauser runt om i landet. Bra jobbat allihopa!

Under fokusveckorna välkomnades en av Equmeniakyrkans församlingar till Kyrka för Fairtrade: Immanuelskyrkan, Jönköping. Grattis!!

2017 kommer Fairtrade Challenge att ske 11-13 maj som en del av den internationella fikapausen – World Fairtrade Challenge, som infaller i samband med World Fair Trade Day i mitten av maj. Mer information kommer!

Vad innebär det att bli en kyrka för Fairtrade?
Läs mer

För rätt och för fred

Redbergskyrkan i Göteborg blev nummer 100 att diplomeras som Kyrka för Fairtrade. Läs pastor Per Duregårds tankar kring detta. ”Det roligaste i arbetet med Fairtrade är de aha-uppleverlser som nya människor för vara med om när de på allvar får upp ögonen för vad det innebär att varor produceras inom ramen för Fairtrade.”
Läs mer

Diplomering

Kyrka fBanner+Bli+en+Kyrka+för+Fairtradeör Fairtrade är en diplomering för församlingar som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomet ges till församlingar som i största möjliga mån konsumerar Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter samt engagerar sig i kampanjer och sprider information om Fairtrade och rättvis handel. Equmeniakyrkan är medlemsorganisation i Sveriges kristna råd som tillsammans med Föreningen Fairtrade driver projektet Kyrka för Fairtrade.

Hittills är 33 av Equmeniakyrkans närmare 800 församlingar diplomerade Kyrka för Fairtrade, så vi har potential! Att ansöka om diplomering kan bli ett handfast sätt för församlingen att arbeta med internationella frågor som påverkar vår egen och våra samarbetskyrkors vardag på ett konkret sätt. Välkommen med!

Mer information och kriterier för ansökan finns på Kyrka för Fairtrades webbplats

Fair Trade Forum

Fair Trade Forum har arrangerats i mer än tio år i samverkan mellan Nätverket Rättvis Handel och Fairtrade City lokalt. Forumet är den årliga nationella samlingsplatsen för aktörer som på olika sätt arbetar med rättvis handel och en mötesplats för återförsäljare, importörer och konsumenter såväl som kommuner och organisationer. Fair Trade Forum arrangeras 2017 i Linköping. Öppet för alla intresserad!
Läs mer om Forumet

Mer information
Els-Marie Carlbäcker