Håkan bestämde sig för att inte tro

Observera

Denna text publicerades första gången den 16 mars, 2016. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

MotetmedJesus_Hakan_1000x600

Håkan Lindh bestämde sig som tonåring. Han trodde inte på Gud. Och den principen har han stått fast vid genom livet. Men så hände det som han kallar ett lappkast.
– Jag öppnade dörren in till mitt hjärta lite på glänt, och då kände jag hur kärleken från Jesus strömmade in.

Musiken är central i tillvaron för Håkan Lindh. Tillsammans med sin fru Cathrine har han de senaste åren rest runt hemma i Västerbotten i olika församlingar för att inspirera andra att börja berätta om sin tro.
– Det finns vittnesbörd i sångerna som kommit till mig, och de har blivit som böner.
I Skellefteå har han länge varit känd som kommunens starka oppositionsråd. Han var hård i debatter och satt i Liberalernas, då Folkpartiets, partiledning.
– Jag var ganska tuff och kunde tvåla till andra utan pardon i diskussionerna, men jag hoppas att jag inte var elak.
När han träffade sin nuvarande fru var de lite av varandras motsatser när det kom till trosövertygelse. Han med sin fasta hållning att det inte fanns någon Gud, och hon var ”en evangelist ut i fingerspetsarna”.
De hade långa samtal där båda försökte övertyga den andre om att det de trodde var rätt. Tillslut bröt de upp som par eftersom de stod för långt ifrån varandra.
– Men vi var upp över öronen kära så vi hittade tillbaka till varandra, berättar Håkan.
Cathrine fick dela hans politiska liv, och han fick bli en del av hennes engagemang i Equmeniakyrkan Skellefteå. Han kände sig välkommen, många var glada att se kommunpolitikern i kyrkan.
Så småningom ville han höra bönerna Cathrine mumlade hemma om kvällarna innan hon somnade. Och långsamt släppte han ner garden och öppnade dörren till hjärtat på glänt, som han beskriver det.
– Jag kände hur kärleken från Jesus strömmade in.
Efter 20 år inom politiken bestämde han sig för att trappa ner, för att få tid att satsa på musiken. Det som tidigare var lite musicerande på fritiden fyller idag en stor del av hans tid. Hittills har det blivit två skivor med egen musik, och förhoppningen är att få resa runt i Sverige och spela tillsammans med Cathrine.
– Kanske är det här som är meningen. Att jag har fått den här gåvan för musik och ska använda den.