Tilda Jönsson

Tilda Jönsson


Mitt namn är Tilda Jönsson och jag är 29 år gammal. Jag skulle beskriva mig själv som entusiastisk, öppen och alltid nyfiken på att lära mig nya saker. På min lediga tid tycker jag om att vara ute i naturen, läsa böcker, promenera och klättra.

Jag är uppvuxen strax utanför Växjö och var med i Equmeniakyrkan Växjö från att jag var liten. Ett år efter studenten åkte jag för första gången till Demokratiska Republiken Kongo med lärjungaskolan Apostlagärningarna 29. Kulturmötet och människorna jag lärde känna i Kongo fick betyda väldigt mycket för mig och min kristna tro.

Efter min första Apg29-skola i DR Kongo åkte jag som volontär till ett barnhem i Litauen i ett år. En vänförsamling till min församling i Växjö hade ansvar för barnhemmet. I Litauen fick jag lära känna ytterligare en kultur och lära mig ett nytt språk. Jag fick också erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar i utsatthet, en erfarenhet som jag tog med mig i mitt arbete som ungdomsledare i min hemförsamling året efter.

Mitt intresse för internationellt arbete har vuxit sig allt större. Efter min första resa till DR Kongo har jag rest tillbaka flera gånger, bland annat som ledare på ytterligare en Agp29-skola. Därefter flyttade jag till Stockholm för att studera till sjuksköterska. Under mina studier fick jag möjligheten att skriva min kandidatuppsats om malaria i grannlandet Republiken Kongo och att praktisera på ett sjukhus i Tanzania.

Jag har nu arbetat tre år som sjuksköterska på olika sjukhus, bland annat på två kirurgiska avdelningar och på en infektionsavdelning. För två år sedan flyttade jag tillbaka till Växjö. Jag är aktiv i Equmeniakyrkan Växjö och brinner för det internationella arbetet och för barn- och ungdomsverksamheten. Scouterna ligger mig varmt om hjärtat och jag har varit engagerad som scoutledare i Växjö och i Abrahamsbergskyrkan i Stockholm.

I augusti i år åkte jag till Taizé i Frankrike, en kristen kommunitet som jag har besökt några gånger tidigare. Här arbetar jag som volontär och delar livet med andra unga volontärer från många delar av världen. Tillsammans med bröderna och systrarna i Taizé arbetar vi för att kunna ta emot besökare året runt.

I början av 2022 kommer jag att skickas ut som missionär med inriktning hälso- och sjukvård till DR Kongo. Den evangeliska kyrkan i Kongo, CEC (Communauté Evangélique du Congo), har efterfrågat ett stöd för kyrkans sjukvårdsdepartement som samordnar alla sjukhus och vårdcentraler. Att stödja sjukvårdsdepartementet kommer bli min huvudsakliga uppgift i Kongo. Jag ser fram emot att få lära mig mer om hälso- och sjukvården i Kongo, att få bidra med min erfarenhet och kunskap och att få fortsätta bygga relationer med människorna där.