gula blommor

En kyrka för hela livet

– där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen

Färdplan
Klimatnödläge
Färdplan
Klimatnödläge

Kalender

Se hela kalendern

Förbön och tro

Var gärna med och be. Tillsammans med församlingar runt om i landet ber vi för nationellt och internationellt arbete inom Equmenia och Equmeniakyrkan.

Förbön och förbönskalender

Lasse Möter - samtalsserie med Lasse Svensson
På hjärtat med Karin Wiborn. Podcast.
Söndagar med Joakim Hagerius
Arnes Fredagstankar
Treeniga Gud, Fader, Son och Ande, tack att du tar emot våra böner. Vi ber särskilt för Moldavien, människorna som bor där och som är där för att söka skydd. Hjälp dem att leva tillsammans och räcka till för varandra. Vi ber att du ska komma med fred i oroligheter och klokhet i fördelning av de knappa resurser som finns. Låt den hjälp som andra länder bidrar med ska komma till nytta.

Vi tackar för sommarens läger som väntar i region mitt. Vi ber om inspiration och glädje för de som förbereder och planerar. Vi ber, Jesus, att du ska omsluta varje lägerdeltagare med hemkänsla, trygghet och lagom av äventyr. Vi ber också att Equmeniakyrkans husvagn ska vara ett glädjens budskap och trygghetens famn där den finns under sommarmånaderna. 

Och vi tackar och ber för vår skapelse. Hjälp oss att leva i fred med naturen och att gå kärlekens väg där vi går fram. Beskydda allt levande och gör oss kloka. 

Så ber för oss själva och den dag som nu är. Ge oss förstånd att göra kloka val i stort och smått och förlåtelsens sinnelag där det behövs. 
I Jesu namn, amen. 

🎧 Lyssna på veckans avsnitt med På hjärtat med Karin Wiborn på hemsidan eller där poddar finns: https://equmeniakyrkan.se/tro/bonepodd/

---
På hjärtat med Karin Wiborn är Equmeniakyrkans bönepodd. Tillsammans med Karin följer vi Equmeniakyrkans förbönskalender och ber för det som för stunden är aktuellt i vår förbönskalender. Podden finns där poddar finns och ett nytt avsnitt kommer varje tisdag morgon. Bönen ovan är den som Karin bad i  veckans avsnitt.
Tid för tid. Läs kyrkoledare Lasse Svenssons Perspektiv i Sändaren på www.sandaren.se

"Våren är snart ett minne blott och sommarmånaderna står verkligen för dörren. Sommaren är tid för vila då våra kroppar och hela vår varelse behöver både arbete och vila. Det kan lätt bli för mycket av ¬arbete, åtaganden och krav. ¬Kanske planerar du nu för flytt till sommarstuga, eller för en resa – ibland längtar vi bara efter att få komma bort från allt. Men bort från allt kommer vi ju inte – och skall heller inte göra."
"Kom helig Ande!" så lyder rubriken på Pingstdagens predikan med Joakim Hagerius. Se hela predikan på Youtube eller ladda ner och visa i församlingen via vår hemsida. Visst blir man nyfiken på att lyssna vidare?

ps. Predikningarna kommer att fortsätta komma under hela sommaren så prenumerera på Youtube.
Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta. 🕊
Pingsten brukar kallas för kyrkans födelsedag. Det var då helig Ande kom, Hjälparen som Fadern sände för att vara nära varje människa och vara oss till hjälp. 

Vi tror att Anden leder kyrkan i tiden och kallar den att vara bärare av hoppet om evigt liv. Vi tror också att alla människor som bekänner sin tro på Jesus får ta emot helig Ande. I Equmeniakyrkans teologiska grunddokument står det bland annat så här om Anden: ”Alla är kallade att tjäna och att vittna om frälsningen i Jesus Kristus samt att med församlingens hjälp söka efter, upptäcka och bruka de gåvor Anden ger. Den heliga Anden ger församlingen en mångfald av gåvor för att evangeliets hela rikedom skall komma till uttryck.”
Arnes fredagstanke handlar idag om Anden och att vi ibland tänker att Anden gör oss konstigare och mindre begripliga för vår omvärld. Pingstens under visar dock att Andens riktning i huvudsak den motsatta. 

Läs fredagstanken på hemsidan.
www.equmeniakyrkan.se/arnes-fredagstankar/

Arne Fritzson är teologie doktor och teologisk sekreterare i Equmeniakyrkan. I Arnes fredagstankar betraktar han i sin samtid, tolkar reflektivt och menar att eftertänksamhet gör skillnad.
På Sveriges kristna råds årsmöte i veckan valdes kyrkoledare Lasse Svensson in i SKRs presidie, en plats han också tidigare har haft som representant för Frikyrkofamiljen. De senaste fyra åren har Pingst ledare Daniel Alm haft denna roll.
 
- Jag är stolt och tacksam över att få vara en del i Sveriges kristna råds presidium som en representant för Frikyrkofamiljen. Att vara en del av detta viktiga arbete i dessa utmanande tider är en möjlighet jag tar på stort allvar. Kyrkan behöver inte bara möta utmaningarna, utan också aktivt delta i samhällsdebatten. 
 
Sveriges kristna råds presidium är sammansatt av kyrkoledare från olika kristna traditioner, och jag känner mig privilegierad att få samarbeta med sådana inspirerande människor. Tillsammans med kardinal Anders Arborelius, ärkebiskop Martin Modéus, Svenska kyrkan, ärkebiskop Benjamin Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan och Sveriges kristna råds generalsekreterare Sofia Camnerin kommer vi att leda styrelsens arbete och fungera som officiella företrädare för rådet.
 
- Vår roll som presidium sträcker sig långt utanför kyrkans murar. Vi har en viktig uppgift att företräda och kommunicera med myndigheter och regeringen, och vi kommer att göra vårt bästa för att bidra till samhället och samhällsdebatten på ett konstruktivt sätt. 
 
Läs mer om Sveriges kristna råds årsmöte här:
https://www.skr.org/manniskovardet-i-centrum-pa-sveriges-kristna-rads-arsmote/
Läs biträdande kyrkoledare Karin Wiborns Perspektiv om att tillsammans är grejen i veckans Sändaren. www.sandaren.se

”Det finns ett spel, Pandemic, där deltagarna är medspelare och inte motspelare. Genom att tilldelas olika roller hjälps spelarna åt att bekämpa olika virus som sprider sig i världen. Den period vi lever i kyrkoåret nu påminner också om hur tillsammans är grejen. Efter en tid av bön om anden och väntan efter att Jesus lämnat de sina för himmelsfärden, så hände det plötsligt. Vid den första pingsten kunde människorna förstå varandra oaktat språk och alla kände igen sig i de ord som talades. De troendes antal ökade med inemot tretusen personer. Och kyrkan föds.”
Välkommen till The Rock och Kyrkpunk i Falkvikskyrkan i Sölvesborg.

The Rock är en ny satsning där fokus ligger på musik och att nå ut till nya människor som kanske inte är så kyrkvana. För ungdomarna finns Kyrkpunk som ger möjlighet till inspelning, en musikscen och mötesplats som drar musikintresserade, troende och icke-troende från hela Skåne.

På onsdagar träffas man för att umgås, be, repa och äta tillsammans. Och 1-2 söndagar i månaden samlas man för Rockgudstjänst.

Tyvärr så har kyrkan nyligen haft inbrott och mycket av tekniken och instrumenten som vi ser i inslaget har blivit stulna. Vi ber och hoppas att det ska lösa sig ekonomiskt så de kan köpa ny utrustning och köra igång verksamheten som tidigare.

Se hela inslaget på equmeniakyrkan.se/lassemoter

#equmeniakyrkan #equmenia @kyrkpunk @the_rock_falkvikskyrkan
Kom heliga Ande, godhetens och sanningens Ande, 
och fyll våra hjärtan med Din kärleks eld. 
Ge oss ljus, ledning och inspiration 
så att vi ser, förstår och handlar rätt. 
Ge oss nåden att leva efter Kristi vilja 
och följa Honom som är vägen, 
sanningen och livet. 
Ge oss ett hopp förankrat i Gud, vårt ursprung och mål. 
Amen

🙏🏼 I dagens bönepodd ber biträdande kyrkoledare Karin Wiborn den här bönen. Lyssna på hela podden där poddar finns, nu också på Spotify och Google Podcasts.
Nu är anmälan öppen till Ungdomsledarutbildningen 2023-24! 🎉

Ungdomsledarutbildningen är en nationell utbildning för alla anställda ungdomsledare inom Equmenia och Equmeniakyrkan. Tre kurstillfällen per läsår och grupphandledning som löper över hela läsåret. Undervisning, bön och lovsång, inspiration, lek, gemenskap och mycket mer.

Mer info och anmälan finns på equmeniakyrkan.se/uu
Läs Arnes fredagstanke om kröningen av kung Charles III och drottning Camilla och att den heliga Andes smörjelse är något vi alla behöver. www.equmeniakyrkan.se/smorj-skall-vi-ha/

Arne Fritzson är teologie doktor och teologisk sekreterare i Equmeniakyrkan. I Arnes fredagstankar betraktar han i sin samtid, tolkar reflektivt och menar att eftertänksamhet gör skillnad.
🎙 Idag på Kristi himmelsfärdsdag släpps det första avsnittet i Equmeniakyrkans nya bönepodd ”På hjärtat med Karin Wiborn”. Tillsammans med Karin kommer vi följa Equmeniakyrkans förbönskalender och be för det som för stunden är aktuellt i Sverige och världen. Mellan Kristi Himmelsfärdsdagen och Pingst kommer ett nytt avsnitt släppas varje morgon och därefter kommer podden ut varje tisdag. 

www.equmeniakyrkan.se/tro/bonepodd/

📱 Podden finns att lyssna på via hemsidan och där poddar finns (och förhoppningsvis också snart på Spotify).