Publicerat 

Aktiviteter i Vårgårda

Aktiviteter OMRKING Vårgårda

"Gud gör något nytt"
Vårgårda 24–28 maj 2017

 

BUSSTURER
Ornunga gamla kyrka och Museigården Kyrkebol

År 1904 hade man bestämt att Ornunga gamla kyrka skulle rivas när den nya kyrkan stod färdig. Så blev det inte, istället bildades Svältornas Fornminnesförening vars främsta uppgift var att bevara kyrkan åt eftervärlden. Kyrkan, i romansk stil, byggdes troligen på tidigt 1200-tal. Kyrkan renoverades och tillbyggdes i början av 1700-talet och sedan dess har inga ändringar gjorts. Idag används kyrkan endast sommartid för helgsmålsböner och ibland något bröllop.

Museigården Kyrkebol, alldeles invid kyrkan, inrymmer mangårdsbyggnad, ladugård, ryggåsstuga och kölna, allt tidstypiskt bevarat. Där finns rikliga samlingar av gamla bruks- och kulturföremål, redskap och maskiner. Midsommarafton och fem sommarlördagar anordnar föreningen olika program och aktiviteter som samlar bygdens folk och andra intresserade.

Busstur går från Tånga Hed torsdagen 25 maj 13:15. En guidad visning börjar ca 13.30. Bussen går tillbaka till Tånga Hed 15.00.

Missionshistoriska museet, En blick tillbaka – för framtida visioner

Från början av 1800-talet och en lång tid framåt var det fattigdom och misär som präglade Nårungabygden. Den var känd för lönnbränning, superi, slagsmål och ett vilt leverne. Det dagliga användandet av brännvin påverkade befolkningens materiella såväl som andliga tillstånd. Det är vid den här tiden och med denna misär runt omkring sig som Ella i Krösekullen och Anna Maria på Röret kommer överens om att de skall be till Gud om att en förändring ska ske i bygden. I mitten av 1800-talet startade det man kallar för den stora väckelsen i Nårungabygden. Anders Petter Andersson, känd under namnet Ljurskamjölnarn, blev förgrunds- gestalt i den stora väckelsen. Besök Missionshistoriska museet som ligger granne med Equmeniakyrkan i Ljurhalla. Här kan du följa väckelserörelsens framgång från Ljurskamjölnarns tid och framåt.

Museet har öppet fredagen den 26 maj, 13.00-15.00. Klockan 13.15 avgår det en buss från Tånga Hed till museet. Ca 13.30 håller Sven-Olov Vårhall en guidad visning. Bussen lämnar museet runt 15.00 och är tillbaka på Tånga Hed ca 15.15. Önskar du besöka muséet vid en annan tid, kontakta Sven-Olov Vårhall på 070-380 61 22 / so.varhall@tele2.se.

PILGRIMSVANDRINGAR

Under kyrkokonferensen finns det möjlighet att delta på två pilgrimsvandringar som båda utgår från Tånga Hed. En för vuxna på fredag 13.30-17.00. Vandringen är 5 km och temat är Tjänande. Pilgrimsvandring nummer två är en familjevandring på lördag 13.30-14.30. Denna vandring är 1,5 km och det går bra att ta med barnvagn. Temat är Att bry sig om.
 
Anmälan för båda vandringarna görs i Informationsdisken som finns i entrén på Tånga Hed. Anmälan för vuxenvandringen görs senast fredag 10.00 och anmälan till familjevandringen görs senast lördag 10.00. Ett tips, ta med vattenflaska!

Ansvariga är Brita Blomdahl, pastor i Equmeniakyrkan Tåstorp Rensvist Eggvena & Lagmansholm samt Karin Engstrand, diakon, Lagmansholm.

AKTIVITETER PÅ TÅNGA HED
Äventyrsgolf

Tånga Hed har en nybyggd äventyrsgolfbana med 9 hål. För att spela minigolf hämtar du klubba och boll i Tånga Heds reception. Uppge att du deltar på konferensen så får du spela gratis.

Poolbad

Det finns också två utomhusbassänger. En som är 25 x 12 meter, Den är 90 cm på det grundaste och 180 cm på det djupaste. Minimitemperatur är 26 grader. Barnpoolen är fyra meter i diameter och 30 cm djup. Även här är minimitemperaturen 26 grader. Observera att man badar på egen risk.

Bowling

Pua:s bowling blev klar i början av 2015 och har fyra moderna banor från USA där man via
anläggningens datorer kan välja att bowla på klassiskt vis eller köra andra bowlingspel som är inspirerade från nya digitala spel. Som konferensgäst bowlar man gratis. Öppettider hittar du i anslutning till bowlinghallen.

 

4H-gård

Bakom Tångahallen ligger en idyllisk liten 4H-gård. Här bor hästar, får, grisar, katter, kaniner, höns och andra djur. Många av djuren bor utomhus och det går bra att gå dit och titta när det passar dig.

Fåglumsmuseet

Museet visar den framgångsrika idrottskarriär som Fåglumbröderna Gösta, Sture, Erik och Thomas Petterson hade under 1960- och 1970-talen på landsvägscykel. Fåglum- brödernas samlingar av priser, pokaler, utmärkelser med mera finns samlat i en stor utställning som beskriver en fantastisk tävlingskarriär med bland annat tre VM-guld i lagtempo. Gösta var den främste med Giro d’Italiasegern 1971 som krönte karriären. Tre OS med lika många medaljer finns redovisade.

Museet ligger på Tånga Hed och har öppet torsdag-lördag 16.00-19.00.

Nostalgimuseet

På museet hittar du Sveriges största samling vad gäller mått, vågar och vikter. Samlingen är enligt Älvsborgs länsmuseum unik i sin framtoning och omfattning. Här kan du i olika autentiska miljöer pröva på olika mät- och vågexempel. Det finns postkontor, järnhandel och barnens rum med bland annat barnmorskevågar. Du hittar också mätinstrument för hantverkare så som jordbruk, skogsbruk, skomakare och skräddare samt olika branscher så som livsmedelsvågar, personvågar, kvarnvågar och apoteksvågar med mera. Du hittar också information om den historiska utvecklingen med fastställandet av riksmått och likar för skålpund på 1600-talet till det stora ombytet på mitten av 1800-talet, då vi lämnade pund och aln och gick över till decimalsystemet, kilo och meter.

Museet ligger på Tånga Hed och har öppet torsdag-lördag 16.00-19.00.

ÖVRIGA TIPS!
Vandringsled Kvinnestadsjön runt

En fantastisk vandringsled i historisk, vacker och varierande natur. Vandringen är på totalt 9 km och leden startar och avslutas vid Kvinnestads kyrka, sydost om Vårgårda. Leden går runt sjön och här finns intressant historia med sägner, fina badplatser, en omfattande flora och ett rikt fågelliv. Vandringsleden går genom en varierande natur, mestadels på stigar genom skog, ängs- och hagmark. Vissa partier går även på grusväg och leden är märkt med röd markering. Hela leden håller en mycket god standard då den rustats upp under senare år. Strax innan kyrkan finns en parkeringsplats med informationstavla, låneexemplar av kartan och ledbeskrivning. Vid ledens södra sida där den går nära vattnet finns det flera fina rastplatser. På norra sidan går det också bra att pausa i de fina skogarna eller hagarna.

Leden ligger 3-4 km bort från Tånga Hed med cykel och 7 km med bil.

Vårgårda Golfklubb

En kilometer utanför Tånga Hed på Olstorp Herrgårds marker ligger Vårgårda Golfklubb. Där hittar du en av Västergötlands bästa golfbanor. Banan invigdes 2008 och har 18 hål, den är belägen i vacker natur och är en blandning av skogs-, hed- och linksbana.

Lek-Parken

Lek-Parken är Vårgårdas största lekplats som också är tillgänglighetsanpassad. Lek-Parken ligger vid Folkets Park på Parkgatan i Vårgårda. Där hittar du gungor, rutschkanor och annat som hör till en riktig lekplats.

Hjulet

Hjulet, som är en Second Hand butik, har varje år över 100 000 besökare, vilket gör butiken
till ett av Vårgårdas största besöksmål. På Hjulet säljs allt ifrån möbler, cyklar, husgeråd till kläder och skor. Utöver detta finns också ett café där man kan ta sig en kopp kaffe efter shoppingen. Butiken drivs som en förening av PMU, Equmeniakyrkan Vårgårda, Equmeniakyrkan Ljurhalla, Pingstkyrkan Vårgårda och EFS Centrumkyrkan Vårgårda. 2016 sålde Hjulet begagnade varor för över 5 miljoner som gick till olika biståndsprojekt och hjälparbeten världen över, främst projekt knutna till föreningens medlemmar.

Hjulet har öppet onsdagen 24 maj 13.00-18.00 och lördagen 27 maj 9.00-13.00. Adress: Skattegårdsgatan 1, Vårgårda.

Vårmarknaden

Lördagen den 27 maj, 9.00-14.00 är det vårmarknad på Kungsgatan i Vårgårda. Längs hela gatan finns det stånd och aktiviteter för stora och små.