Det ekumeniska året 2025
Tid för Guds fred
År 2025 markerar ett viktigt ekumeniskt jubileum, både i Sverige och internationellt. Då firar vi två betydande händelser: dels 100-årsjubileet av Stockholmsmötet, som lade grunden för det ekumeniska arbetet i Sverige, och dels 1 700 år sedan det första ekumeniska kyrkomötet, som ägde rum i Nicea år 325.
Datum under året
Under året satsar vi särskilt på fyra tillfällen: Ekumeniska böneveckan, Gemensam Pingst, Ekumeniska veckan i Stockholm och Festival ung ekumenik.
Tid för Guds fred – det ekumeniska året 2025
2025 är ett ekumeniskt märkesår i Sverige och i hela världen. Då firar vi två ekumeniska jubileer: dels 100 år sedan Stockholmsmötet som Nathan Söderblom arrangerade och som blev en viktig händelse i utvecklingen av den ekumeniska rörelsen, dels 1 700 år sedan det första ekumeniska kyrkomötet som hölls i Nicea 325. Då enades världens kyrkor om den nicenska trosbekännelsen, som fortfarande är den mest ekumeniska utav våra trosbekännelser.
Den ekumeniska rörelsen, där vi som Guds kyrka söker Kristi kyrkas synliga enhet, är en central del av att vara kyrka. Genom ekumeniken söker vi ett svar på Jesu bön att hans lärjungar alla skall bli ett och att liksom Fadern och Sonen är i varandra, också vi skall vara i levande och treenig Gud. Då skall världen tro på att Fadern har sänt Sonen (Joh 17:21). Inte minst för en kyrka som heter Equmeniakyrkan är kallelsen till ett ekumeniskt engagemang central.
Den ekumeniska rörelsen är en fredsrörelse. Att söka enhet är att söka Guds fred. Enheten mellan kristna är en del av enheten mellan alla människor och med hela Guds skapelse. Vi önskar komma bort från allt som splittrar människor och hindrar oss från att leva i Guds fred.
En bild av Guds fred är pingstens under. När den heliga Anden utgöts över de första lärjungarna förenades människor genom att var och en av de som kommit till Jerusalem hörde apostlarna tala på deras egna språk om Guds stora gärningar. Pingsten berättar om hur om hur Gud förenar sin kyrka och sänder ut den till hela världen för att i den Heliga Andes kraft vittna för hela den bebodda världen om hur Gud handlar i skapelsen och frälsningen.
Därför utmanas vi att under Pingsten 2025 göra lokala ekumeniska arrangemang runt om i Sverige för att berätta om kyrkornas gemensamma kallelse och manifestera att nu är det, som alltid, tids för Guds fred.
Läs mer om det ekumeniska året 2025 och det lokala firandet under pingsthelgen på Sveriges kristna råds hemsida.
Kontaktperson
Elisabeth Lindgren
Samordnare för lärande och undervisning