Publicerat 

Almedalsveckan 2019

equmeniakyrkan i Almedalen 2019

Till jordens yttersta gräns

Diakonia, Studieförbundet Bilda, Equmenia, Equmeniakyrkan och Sändaren finns på Almedalsveckan för att ta omvärldens frågor på allvar.

Temat i år är ”till jordens yttersta gräns”. Det kommer från bibelordet om uppdraget att dela vårt hopp bortom alla gränser. Med det som utgångspunkt vill vi samtala, utmana till lärande, opinionsbilda, skapa förändring och ta ansvar för vår värld. Var går den yttersta gränsen för vårt ansvar, vår hälsa, vår planet och våra liv?

I år lyfter vi barn och ungas frågor och religionsfrihet i praktiken. Fördjupar samtalen kring klimatet, hållbara liv och trons plats i samhället. Vi utmanar till livsstilsförändring och ledarskap. Vi delar personliga drivkrafter och hur tro är en politisk kraft. Vi vill dela kampen för ett gott samhälle, men också hoppet – till jordens yttersta gräns.

Brittas vardagsrum bjuder på personliga och livsnära samtal och musik.

Andrum, lunchandakter och gudstjänster ger oss hopp och riktning. Tillsammans med alla goda krafter vill vi forma ett gott och hållbart samhälle. Från Almedalen ända till jordens yttersta gräns.

Alla arrangemang sker i samverkan med bl. a Equmenia, Diakonia, Studieförbundet Bilda, Sändaren, Svenska kyrkan, Erikshjälpen, Kristna Fredsrörelsen, Enskilda högskolan Stockholm, Swedwatch,  Vårdklockans kyrka, Tjelvarkyrkan Visby och Equmeniakyrkan Gotland.

Följ oss på sociala medier!

Facebook: facebook.com/Equmeniakyrkan
Twitter: @Equmeniakyrkan
Instagram: Equmeniakyrkan

Programmet som pdf

 

Världens största demokratiska mötesplats

2019-07-03
Världens största demokratiska mötesplats. Så beskrivs Almedalsveckan av många. Mingelparty med ryggdunk för välbeställd elit. Så säger kritikerna. Equmeniakyrkan är en av många aktörer som finns på plats. Vi finns genom våra Visbyförsamlingar: Tjelvarkyrkan som öppnar upp sina dörrar för boende och Vårdklockans kyrka för seminarier och program. De är lokala församlingar som öppnar sinaLäs mer
Sofia Camnerin

Jag vill inte till Almedalen egentligen

2019-06-29
Detta kommer inte vara en blogg som hejar på, inte kyrkans närvaro på Almedalen, inte Almedalen i sig själv, förhoppningsvis inte om min egen närvaro där (som motsägs direkt genom just denna blogg), inte så mycket om varför vi är där. Det finns nämligen så många andra sådana hejarop just nu: ”Se hit, vi kommerLäs mer

Steg på vägen – Klimatvandring

2019-06-26
Har kyrkan ett särskilt ansvar att tala om de existentiella dimensionerna och förmedla hopp i tider av stora utmaningar? Är ansvaret allas eller var och ens? Vad händer om vi utgår från det starkt symboliska-att låta ett steg följas av nästa – bli startpunkten för förändring i nuvarande levnadssätt? Information om klimatvandringen Klimatvandringen går längsLäs mer

Brittas Vardagsrum i Almedalen

2019-06-26
Under Almedalsveckan bjuder Equmeniakyrkan, Studieförbundet Bilda och Vårdklockans kyrka in till Brittas Vardagsrum. Vardagsrummet är under fyra kvällar, söndag till onsdag, med personliga, livsnära samtal tillsammans med spännande gäster. I Brittas Vardagsrum samtalar Britta Hermansson med inbjudna gäster om ”livet under ytan” under fyra livekvällar i Vårdklockans kyrka mitt i Visby. Britta Hermansson är pastorLäs mer
Almedalen 2019

Från Almedalen till jordens yttersta gräns

2019-06-20
Equmeniakyrkans program under Almedalsveckan sträcker sig mellan söndagen den 30 juni till söndagen den 7 juli. Programmet innehåller närmare 30 olika programpunkter i Vårdklockans kyrka mitt i Visby samt på andra platser i närheten. I år lyfts barn och ungas frågor och religionsfrihet i praktiken. Samtalen fördjupas särskilt kring klimatet, hållbara liv och trons platsLäs mer

Program

Söndag 30 juni

 

Söndag 30 juni 10.00 – Talarplats, Donners plats 
Hur kan vi bidra till en hållbar samhällsutveckling? 

Hur bidrar vi alla till dialog och utbyte som utvecklar vårt samhälle? Hur skapar vi en demokratisk mötesplats för alla, i en anda av öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt? Hur genomför vi Almedalsveckan i den andan?

> Till seminariet


Söndag 30 juni 11.00 – S:ta Maria domkyrka
Vad innebär trossamfundens röst i samhället?

På vilket sätt är trossamfunden en samhällskraft? Hur är trossamfunden ett bidrag till demokratin? Hur kan trossamfunden bidra till ett gott hållbart samhälle? Hur bibehåller vi ett hopp?

> Till seminariet


Söndag 30 juni 20.00 – Vårdklockans kyrka
Det fria Ordet – till jordens yttersta gräns

Medverkande: Talman Andreas Norlén

Hur gör man en komplicerad regeringsbildning begriplig för vanligt folk? Hur håller man riktningen genom komplicerade kompromisser och svåra samtal? Ett samtal om den egna livsvägen, konsten att kompromissa, sju sorters kakor och åtta sorters partier.

> Till seminariet

Måndag 1 juli

 

Måndag 1 juli 10.00 – Katolska kyrkan, S:t Drottensgatan 12  
Finns det plats för religion och tro i Sverige?

Religion och tro har på nytt blivit mer synliga i Sverige. Men hur accepterade är egentligen religiösa uttryck i vårt samhälle? Hur är det att leva som troende i världens mest sekulariserade land? Hur hanterar vi krockar som uppstår? Hur kan vi tillvarata religionens positiva kraft i samhällslivet?

> Till seminariet


Måndag 1 juli 11.00 – Vårdklockans kyrka
Öva upp ditt civilkurage – Hur bidrar du till en tryggare värld?

Genom utbildning i civilkurage får du verktyg att stå upp för medmänniskor som utsätts för till exempel härskartekniker, rasism och kränkningar. I vilken mån kan träning i civilkurage inspirera dig att förbättra vårt samhälle? Övning ger färdighet – du ska få se!

> Till seminariet


Måndag 1 juli 13.30 – Vårdklockans kyrka

Vad händer när skammen trendar – till jordens yttersta gräns?

Idag talar var och varannan om skuld och skam. Nya ord som flygskam, köttskam, plastskam och flerbarnsskam dyker upp. Vad gör det med människovärdet när skammen återigen trendar men nåden är på utgång? Kan självinsikt skapas utan att vi skuldbelägger och skapar ångest?

> Till seminariet


Måndag 1 juli 14.30 – Vårdklockans kyrka

Ska religionen bort ur media?

Inflytelserika skribenter ropar efter att få bort gudstjänster från public service. Men vad ska få plats istället? Och vad avgör? Fortfarande går fler svenskar i kyrkan varje söndag än till ett sportevenemang. Är det kanske till och med så att religion ska få mer plats i public service?

> Till seminariet


Måndag 1 juli 16.00 – Vårdklockans kyrka
Slow fashion, re-make och återbruk – inspiration och idéer som håller

I takt med ökad kunskap om klimatförändringarna ökar intresset för en hållbar livsstil. Kan vi konsumera hållbart? Hur måste vårt samhälle förändras? Måste man ha en viss stil för att klä sig hållbart eller handla second hand? Kan vi både rädda världen och odla ett intresse för mode och inredning?

> Till seminariet


Måndag 1 juli 20.00 – Vårdklockans kyrka
Kan våra egna berättelser och erfarenheter rymmas i de stora författarskapen?

Medverkande: Britta Hermansson

Hur hanteras våra egna livskriser när fiktionen möter vår egen verklighet? Kan våra egna och samhällets berättelser rymmas i de stora författarskapens berättelse? Vad gör vi och hur har andra gjort när livet inte blir som vi tänkt? Hur påverkas vi, samhället och till och med världen av det?

> Till seminariet

 

Tisdag 2 juli

 

Tisdag 2 juli 9.00 – Vårdklockans kyrka
Hur kan förändring ske i det oväntade mötet?

Vad funderar, våndas och längtar du efter? I det nära livet och/eller kanske globalt? Dela det som ligger dig närmast om hjärtat. Tänd ett ljus för längtan, hopp och oro. Låt de oväntade mötena svara på vad vi var och en och kanske tillsammans behöver göra för att bidra till en helare värld.

> Till seminariet


Tisdag 2 juli 10.00 – Vårdklockans kyrka
Lyssnar vi på barnen?

Vilken roll har barn och unga i dagens samhällsdebatt? Är det någon som lyssnar på de ungas röst? Är till exempel barnens världsvida skolstrejk en ögonöppnare eller ger den upphov till ifrågasättande och misstänkliggörande?

> Till seminariet


Tisdag 2 juli 11.00 – Vårdklockans kyrka

Hur ser ansvaret ut för barn i konfliktsituationer – till jordens yttre gräns?

Barn väljer inte sina föräldrar. Vilket ansvar har vi för svenska barn i konfliktsituationer vars föräldrar t ex gått med i terrororganisationer som IS? Vilket stöd och hjälp behövs akut och långsiktigt? Barnkonventionen blir lag i Sverige 2020, men vad betyder den när det gäller – på riktigt?

> Till seminariet


Tisdag 2 juli 13.00 – Vårdklockans kyrka

Går det att prata sig till bättre psykisk hälsa?

Alkohol, droger, nätporr, gaming och sociala medier är delar av tonåringars vardag som riskerar leda till psykisk ohälsa. Hur kan unga och vuxna prata öppnare och ärligare? Vilka metoder och möjligheter finns för bra samtal?

> Till seminariet


Tisdag 2 juli 20.00 – Vårdklockans kyrka
Rösten bakom storyn – till jordens yttersta gräns

Medverkande: Cecilia Uddén

Hur delar man människors berättelser och samtidigt beskriver de stora världspolitiska skeendena i världen genom människors ögon? Hur vet man var gränsen går för vad man kan beskriva, förändra och möta utan att lämna ut en enskild människa?

> Till seminariet

 

 

Onsdag 3 juli

Onsdag 3 juli 08.30 – Vårdklockans kyrka
Behövs lagstiftning för att företag ska respektera mänskliga rättigheter?

Odling av sparris har lett till vattenbrist i Peru. Lokalbefolkningen tvingas bunkra vatten och småböndernas brunnar sinar. Hur ska svenska livsmedelsföretag följa upp leverantörernas påverkan på människor och miljö? Vad gör staten för att leva upp till sitt ansvar att skydda mänskliga rättigheter?
> Till seminariet


Onsdag 3 juli 10.15 – Direkt utanför Österport
Steg på vägen – vems är ansvaret att förändra klimatet?

Har kyrkan ett särskilt ansvar att tala om de existentiella dimensionerna och förmedla hopp i tider av stora utmaningar? Är ansvaret allas eller var och ens? Vad händer om vi utgår från det starkt symboliska-att låta ett steg följas av nästa – bli startpunkten för förändring i nuvarande levnadssätt?
> Till seminariet


Onsdag 3 juli 10.30 – Vårdklockans kyrka
Varför gillar kyrkor barnhem?

Över åtta miljoner barn i världen uppskattas bo på barnhem och antalet ökar. Runt 80 procent av barnen på barnhem har minst en förälder i livet och familjer splittras i onödan. Trots detta är det många kyrkor som stöttar barnhem. Varför? Hur ser alternativen ut? Kan vi hitta nya vägar tillsammans?
> Till seminariet


Onsdag 3 juli 13.00 – Vårdklockans kyrka
Digitaliserad Gud – är roboten en medmänniska?

Utvecklingen av artificiell intelligens skrämmer världens skarpaste hjärnor. Vad händer med vår människosyn när robotar ska agera människor? Kan det gå så långt att roboten blir en ny ”människoart” att förhålla sig till, och ska Gud då bäst förklaras med ettor och nollor?
> Till seminariet


Onsdag 3 juli 15.00 – S:ta Maria domkyrka
Vilka steg förändrar världen? Vad gör en klimatvandring för skillnad?

Vems är ansvaret att tala om existentiella dimensioner och förmedla hopp i tider av stora utmaningar? Hur kan en klimatvandring, med inspiration från pilgrimsvandringens traditioner, vara startpunkten för personliga inre och yttre utmaningar rörande klimat, skapelse och ansvar?
> Till seminariet


Onsdag 3 juli 20.00 – Vårdklockans kyrka 
Hur arbetar man med samhällsskydd och beredskap – till jordens yttersta gräns?

Medverkande: Morgan Olofsson

Är vår beredskap god? Hur blir ett samhälle motståndskraftigt mot kriser av olika slag? En före detta utrikeskorrespondent, som arbetat i krissituationer, är ny kommunikationschef för MSB. Hur påverkar den erfarenheten? Hur vill han bygga förtroende? Hur ser tråden ut som håller samman samhället?
> Till seminariet

 

 

Torsdag 4 juli

Torsdag 4 juli 15.00
Skilda världar – att vara ung och troende i Sverige

Sverige är ett av världens mest sekulära länder. Men kyrkan och tron spelar fortfarande en stor roll i många ungas liv – som ibland måste balansera och kombinera två vitt skilda världar. Hur påverkar det dem, kyrkan och samhället? Vilken betydelse har de för relationen mellan kyrka och samhälle?
> Till seminariet

Fredag 5 juli

Fredag 5 juli 20.00
Hur kan liv i förändring bidra till att beroendebeteende bryts?

Hur kan missbruk och beroendebeteende brytas genom livsstilsförändring, självhjälp och personlig utveckling? Hur och när blir gemensamma erfarenheter en styrka?
> Till seminariet

Lördag och söndag 6-7 juli

Söndag 7 juli 10.00
Tro som politisk kraft

Kan tro vara möjlig som en väg till politisk kraft? Om engagemang, hopp och mod till jordens yttersta gräns.
> Till seminariet

Fotoutställning

Sista droppen – vem har rätt till det livsavgörande vattnet?

1-3 juli 09.00-16.00 (Lunchstängt 12.00-13.00)
Vårdklockans kyrka

I Peru har odling av sparris för den svenska och europeiska marknaden lett till vattenbrist. Det tvingar lokalbefolkningen att bunkra vatten, slår ut småböndernas försörjning och leder till sociala konflikter. Vem har rätt till det livsavgörande vattnet?
Mer information >