LIVET SOM ALDRIG DÖR
Under vintertäcket är det mycket som ligger och trycker och bara väntar på att få slå ut i full blom. Vi ser och anar detta i små vårtecken här och där. Sakta vaknar naturen till liv.
Teologen och sångförfattaren Nikolaj Grundtvig (1783 -1872), som kallas för den glada kristendomens fader, menade att lövsprickning och tjällossning är som det inbrytande Gudsriket. Det var denne man som skrev texten till psalmen 198 som blivit en av våra mest älskade påskpsalmer.
Första versen har texten:
”Likt vårdagssol i morgonglöd gick Jesus fram ur natt och död till liv förutan like.
Därför, så länge världen står, det efter vinter kommer vår också i andens rike.”
I texten kopplar Grundtvig samman våren med påskens händelser. Is och kyla är som långfredagen, och dagsmeja och vårsol blir bilden av påskdagen. Påskens drama är förunderligt alla år, men i en tid med mycket mörker och oro får det en särskild djup och laddning. För vad är väl påskens budskap om inte ett evighetens vårtecken för vår värld?
Budskapet om att Jesus besegrat ondskan, synden och döden och öppnat vägen för oss till Gud och det eviga livet. Att allt är förändrat för alltid, för alla människor och i alla tider. Det är evangelium, goda nyheter, i ordets rättabemärkelse.
Det är ett ofattbart hopp vi har i vår tro på Jesus, som vi aldrig får låta blekna eller förminskas. De kristna kallas på flera ställen i Bibeln för ljusets barn och vi uppmanas att leva i ljuset. Även om vi ibland tycker att det är mörkt och kallt i världen har vi ändå påskens ljus över våra liv.
När vi nu går in i påsktiden hoppas jag att vi alla får möjlighet att njuta av vårens ankomst och samtidigt kunna glädjas och förundras över vad Jesus gjort för oss alla.
Göran Ahlander
Från vårt församlingsblad våren 2024