Publicerat 

Burma

Burma

Burma (även kallat Myanmar) är ett rikt land med stora naturresurser i form av olja, gas, teakskogar och ädelstenar. I många år var det varit en diktatur som styrts av en militärregim som också lagt beslag på landets tillgångar. Infrastruktur och skolväsende raserades och många människor hade knappt mat för dagen. Det varit ett demokratiskt val till där NLD vann, men det har inte blivit några större förbättringar i gränsområdena mot Thailand och Kina efter detta val.

Trots detta är situationen fortsatt svår för minoritetsfolken, i vars områden strider och övergrepp fortfarande äger rum. Många flyktingar har skapats som  befinner sig inom landet,  i flyktingläger i de kringliggande länderna och sprits över välden.  De som har flytt till Sverige är karener, chin och kachin. Konstitutionen är inte ändrad vilket innebär att militären har fortsatt mycket makt. Ingen verklig försoningsprocess finns på agendan.  

 Läs mer om vårt projekt i Burma.

Ge en gåva

Burma (även kallat Myanmar) är ett rikt land med stora naturresurser i form av olja, gas, teakskogar och ädelstenar. Sedan många år har det varit en diktatur som styrts av en militärregim som också lagt beslag på landets tillgångar. Infrastruktur och skolväsende har raserats och många människor har knappt mat för dagen. Burmas demokratiskt valda ledare Aung San Suu Kyi satt i husarrest i många år men släpptes fri i november 2010. Då var det också val i Burma. Militärjuntans eget parti, USDP, vann cirka 75 procent av platserna i parlamentet vilket i praktiken innebär att militären har fortsatt stor makt. En utveckling mot ökad demokrati har skett – mediecensuren har lättat, många politiska fångar har släppts och i april 2012 valdes Aung San Suu Kyi och 42 andra medlemmar i hennes parti in i parlamentet. Den humanitära organisationen Free Burma Rangers skriver i sitt nyhetsbrev i januari 2014 om positiva tendenser utöver de som redan nämnts här, bl.a. att förhandlingar om eld upphör pågår med många av de etniska grupperna, en reducering av de väpnade konflikterna och att färre människor tvingas fly.

Trots detta är situationen fortsatt svår för minoritetsfolken, i vars områden strider och övergrepp fortfarande äger rum. Konstitutionen är inte ändrad vilket innebär att militären har fortsatt mycket makt. Ingen försoningsprocess finns på agendan. Konflikter om markfrågor har ökat. Free Burma Rangers rapporterar på sin hemsida både om den senaste utvecklingen och om de övergrepp som sker.

Många människor har genom åren flytt från Burma, en del har hamnat i flyktingläger i Thailand och så småningom kommit som kvotflyktingar till bl.a. Sverige. Många av dem är kristna och finns nu i flera av Equmeniakyrkans församlingar.

Equmeniakyrkan har också informella relationer med Karen Baptist Convention och Pwo Karen Baptist Conference, som båda är medlemmar i MBC.

Myanmar Baptist Convention, MBC, har ett samarbetsavtal med Equmeniakyrkan som handlar om ett utbyte mellan Teologiska Högskolan i Stockholm och Myanmar Institute of Theology (MBCs skola) av lärare och elever. MBC är en paraplyorganisation med de flesta baptistsamfunden i Burma.

I gränstrakten så har Equmeniakyrkan informella relationer med Karen Refugee Committee, KRC, som sköter flyktinglägren och förhandlar inför flyktingarnas återvändande till Burma. Equmeniakyrkan har också informella relationer med Kawthoolei Karen Baptist Convention, KKBC, karenbaptistsamfundet i gränsområdet. KKBC har en bibelskola som heter Baeklo eller Kawthoolei Karen Baptist Bible School and College, KKBBSC, norr om Maesot med elever från framförallt Burmasidan av gränsen.

"Flagga

Namn: Republiken Unionen Myanmar (Burma)
Statsskick: Republik
Huvudstad: Naypyidaw
Självständighet: 1948 (från Storbritannien)
Yta: 678 000 km2
Befolkning: 52 885 223 (2016)
Valuta: Kyat
Officiella språk: Burmanska
Andra språk: Arakanesiska, karen, karenni, kachin, chin, naga, mon, palaung, wa
Folkgrupper: Burmaner 68%, shan 9%, karener 7%, arakaneser 4%, mon 2%, kineser, indier, övriga 12%
BNI per capita:  2005 USD (källa UNDP) 1 535
Human Development Index: (UNDP) Ranking 149 (2011)
Religion: Buddism 89%, kristna 5%, muslimer 4%, animister 1%, hinduer och övriga 1%

Projekt

Burma

Flyktingar från Burma

BUDGET: 200.000
№: 43240
Socialt arbete
Humanitärt
Asien