Publicerat 

Ecuador

Ecuador

Ecuador – landet mitt på ekvatorn – vars natur tar andan ur dig. Allt finns! Stränder, berg, dalar, vattenfall, snö, orkidéer, papegojor… Där finns också vår systerkyrka Förbundskyrkan (Iglesia del Pacto Evangélico del Ecuador).

Kyrkan, som är en växande kyrka, med flera olika pionjärprojekt, räknar idag med ungefär 14.000 medlemmar i drygt 70-talet församlingar.

Förbundskyrkan i Ecuador driver fyra skolor. Tre av dem finns i landets största stad, Guayaquil och en högt uppe i Anderna, inte långt från staden Cayambe. Läs mer om våra projekt i Ecuador.

Ge en gåva

Kyrkan, som är en växande kyrka, med flera olika pionjärprojekt, räknar idag med ungefär 14.000 medlemmar i drygt 70-talet församlingar. Equmeniakyrkan stöder förbundskyrkan i Ecuador och tre familjer är missionärer i landet  

Förbundskyrkan bildades 1967. Kyrkan var ett resultat av mission från Evangelical Covenant Church. Equmeniakyrkan har alltsedan 1971 samarbetat med Förbundskyrkan genom svenska missionsarbetare och stöd till olika projekt.

Kyrkan, som är en växande kyrka, med flera olika pionjärprojekt, räknar idag med ungefär 14.000 medlemmar i drygt 70 församlingar och drygt 35 grupper.

 

Equmeniakyrkan har tre missionärer i Ecuador. De heter Gunilla Eliasson och Andrea och Petter Hermansson med barnen Natanael och Alicia.

Familjen Hermansson

Andrea kommer från Montecristi, Ecuador och är utbildad ekonom samt familjeterapeut. Petter kommer från Örebro, Sverige och är pastor i Equmeniakyrkan. Under sin andra period som missionärer i Ecuador bodde familjen först i Quito och arbetade på kyrkans nationella kontor med enheten för gemenskap. 2015 flyttade de till Montecristi på kusten och under två år var Petters och Andreas främsta arbetsuppgift den lokala församlingen El Shaddai. Parallellt med arbetet i El Shaddai har Andrea arbetat med Förbundskyrkans stiftelse för samhällsutveckling (FACE) och Petter med Förbundskyrkans Pastorsråd. Sedan hösten 2017 har församlingen El Shaddai en ny pastor och Andrea och Petter arbetar heltid med FACE och Pastorsrådet. Följ familjen Hermansson på deras blogg.

Gunilla Eliasson

I april 2015 åkte Gunilla Eliasson, socionom och psykoterapeut, ut som missionär till Ecuador. Gunilla bor i Ecuadors största stad, Guayaquil. I Guayaquil driver tre av Förbundskyrkans församlingar varsin skola. Gunilla arbetade först som skolkurator på två av skolorna. Hon arbetade främst med elever men också med föräldrar. Efter ett år i landet började Gunilla också arbeta med lokala församlingar med fokus på själavård och relationer (bla föräldrar-barn, parrelation och våld i nära relationer). Gunilla skriver nyhetsbrev som regelbundet skickas till de församlingar som har antagit Gunilla som ”församlingens missionär”. Här lägger vi också upp hennes nyhetsbrev:

Nyhetsbrev 15
Nyhetsbrev 14
Nyhetsbrev 13
Nyhetsbrev 12
Nyhetsbrev 11
Nyhetsbrev 10
Nyhetsbrev 9

Gunilla, hennes make José Vargas, Petter och Andrea.

Flagga ecuador

Namn: Ecuador
Statsskick: Republik
Huvudstad: Quito
Självständighet: 13 maj 1830
Yta: 283 561 km2
Befolkning: 15,2 miljoner
Valuta: USA-dollar
Officiella språk: Spanska
Andra språk: Kichwa och andra indianspråk
Folkgrupper: Mestiser, indianer, svarta
BNP per capita:  2005 USD (källa UNDP) 7589
Human Development Index: (UNDP) 0,720 / ranking 84 (2011)
Religion: Katoliker och protestant

Trots att Ecuador har rika naturtillgångar, framför allt olja, är den ekonomiska situationen svår för det stora flertalet. Flera församlingar driver egna skolor. Det sociala arbetet organiseras genom Stiftelsen för ecuadoriansk samhällsutveckling, FACE, som bildades för 30 år sedan av Förbundskyrkan och Svenska Missionskyrkan/SMU. FACE driver bl a en lokalradio i Amazonasregionen (Radio Interoceanica), skogs- och jordbruksutveckling, sjuk- och hälsovård samt arbete för att få rent vatten.

Projekt

Ecuador

Mot våld i hemmet och närmiljön

BUDGET: 100.000
№: 45170
Socialt arbete
Humanitärt
Utvecklingsarbete
Barn och ungdom
Latinamerika
Ecuador

Stipendier till pastorskandidater

BUDGET: 40.000
№: 45180
Teologisk utbildning
Utbildning
Latinamerika
Ecuador

Evangelisation

BUDGET: 60.000
№: 45150
Församlingsgrundande och församlingsutveckling
Evangelisation
Latinamerika
Ecuador

Radio Interoceánica

BUDGET: 100.000
Socialt arbete
Utvecklingsarbete
Latinamerika
Ecuador

Stöd till skolor

BUDGET: 150.000
№: 45200
Utvecklingsarbete
Utbildning
Latinamerika
Ecuador

Skolstipendier

BUDGET: 50.000
№: 45200
Utbildning
Barn och ungdom
Latinamerika