Equmeniakyrkan https://equmeniakyrkan.se Tue, 19 Feb 2019 16:08:35 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.11 https://equmeniakyrkan.se/wp-content/uploads/2015/09/cropped-favicon-155x155.png Equmeniakyrkan https://equmeniakyrkan.se 32 32 Nya regionala kyrkoledare https://equmeniakyrkan.se/nya-regionala-kyrkoledare Tue, 19 Feb 2019 08:53:31 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196743 Kyrkostyrelsen har nominerat två nya regionala kyrkoledare. I Region Väst föreslås Elin Alm och i Region Nord är det André Jakobsson som är nominerad. Det är kyrkokonferensen som väljer och avskiljer våra nya regionala kyrkoledare i maj. Processen började redan i maj förra året när församlingarna inbjöds att nominera kandidater.]]>

toppbild - nya regionala kyrkoledare andre jakobsson elin alm

Kyrkostyrelsen har nominerat två nya regionala kyrkoledare. I Region Väst föreslås Elin Alm och i Region Nord är det André Jakobsson som är nominerad. Det är kyrkokonferensen som väljer och avskiljer våra nya regionala kyrkoledare i maj.

Processen började redan i maj förra året när församlingarna inbjöds att nominera kandidater. I Region Väst nominerades 10 olika personer av 13 församlingar och i Region Nord var det sju församlingar som nominerade sammanlagt 10 personer. Efter att en rekryteringskommitté ledd av kyrkoledare Lasse Svensson och representanter för regionerna sagt sitt har kyrkostyrelsen nu beslutat att nominera dessa två.

Elin Alm – Region Väst

Faktaruta - Elin Alm, 36 år, bor i Göteborg, Gift med Fredrik, två barnElin Alm är uppvuxen i Skåre utanför Karlstad. Hon tillhörde Skårekyrkan där hon var med i de flesta SMU-aktiviteter, både som deltagare och ledare. I äldre tonåren började hon även engagera sig på riksnivå inom SMU. Hon satt några år i SMU-styrelsen och i olika utskott. Efter att ha arbetat i Vännäs som ”ettåring”, flyttade hon till Stockholm och gick ett år på Betel Folkhögskola, bibel/drama-linjen. 2006 började hon studera på THS som antagen pastorskandidat. Efter ordinationen 2010 flyttade hon till Göteborg och arbetade som pastor med inriktning gudstjänstförnyelse och unga vuxna i Betlehemskyrkan. Efter 6 år började hon arbeta i Saronkyrkan, Göteborg. Där har hon under det senaste året varit tillförordnad församlingsföreståndare.

Elin säger att det finns mycket som hon ser fram emot med detta otroligt spännande, utvecklande och roliga arbete. Hon vill verka för ett fortsatt gott ekumeniskt arbete i regionen. Två områden som hon tycker är viktiga att lyfta är:

– På vilket sätt vi är kyrka idag utifrån vår tids stora frågor och utmaningar. Som till exempel främlingsfientlighet, ensamhet, psykisk ohälsa.

– Pastorer som slutar är en annan utmaning för kyrkan som hon under de senare åren funderat på – och försökt förstå – vad som gör att alldeles för många pastorer väljer att avsluta sin församlingstjänst. Vad behöver vi förstå och vad kan vi göra för att inte förlora goda medarbetare?

André Jakobsson – Region Nord

Faktaruta - André Jakobsson, 47 år, bor i Sävar, gift med Anna, fem barnAndré Jakobsson bor i Sävar norr om Umeå sedan år 2000. Han är uppvuxen i Umeå och läste gymnasiet i Skellefteå. Han har bott i Stockholm i två omgångar där han bland annat var ungdomspastor i Botkyrka. Andrés kyrkliga hemvist var från barndomen Pingstkyrkan i Umeå där han också arbetade som ungdomsledare under fem år. Han har läst teologi vid Umeå universitet.

Sedan flyttade han till Sävar och blev pastor i pingstkyrkan där. Han har alltid varit ekumeniskt engagerad och arbetet i Sävar har varit väldigt präglat av det. 2009 bildades Sävaråkyrkan som en ny församling ansluten till både Equmeniakyrkan och Pingst. 2013 ordinerades André som pastor inom Equmeniakyrkan.

Hans arbete i Sävar har framförallt präglats av tre saker. Ekumenik, samhällsengagemang och ett brinnande musikintresse. Förutom allt musicerande i församlingen spelar han regelbundet med Samuel Ljungblahd, bland andra. Han tycker att musiken är en fantastisk väg till gemenskap och engagemang och han säger att Sävaråkyrkan har fler körsångare än församlingsmedlemmar.

När André tänker på rollen som regional kyrkoledare skulle han vilja bidra med precis det som följt honom; ekumenik, samhällsengagemang och kanske också musik. Han säger att förutsättningarna för kyrkan i vårt samhälle är väldigt olika beroende på var i Sverige vi finns. Och han älskar formuleringen i vår teologiska grund: ”Equmeniakyrkan är i tiden ett provisorium i väntan på Kristi kyrkas synliga enhet.”

]]>
Sjökumla missionsförsamling söker gemensam pastor med Equmeniakyrkan i Motala https://equmeniakyrkan.se/valkommen-att-soka-tjanst-i-sjokumla-missionsforsamling/ Mon, 18 Feb 2019 14:57:43 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196729 Välkommen att söka tjänst  i Sjökumla missionsförsamling.

Vi är en landsbygdsförsamling 6 km söder om Motala.
Vår önskan är att fortsätta vara en öppen kyrka för bygden,
där vi inbjuder alla åldrar.

Vi samarbetar med Equmeniakyrkan Motala i ungdomsarbete samt i gudstjänst- och mötesgemenskap under sommarmånaderna.
Vi söker gemensam pastor med Equmeniakyrkan i Motala, tillsammans en tjänst på 100%.  Vår tjänst 50% kan sökas separat om man vill arbeta deltid eller kombinera med annat arbete.

För mer information kontakta: ordf Berit Andersson, a0141231012@hotmail.com

]]>
Ungdomspastor/ Ungdomsledare till Equmeniakyrkan Floda https://equmeniakyrkan.se/ungdomspastorungdomsledare-till-equmeniakyrkan-floda/ Fri, 15 Feb 2019 16:28:27 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196687 Vi söker dig som vill arbeta aktivt med att uppnå vår vision:

”En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig, Floda och världen”

Floda är ett levande samhälle som ligger mitt i insjöriket mellan Göteborg och Alingsås med närhet till både natur och storstad (25 min till Göteborg). Församlingen växer och består idag av drygt 320 medlemmar. Vi är just nu inne i en spännande process där en ny Equmeniakyrka håller på att ta form. Kyrkan kommer att ligga vägg i vägg med Garveriet som är ett nytt och spännande centrum för hållbarhet och mat. Mitt i denna mötesplats finns vi som kyrka. En kyrka med öppenhet för goda och hållbara möten, med Gud och människor. Invigningen är planerad 1:a advent 2019.

Detta finns för dig

Kyrkan är redan idag en naturlig del av samhället i Floda. Här finns ett stort och levande ungdomsarbete med bl.a. Fredax, konfirmation, ”idrottskonfa” och ”efterkonfa”. Här får du jobba tillsammans med engagerade ledare och ungdomar som vill vara med och göra skillnad. En viktig uppgift för dig kommer vara att stödja nya ledare och driva ledarutveckling. Dessutom får du vara med och forma utvecklingen av en nybyggd kyrka med möjlighet till många spännande möten!

Vi behöver dig

Du har en god förmåga att bygga relationer med människor i alla åldrar
Du är en god ledare
Du ser vikten av andlig fördjupning likväl som vikten av gemenskap och att göra roliga aktiviteter tillsammans
Du har pastorsutbildning eller har gått bibelskola
Är vi den du söker? Hör gärna av dig, så pratar vi mer. Vi är öppna för att lyssna in dig och förhoppningsvis utforma en tjänst där du får blomma ut och fungera i dina gåvor.

Välkommen att höra av dig!

Evalotta Bengtsson ordf. 0704-807729, Email: evalotta.bengtsson2@gmail.com
David Norén föreståndare 0709-131430, Email: david@equmeniakyrkanfloda.se

Skicka din ansökan senast den 31 mars 2019

 

]]>
Ska vår tro påverka hur vi röstar? https://equmeniakyrkan.se/ska-var-tro-paverka-hur-vi-rostar/ Fri, 15 Feb 2019 15:15:32 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196679 Är Jesus politisk? Det var ett tag sedan vi skrev gemensamt. Vi gör det vid särskilda tillfällen eller när omständigheter tvingar. Vi anser att omständigheterna är tvingande nu. Kyrkan kan inte vara tyst när det stramas åt, när det som är och har varit vår essens riskerar att slitas isär. Med essens menar vi gemenskap …]]>

Är Jesus politisk?

Det var ett tag sedan vi skrev gemensamt. Vi gör det vid särskilda tillfällen eller när omständigheter tvingar. Vi anser att omständigheterna är tvingande nu.

Kyrkan kan inte vara tyst när det stramas åt, när det som är och har varit vår essens riskerar att slitas isär. Med essens menar vi gemenskap i skillnader.

Det finns ett antal reella hot just nu. Ett tydligt hot är populismen och nationalismen, misstron på oliktänkare, misstron mot religiösa aktörer. Vi vet att det blivit tuffare för vår ungdomsorganisation Equmenia. Kommuner hotar med att dra in bidrag. Vi vet att folkbildningsaktörer som vårt studieförbund Bilda märker av ett hårdare klimat, ifrågasättande och hot om indragna bidrag. Vi vet sedan länge att religiösa friskolor ifrågasätts och förbjuds.

Ett annat hot är de stora utmaningarna kring klimatet som riskerar att omstörta våra liv. Redan nu flyr människor från sina hem på grund av klimatet. Vi minns en sommar med svår torka och vattenbrist där inte minst bönderna, de viktiga matproducenterna, drabbades hårt. Bränder, köld och stormar. På grund av detta, som ett steg, genomför vi nu en klimatfasta.

Men populismen, värderingarna som steg för steg normaliseras, behöver vi också tala mer om och agera på.

Equmeniakyrkan är grundad på sina bildarsamfund, folkrörelsekyrkor och ännu längre tillbaka på de radikalt samhällsomstörtande (ja!) gemenskaperna runt Jesus.

De första kristna hittade en ny värdegrund. Nu var inte längre jude eller grek, slav eller fri, fattig eller rik. Alla delade samma bröd. Människor som tidigare hukat kunde resa sig, få en värdighet, ett uppdrag vilket födde engagemang för rättvisa och gemenskap. ”Kom och se en man som har sagt mig allt jag har gjort”, ropade den Samariska kvinnan. Och människor kom. Det var utmanande för makten, samhällsordningen, när underordnade människor lyfte blicken; arbetarna, slavarna, kvinnorna och barnen. Nya logiker infördes och nygammal etik återupptäcktes. ”Sabbaten är till för människan, 77 gånger ska du förlåta, låt barnen komma till mig, det är svårare för en rik att komma in genom nålsögat, kom och följ mig.” Undervisning om bön, att få tro att Gud är sådan och så nära att man kan säga ”pappa”, eller ”mamma” födde en tillit, som förvandlar.

Som folkrörelsekyrkor är vi formade av människor som kommit samman. Människor från olika samhällsklasser, människor i olika åldrar, med olika kön och etnicitet.  Människor som kom till tro, började läsa bibeln, tolka och engagera sig i samhället. Just på grund av denna helhetsidentitet; tro och samhällsengagemang, har vi som folkrörelsekyrka ett extra stort åtagande. Vi var med och drev på demokratiutvecklingen, vi som före staten tillät kvinnors rösträtt, vi som välkomnade barnen, vi som enades i anda av gemensamt lyssnande när vi möttes till församlingsmöten. Det var vi som tog ställning när det behövdes, när nöden varit stor. Vi delade ut potatis när det var svält, införde nolltolerans mot alkohol när människor höll på att supa sönder sig. Vi protesterade mot apartheid osv. Dessa ställningstaganden kom i vissa fall att bli statiska regler som inte befriade, men de var räddande (frälsande) när de svarade på nöd.

Equmeniakyrkan är och har varit församling, samfund, kyrka i och för samhället, världen. Vi har tillsammans med den världsvida kyrkan i 2000 år hävdat alla människors lika värde och alla människors rätt till rent vatten, utbildning, hälsovård, religions- och övertygelsefrihet.

Vi vet att tro och tillhörighet gör skillnad. Det händer något med en människa när hon kommer till tro och blir en del av en större gemenskap. Rent konkret har det gjort skillnad och gör fortsatt. Vi är fortsatt engagerade – hundratal av våra församlingar och tusentals människor engagerar sig exempelvis för migranter och konvertiter.

Men vi behöver bli än tydligare i vad nöden är och svara på den. Fundera över nolltolerans igen, mot populism exempelvis, extremism, antisemitism, xenofobi (främlingsfientlighet), uppdelningar i ”vi” och ”dom”.  All konfliktforskning visar att konflikter börjar med en uppdelning i just ”vi” och ”dom”. Om inte denna finns skulle våldsamma konflikter i hög grad kunna undvikas. Vi som i kyrkan övat oss i att välkomna (även om vi inte alltid lyckats), vi som vet att vi tror på en Gud som är nära och vill alla människor väl, vi som har övat oss i att överbrygga skillnader. Vi kan göra och vara mer.

Vi tror att det är dags för en återupptäckt av vilka vi är med Guds hjälp, en kraft som kan förvandla.

Låt oss därför fortsätta leva vår demokrati, låt oss söka efter ord och handling som aldrig polariserar, låt oss fortsätta säga ”vi” om hela den mänsklighet Gud älskar. Låt oss protestera när makten förtrycker och ifrågasätter det goda. Och låt oss fortsätta våga tro och lita på att Gud är Gud, att Gud som har börjat ett gott verk hos oss också skall fullborda det till Kristi Jesu dag (Fil 1:6)

Lasse Svensson
kyrkoledare

Sofia Camnerin
Olle Alkholm
biträdande kyrkoledare

 

]]>
Nyhetsbrev Region Öst, februari 2019 https://equmeniakyrkan.se/nyhetsbrev-region-ost-februari-2019/ Fri, 15 Feb 2019 12:55:15 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196668 Här kan du läsa det senaste nyhetsbrevet som har gått ut från regionen till församlingar och föreningar. Har du inte fått det eller vill läsa det ändå, så finns det att se här: Utskick Region Öst februari 2019   Vill du få nyhetsbrevet via mail, kontakta Louise Svennberg på: louise.svennberg@equmeniakyrkan.se]]>

Här kan du läsa det senaste nyhetsbrevet som har gått ut från regionen till församlingar och föreningar.

Har du inte fått det eller vill läsa det ändå, så finns det att se här:

Utskick Region Öst februari 2019

 

Vill du få nyhetsbrevet via mail, kontakta Louise Svennberg på:
louise.svennberg@equmeniakyrkan.se

]]>
Klimatfasta https://equmeniakyrkan.se/196646-2/ Fri, 15 Feb 2019 08:32:35 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196646 Att fasta för klimatet är en symbolhandling men samtidigt ett sätt att tydliggöra en riktning vi vill gå för att minska vår negativa belastning på Guds skapelse. Därför är inte klimatfastan en tillfällig handling utan en del i en långsiktig process. Klimatfastan gäller kyrkans verksamhet och personal nationellt (inklusive regionerna). Equmeniakyrkans församlingar uppmuntras att delta. Även medlemmar i församlingarna uppmuntras att delta i klimatfastan utifrån sina situationer och möjligheter. ]]>

Under fastetiden inför påsken 2019 går Equmeniakyrkan in i en klimatfasta.

Equmeniakyrkan är en del i omställningen till ett fossilfritt samhälle och vi skall i all vår verksamhet minska klimatavtrycket där det är möjligt.

Människan är skapad till Guds avbild och är själv en del av skapelsen. Vi bär som människor ett unikt ansvar att vara Guds medarbetare, förvaltare och medskapare. Vi har bara ett klot – var rädd om det!!

I länken nedan kan du ta del av hur Tingvallakyrkan i Karlstad tänker inför klimatfastan

Länk till Tingvallakyrkans hemsida om klimatfasta

Hur tänker ni i er församling?

 

]]>
Pionjärdygn på Villa Shalom, Oskarshamn https://equmeniakyrkan.se/pionjardygn-pa-villa-shalom-oskarshamn/ Thu, 14 Feb 2019 08:47:33 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196615 Skörden är mogen ”Ni säger: fyra månader till , så är det dags att skörda. Men jag säger er: lyft blicken och se hur fälten redan har vitnat till skörd” (Joh 4:35) Det spirar en andlig längtan i vårt land och vi börjar se tecken på att det finns en mogen skörd. Årets pionjärdygn är …]]>

Skörden är mogen

”Ni säger: fyra månader till , så är det dags att skörda. Men jag säger er: lyft blicken och se hur fälten redan har vitnat till skörd” (Joh 4:35)

Det spirar en andlig längtan i vårt land och vi börjar se tecken på att det finns en mogen skörd. Årets pionjärdygn är förlagt till Kalmar län och är ett samarrangemang mellan Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan Region Öst. Kalmar län är det län i Sverige där frikyrkorna minskar mest i medlemsantal och därför vill vi lägga fokus på både behoven och utmaningarna i den här delen av Sverige. Vi gör det genom att samlas på Villa Shalom i Oskarshamn, en missionsbas i hjärtat av Kalmar län.

Dygnet äger rum mellan den 11-12 maj. Deltagaravgiften är 550 kr och det inkluderar mat & logi hela dygnet. Endast mat kostar 450 kr.

Mer information om anmälan, program och medverkande hittar du här.

 

]]>
Ansök om bidrag för anpassning av lokaler senast 1 april 2019 https://equmeniakyrkan.se/ansok-om-anpassningsbidrag-senast-1-april/ Wed, 13 Feb 2019 07:42:43 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196593 Du vet väl att lokala församlingar kan ansöka om lokalbidrag och anpassningsbidrag för personer med funktionshinder? Ansökan görs hos Myndigheten för stöd till trossamfund. Men vänta inte för länge, sista ansökningsdag är 1 april.]]>

Lokala församlingar kan ansöka om lokalbidrag och anpassningsbidrag för personer med funktionshinder. Ansökan görs hos Myndigheten för stöd till trossamfund. Men vänta inte för länge, sista ansökningsdag är 1 april 2019.

Aktuella bidrag och underlag

]]>
Gudstjänster på Kyrkokonferensen 2019 https://equmeniakyrkan.se/gudstjanster-pa-kyrkokonferensen-2019/ Tue, 12 Feb 2019 15:01:12 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196581 Vi firar gudstjänster varje dag under kyrkokonferensen. Alla gudstjänster äger rum i Arenan utom torsdagens som är i Pingstkyrkan. Onsdag 20.00-21.30 Inledningsgudstjänst. Tema: Hopp till jordens yttersta gräns. Predikan: Marcus Lind. Konferenskören. Immanuel Brass. Torsdag 8.30-9.30 Skapelsevandring genom Jönköping. Vandringen går från Jönköpings järnvägsstation och slutar Pingstkyrkan där en morgongudstjänst tar vid. Ledare för vandringen: …]]>

Vi firar gudstjänster varje dag under kyrkokonferensen. Alla gudstjänster äger rum i Arenan utom torsdagens som är i Pingstkyrkan.

Onsdag

20.00-21.30 Inledningsgudstjänst. Tema: Hopp till jordens yttersta gräns. Predikan: Marcus Lind. Konferenskören. Immanuel Brass.

Torsdag

8.30-9.30 Skapelsevandring genom Jönköping. Vandringen går från Jönköpings järnvägsstation och slutar Pingstkyrkan där en morgongudstjänst tar vid. Ledare för vandringen: Per Bergström. Vid gudstjänsten predikar Sofia Camnerin. Tema: Hopp av tro.

Fredag

19.00-20.30 Nattvardsgudstjänst. Tema: Hopp om liv. Förbön för vägledningsåret. Predikan: Lena Bergström. Medverkan av Barnkonferensen. Dansgrupp

Lördag

19.00-20.30 Missionsgudstjänst. Tema Hopp för världen. Förbön för våra internationella medarbetare. Predikan: Samuel Quire, biskop, Metodistkyrkan, Liberia. Musik: Le Trio Baghdad

Söndag

10.00-12.00 Ordinationshögtid. Tema: Hopp utan gräns. Predikan: Lasse Svensson. Konferenskören

Tillbaka till startsidan för konferensen

]]>
Utställare på Kyrkokonferensen 2019 https://equmeniakyrkan.se/utstallare-pa-kyrkokonferensen-2019/ Tue, 12 Feb 2019 14:33:35 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=196574 Varje år tar ett antal organisationer och företag chansen att möta fler kunder eller intresserade genom att ställa ut på Kyrkokonferensens utställning. Är ditt företag eller organisation intresserad av en utställningsplats? Utställningen kommer att vara i Pingstkyrkan i Jönköping. Det är samma lokal som för konferensförhandlingarna. Utställningsytan blir på kyrktorget utanför kyrksalen. Vi kommer att …]]>

Varje år tar ett antal organisationer och företag chansen att möta fler kunder eller intresserade genom att ställa ut på Kyrkokonferensens utställning.

Är ditt företag eller organisation intresserad av en utställningsplats?

Utställningen kommer att vara i Pingstkyrkan i Jönköping. Det är samma lokal som för konferensförhandlingarna. Utställningsytan blir på kyrktorget utanför kyrksalen.

Vi kommer att servera fika i närheten eller i utställningsytan mellan ca 10.00-11.00 på förmiddagen och 14.30-15.30 på eftermiddagen. Varje utställningsplats kommer att vara ca 3×2 meter. Det ingår ett klaffbord eller ståbord med tillhörande stol samt framdragen el. Från onsdag 29 maj 9.00 har vi tillgång till lokalen för att rigga. Priset för en utställningsplats är 6 000 kr, ingen moms tillkommer.

För mer information och för att lämna en intresseanmälan, kontakta:

Rebecka Hellqvist, projektsamordnade Kyrkokonferensen

e-post: rebecka.hellqvist@equmeniakyrkan.se

tel: 08-580 031 76

Tillbaka till konferensens startsida

]]>