Equmeniakyrkan https://equmeniakyrkan.se Tue, 23 Jul 2019 08:00:43 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.11 https://equmeniakyrkan.se/wp-content/uploads/2015/09/cropped-favicon-155x155.png Equmeniakyrkan https://equmeniakyrkan.se 32 32 Bara ett år kvar till Almedalsveckan 2020! https://equmeniakyrkan.se/bara-ett-ar-kvar-till-almedalsveckan-2020/ Wed, 17 Jul 2019 07:48:10 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199969 Almedalsveckan. Ibland kallad "Politikerveckan" trots att det är allas vår vecka. Inte minst Equmeniakyrkans, genom våra lokala församlingar på Gotland, och våra olika samarbetspartners; Equmenia, Studieförbundet Bilda, Diakonia, Sändaren, Svenska Kyrkan, Erikshjälpen, Kristna Fredsrörelsen, Enskilda Högskolan Stockholm, Swedwatch m fl. ]]>

Almedalsveckan. Ibland kallad ”Politikerveckan” trots att det är allas vår vecka. Inte minst Equmeniakyrkans, genom våra lokala församlingar på Gotland, och våra olika samarbetspartners; Equmenia, Studieförbundet Bilda, Diakonia, Sändaren, Svenska Kyrkan, Erikshjälpen, Kristna Fredsrörelsen, Enskilda Högskolan Stockholm, Swedwatch m fl. 

Det kan förvisso tyckas lite att vi själva stod för sådär 27 av arrangemangen under denna vecka med långt över 3000 arrangemang. Men detta var viktiga mötesplatser för oss som deltog och sände viktiga bud, också till dem som bara hann läsa i vår lilla programfolder eller se banderollerna utanför Vårdklockans kyrka, så fantastiskt belägen mitt i det vidunderligt vackra Visby.

I denna lilla folder kunde man läsa att vårt tema detta år var ”Till jordens yttersta gräns” och att det kommer från bibelordet om uppdraget att dela hopp bortom alla gränser. ”Med det som utgångspunkt vill vi samtala, utmana till lärande, opinionsbilda, skapa förändring och ta ansvar för vår värld. Var går yttersta gränsen för vårt ansvar, vår hälsa, vår planet, våra liv?”

I år lyfte vi därför särskilt barn och ungas frågor och religionsfrihet i praktiken. Vi fördjupade samtalen kring klimatet, hållbara liv och trons plats i samhället, hur tron är en politisk kraft. Vi medverkade på olika sätt själva, som företrädare för Equmeniakyrkan, i dessa seminarier och då tillsammans med inbjudna politiker och experter.

Bland intressanta seminarier, Andrum, Gudstjänster, Diasert och andra arrangemang stack Brittas Vardagsrum ut som särskilt publikdragande. Inte minst det fantastiska samtalet hon förde med talmannen Andreas Norlén och, en annan kväll, det innerliga samtalet med utrikeskorrespondenten Cecila Uddén. För många av oss var det höjdpunkter. Den varma och goda atmosfären i Vårdklockans kyrka var ett omvittnat viktigt andrum, och ett budskap i sig, denna intensiva vecka.

Det var också en stor glädje att vi detta år kunde delta i den stora Mångfaldsparaden under Equmeniakyrkans egen fina banderoll. Då var det fest bland oss tusenden i Almedalen medan vinden kastade sig in över oss från havet.

I det enorma utbudet hittar man efter någon dag sina egna favoritplatser. För min del återvände jag gång på gång till tältet mitt emot Almedalsparken som hade namnet ”Sverige i världen”. Intressanta panelsamtal bjöds där bl. a om bistånd. Men också Naturskyddsföreningens scen vid Donners plats med en mängd samtal om klimatfrågor, Skanskas Energihuset bl. a om hållbarhet och Ideella Trädgården och inte minst Almedalsbiblioteket, med seminarier om vatten, mat och framtida teknik, var fyllda av innehåll som gav ny kunskap, fördjupade insikter och ibland provokationer.

Och det var roligt att gå omkring iklädd pastorsskjorta, ibland ge sig in i samtal med okända människor och emellanåt få förklara sitt eget deltagande. Roligast var det nog att provcykla omkring i det folktäta hamnområdet med en elcykelvagn, eller kanske att prata med unga aktivister i Jordens Vänner eller att hänga en stund med vänner i KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället).
Jag brukar roa mig med att också notera deltagare och medverkande i en mängd olika områden som är medlemmar i Equmeniakyrkan. Till ett kommande år – där vårt deltagande är självklart, men formerna för det naturligtvis kan prövas – hoppas jag på att medarbetare i vår kyrka ser dessa dagar som allmänbildande och kompetensutvecklande och att många i vår kyrka väljer att delta för att vi som kristna självklart måste finnas med i samhällsdebatten och ta vårt politiska ansvar!

Helen Friberg
Regional Kyrkoledare Svealand

]]>
Söker dig som vill jobba som diakon i vår församling! https://equmeniakyrkan.se/soker-dig-som-vill-jobba-som-diakon-i-var-forsamling/ Wed, 10 Jul 2019 08:55:37 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199947 Equmeniakyrkan Loo är en församling på 150 medlemmar. Belägen i natursköna Loo, en by i Alingsås kommun. Här finns närhet till skog och sjön Anten. Skola, förskola och idrottsförening finns i närområdet och gym ett stenkast från kyrkan

Vi är en driven församling med ett stort engagemang från våra medlemmar. Vi har en stor spridning i ålder, från gammal till ung och med många barnfamiljer.

Vi ser bön som en central del och har arbetat med att starta fler och fler bönegrupper i församlingen.

Vi har en vision om att fler i vår bygd ska lära känna Jesus, och vill jobba för att se detta hända.

Tjänsten är på 50 % och du kommer att ingå i ett arbetslag tillsammans med vår pastor samt ungdomsledare som vi delar med två grannförsamlingar. Sammarbete sker även med pastorn i dessa församlingar.

Vi är intresserade av att hitta en person som känns rätt för oss och har därför valt att inte specificera tjänsten mer. Vi är öppna för alla sökande diakoner och är beredda att forma tjänsten efter dig.

Vi ser med spänd förväntan fram emot Guds plan för denna tjänst!

Välkommen att höra av dig till vår ordförande Marcus Josefsson på telnr. 0709 60 14 34 eller mejladress marcus@eklyckans.se

]]>
Vi söker Pastor / församlingsföreståndare https://equmeniakyrkan.se/vi-soker-pastor-forsamlingsforestandare/ Wed, 10 Jul 2019 08:45:16 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199944 Oskarshamn är en trevlig stad med havet som granne. Missionskyrkan som tillhör
Equmeniakyrkan är belägen endast ett stenkast från hamnen och med närhet till
centrum. I en annan del av Oskarshamn finns Equmeniakyrkan Mysingsö, en
kyrka med en fantastisk utsikt över vattnet. Tillsammans är vi ca 300 medlemmar i
varierade åldrar och vid årsskiftet står vi inför ett samgående för att bilda en
gemensam församling.

Vi söker dig vars vision är att leda människor till en personlig tro på Jesus Kristus.
En engagerad herde till vår församling som också är utåtriktad och genom samhällsengagemang
knyter nya kontakter med människor i vår stad.

I ditt uppdrag som pastor/församlingsföreståndare ska du kunna leda och undervisa
samt bygga församling och relationer. För att få en aktiv församling söker vi dig som
också kan delegera och engagera församlingens medlemmar.

I tjänsten som är på 100 % ingår även en del administrativa uppgifter. Vi söker även
en ungdomspastor/ledare. Annonsen finns att läsa på vår hemsida.

Välkommen med din ansökan senast den 31 augusti.

Ansökan skickas till: info@missionskyrkanoskarshamn.se
Kontaktperson, Fredrik Aldorsson 070-667 75 27

www.missionskyrkanoskarshamn.

 

]]>
Uppsala Missionsförsamling söker pastor https://equmeniakyrkan.se/uppsala-missionsforsamling-soker-pastor/ Sun, 07 Jul 2019 10:14:12 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199936 Pastor i Uppsala – inte vad du tror?

Sveriges fjärde stad är så mycket mer än vad de flesta förmodligen tänker på, när de hör  namnet. Här finns bredden av industri, handel, skolor, service, sjukvård och kommunikationer – som i de flesta svenska städer, och, visst, ett par universitet också. Allt i en härlig blandning av människor med rötter i olika delar av Sverige och i olika delar av världen.

Uppsala Missionsförsamling är till för alla i den här staden, för de nyinflyttade likaväl som för de fast rotade; för dem som är trygga i sin tro och sin gudstjänst, och för dem som ännu söker mening och sammanhang. Därför är vår kyrka öppen alla dagar i veckan, med en verksamhet som vår hemsida är bäst att informera om, kolla gärna www.uppsalamissionskyrka.se. Vi inbjuder dig nu till att arbeta i detta sammanhang!

I församlingens bild av den närmaste framtiden finns, förutom vårt etablerade arbete, flera nya möjligheter, t ex inom barn- och ungdomsarbetet, familjebaserat arbete och även studentarbetet. Dessutom växer församlingen i vissa åldersgrupper och sammantaget står vi inför en ovanligt öppen och dynamisk situation med flera mycket spännande utmaningar som projekteras.

Tillsammans med församlingens föreståndare, kollegium och styrelse bidrar du till och utvecklar, i en tydlig anda av teamarbete och ömsesidig samverkan, innehåll och form för församlingens möten med enskilda och grupper i Uppsala – inom kyrkans väggar och utanför.

Du är naturligtvis inte främmande för pastorns klassiska uppgifter i predikan, förrättningar och själavård, men ditt arbete kommer också att präglas av att utveckla nya roller eller arbetssätt för en pastor, hela tiden i relation till den lokala situationen. Oavsett vilken uppgift är den en del av ett teamarbete – med diakon, församlingsmusiker, församlingspedagog och ett med församlingen integrerat konferens- och kaféarbete genom intendent och konferenspersonal – där både kollegor och lekmannamedverkan är naturliga inslag.

Att möta barn och ungdomar är naturligt för dig och du känner dig inte främmande för hur sociala media används idag. Du ser öppningar och nya spelplaner när gamla frågor ställs på nya vis.

Vi tror att du har arbetat en tid som pastor samtidigt som vi gärna ser att du stärker den yngre generationen i församlingskollegiet – det är inte mångårig erfarenhet i sig som är  avgörande utan snarare din inställning och reflektion kring församlingens roll och möjligheter i ett föränderligt samhälle, som vi vill ta vara på.

Kort sagt, vi söker inte dig som är ”specialist” eller vars gåvor leder endast i en enda riktning. Istället hoppas vi att du, som vill pröva vingarna tillsammans med andra i ett teambaserat utvecklingsarbete, söker dig till oss, så att vi kan samtala och diskutera vidare om på vilket sätt detta skulle kunna vara intressant för dig – och du för oss!

Ansökningstiden till denna heltidstjänst med tillsvidareanställning går ut den 30 september 2019, men vi tillämpar under tiden fram till dess ett system med löpande intervjuer och därmed också möjlighet till beslut om anställning innan dess.

Vi förutsätter att du är ordinerad pastor i Equmeniakyrkan, att du har eller planerar för ett boende i Uppsala kommun samt att du har körkort. Vi skulle dessutom ha svårt att anställa dig utan att vi först skulle ha haft en personlig intervju. Lönesättningen är individuell. Tillträde sker förslagsvis januari 2020. Anställningsprocessen sker i samråd med Equmeniakyrkans regionala ledning.

För information om anställningens innehåll och villkor, kontakta Torbjörn Bådagård, församlingsföreståndare, tel. 0707 25 00 25 eller via epost till torbjorn.badagard@uppsalamissionskyrka.se

Fackligt ombud är Gunnar Axelson Fisk, tel. 0708 766 233 eller via epost gunnar.axelson.fisk@uppsalamissionskyrka.se

Till sist: skicka din ansökan till: ansokan@uppsalamissionskyrka.se

Välkommen !

]]>
Missionskyrkan Oskarshamn söker Pastor / församlingsföreståndare https://equmeniakyrkan.se/missionskyrkan-oskarshamn-soker-pastorforsamlingsforestandare/ Sun, 07 Jul 2019 07:57:14 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199927 Oskarshamn är en trevlig stad med havet som granne. Missionskyrkan som tillhör Equmeniakyrkan är belägen endast ett stenkast från hamnen och med närhet till centrum. I en annan del av Oskarshamn finns Equmeniakyrkan Mysingsö, en kyrka med en fantastisk utsikt över vattnet. Tillsammans är vi ca 300 medlemmar i varierade åldrar och vid årsskiftet står vi inför ett samgående för att bilda en gemensam församling.

Ladda ner annonsen som pdf

Vi söker dig vars vision är att leda människor till en personlig tro på Jesus Kristus.
En engagerad herde till vår församling som också är utåtriktad och genom samhällsengagemang knyter nya kontakter med människor i vår stad.

I ditt uppdrag som pastor/församlingsföreståndare ska du kunna leda och undervisa samt bygga församling och relationer. För att få en aktiv församling söker vi dig som också kan delegera och engagera församlingens medlemmar.

I tjänsten som är på 100 % ingår även en del administrativa uppgifter. Vi söker även en ungdomspastor/ledare. Annonsen finns att läsa på vår hemsida.

Välkommen med din ansökan senast den 31 augusti.

Ansökan skickas till: info@missionskyrkanoskarshamn.se
Kontaktperson, Fredrik Aldorsson 070-667 75 27

]]>
Värdens största demokratiska mötesplats https://equmeniakyrkan.se/vardens-storsta-demokratiska-motesplats/ Thu, 04 Jul 2019 08:38:15 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199915 Världens största demokratiska mötesplats. Så beskrivs Almedalsveckan av många. Mingelparty med ryggdunk för välbeställd elit. Så säger kritikerna. Equmeniakyrkan är en av många aktörer som finns på plats. Vi finns genom våra Visbyförsamlingar: Tjelvarkyrkan som öppnar upp sina dörrar för boende och Vårdklockans kyrka för seminarier och program. De är lokala församlingar som öppnar sina …]]>

Världens största demokratiska mötesplats. Så beskrivs Almedalsveckan av många. Mingelparty med ryggdunk för välbeställd elit. Så säger kritikerna.

Equmeniakyrkan är en av många aktörer som finns på plats. Vi finns genom våra Visbyförsamlingar: Tjelvarkyrkan som öppnar upp sina dörrar för boende och Vårdklockans kyrka för seminarier och program. De är lokala församlingar som öppnar sina famnar när människor kommer till deras stad. Volontärer möjliggör möten och samtal, vila och mat. Så vackert.

Vi finns som nationell kyrka. Vi är förstås bara ett litet fåtal av Equmeniakyrkans medlemmar och medarbetare som kan finnas på plats. Men vi bär med oss de erfarenheter och kunskaper som finns i olika ändar av vår stora gemenskap in i det sjudande samtalet som pågår i Visby.

För det är det Almedalsveckan är. Ett stort, sjudande, böljande samtal. I ett rum resonerar vi tillsammans med generaldirektören på MUCF om demokrativillkoren för statsbidrag. På väg ut därifrån hamnar jag i ett pågående samtal om migrationens möjligheter med Arbetsförmedlingens och Migrationsverkets generaldirektörer. I nästa rum möts Sveriges elevråds representant, BRIS företrädare och Equmenias ordförande för samtal om hur ungas röster kan bli bättre hörda. Klimatforskare, aktivister och politiker ger råd om hur den genomgripande samhällsförvandling vi på historiskt kort tid måste genomgå ska gå till. De lyfter allvaret men också möjligheterna. Kyrkoledare talar med journalister om religionens plats i Sverige. Idrottsrörelsen möter djurrättsaktivister. Ungdomar berättar för direktörer. Aktivister utmanar politiker. Semesterfirare lyssnar till forskare. Vem som helst får slinka in och vara med.

Ändå saknas några i Almedalen. Det finns organisationer och enskilda som inte vågat komma för att nazister tillåts vara här. Hotet är för starkt, otryggheten för stor. För dem som inte kan vara här har vi i många samlingar en tom stol. I solidaritet. Och som en påminnelse att demokratin och det goda samhället inte är en självklarhet.

De antidemokratiska rörelserna är ändå i absolut minoritet. Visst finns det egenintressen bland de organisationer och företag som finns på plats i Almedalen. Men väldigt många är här för att stöta och blöta hur vi tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

I det samtalet behövs Equmeniakyrkan. Under Almedalsveckan blir det tydligt att våra erfarenheter är viktiga och vår röst behövs. Och det blir tydligt hur väl vi behöver andra. Almedalsveckan hjälper oss förstå den större gemenskapen vi som kyrka ingår i – alla goda krafter som vill verka för ett bättre samhälle. Om och om igen hör jag hur avgörande civilsamhället är för demokratin. Om och om igen påminns jag om det särskilda uppdrag Jesus gett kyrkan: att stå på de utsattas sida och tala om hoppet och befrielsen.

Varje dag klockan 12 lägger sig lugnet i Vårdklockans kyrka. Då får också tystnaden tala och ljusen bära våra böner. Vi påminner oss om Guds andetag i oss och det som sker.

Jenny Dobers,
regional kyrkoledare

]]>
Världens största demokratiska mötesplats https://equmeniakyrkan.se/varldens-storsta-demokratiska-motesplats/ Wed, 03 Jul 2019 20:56:12 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199902 Världens största demokratiska mötesplats. Så beskrivs Almedalsveckan av många. Mingelparty med ryggdunk för välbeställd elit. Så säger kritikerna. Equmeniakyrkan är en av många aktörer som finns på plats. Vi finns genom våra Visbyförsamlingar: Tjelvarkyrkan som öppnar upp sina dörrar för boende och Vårdklockans kyrka för seminarier och program. De är lokala församlingar som öppnar sina …]]>

Världens största demokratiska mötesplats. Så beskrivs Almedalsveckan av många. Mingelparty med ryggdunk för välbeställd elit. Så säger kritikerna.

Equmeniakyrkan är en av många aktörer som finns på plats. Vi finns genom våra Visbyförsamlingar: Tjelvarkyrkan som öppnar upp sina dörrar för boende och Vårdklockans kyrka för seminarier och program. De är lokala församlingar som öppnar sina famnar när människor kommer till deras stad. Volontärer möjliggör möten och samtal, vila och mat. Så vackert.

Vi finns som nationell kyrka. Vi är förstås bara ett litet fåtal av Equmeniakyrkans medlemmar och medarbetare som kan finnas på plats. Men vi bär med oss de erfarenheter och kunskaper som finns i olika ändar av vår stora gemenskap in i det sjudande samtalet som pågår i Visby.

För det är det Almedalsveckan är. Ett stort, sjudande, böljande samtal. I ett rum resonerar vi tillsammans med generaldirektören på MUCF om demokrativillkoren för statsbidrag. På väg ut därifrån hamnar jag i ett pågående samtal om migrationens möjligheter med Arbetsförmedlingens och Migrationsverkets generaldirektörer. I nästa rum möts Sveriges elevråds representant, BRIS företrädare och Equmenias ordförande för samtal om hur ungas röster kan bli bättre hörda. Klimatforskare, aktivister och politiker ger råd om hur den genomgripande samhällsförvandling vi på historiskt kort tid måste genomgå ska gå till. De lyfter allvaret men också möjligheterna. Kyrkoledare talar med journalister om religionens plats i Sverige. Idrottsrörelsen möter djurrättsaktivister. Ungdomar berättar för direktörer. Aktivister utmanar politiker. Semesterfirare lyssnar till forskare. Vem som helst får slinka in och vara med.

Ändå saknas några i Almedalen. Det finns organisationer och enskilda som inte vågat komma för att nazister tillåts vara här. Hotet är för starkt, otryggheten för stor. För dem som inte kan vara här har vi i många samlingar en tom stol. I solidaritet. Och som en påminnelse att demokratin och det goda samhället inte är en självklarhet.

De antidemokratiska rörelserna är ändå i absolut minoritet. Visst finns det egenintressen bland de organisationer och företag som finns på plats i Almedalen. Men väldigt många är här för att stöta och blöta hur vi tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

I det samtalet behövs Equmeniakyrkan. Under Almedalsveckan blir det tydligt att våra erfarenheter är viktiga och vår röst behövs. Och det blir tydligt hur väl vi behöver andra. Almedalsveckan hjälper oss förstå den större gemenskapen vi som kyrka ingår i – alla goda krafter som vill verka för ett bättre samhälle. Om och om igen hör jag hur avgörande civilsamhället är för demokratin. Om och om igen påminns jag om det särskilda uppdrag Jesus gett kyrkan: att stå på de utsattas sida och tala om hoppet och befrielsen.

Varje dag klockan 12 lägger sig lugnet i Vårdklockans kyrka. Då får också tystnaden tala och ljusen bära våra böner. Vi påminner oss om Guds andetag i oss och det som sker.

Jenny Dobers,
regional kyrkoledare

]]>
Equmeniakyrkan och HBTQ – korta fakta https://equmeniakyrkan.se/Equmeniakyrkan_och_HBTQ/ Wed, 03 Jul 2019 09:32:12 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199869 Equmeniakyrkan på Pride Varje år under Stockholms Pridefestival samverkar Equmeniakyrkan med Svenska kyrkan under namnet Kyrkorna på Pride. Vi finns på plats för samtal, gudstjänst och möten. ]]>

Utdrag ur Equmeniakyrkans Policy för fred, mänskliga rättigheter och omställning till en hållbar värld
Equmeniakyrkan vill
– motverka diskriminering
och verka för:
– Jämlikhet mellan människor och folk samt rättvis och likabehandling av alla inför lagen.
– Att de mänskliga rättigheterna, definierade av Förenta Nationerna, respekteras och efterlevs.

Policyn i sin helhet finns här:
https://equmeniakyrkan.se/wp-content/uploads/2018/09/Policy_rev-2018.pdf

Utdrag ur Handlingsplan till Policy för fred, mänskliga rättigheter och omställning till en hållbar värld 2018-2020
Equmeniakyrkan vill:
– Arbeta för att människor inte diskrimineras i vårt samhälle oavsett kön, sexuell läggning eller religiös tillhörighet. Ickediskriminering skall vara en ledstjärna i kyrkans gemenskap.

Handlingsplanen i sin helhet finns här:
https://equmeniakyrkan.se/wp-content/uploads/2018/09/Handlingsplan.pdf

Församlingars hållning
I Equmeniakyrkan är varje församling ytterst självständig. Därför kan olika församlingar ha olika hållning och praxis också i frågor som rör HBTQ. Men för alla församlingar gäller självklart att lagarna mot diskriminering och för religionsfrihet måste följas.

Medlemskap i församling
Inga andra villkor ställs för medlemskap i en församling än tro på Jesus Kristus och att man är döpt.

Ordination till pastor och diakon
Sexuell läggning och könsidentitet är inte en faktor som påverkar om man kan ordineras till pastor i Equmeniakyrkan. När det gäller anställning i lokal församling tar församlingen själv beslut om vem de anställer.

Vigsel
Varje lokal församling beslutar om de vill erbjuda vigsel för samkönade par.

Equmeniakyrkan på Pride
Varje år under Stockholms Pridefestival samverkar Equmeniakyrkan med Svenska kyrkan under namnet Kyrkorna på Pride. Vi finns på plats för samtal, gudstjänst och möten. Också i andra städer finns församlingar som på motsvarande sätt är närvarande i folkvimlet under Pridefestivaler.

]]>
Ensro Ihop 2019 https://equmeniakyrkan.se/ensro-ihop-2019/ Mon, 01 Jul 2019 10:03:20 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199859 Från 26-30 juni pågick Ensro Ihop – läger för alla åldrar på Ensro lägergård utanför Rättvik. 56 vuxna och barn möttes under några intensiva dagar för gemenskap med varandra och Gud. Lek och allvar har blandats. Tokiga tävlingar och livsnära samtal. Springlekar i skogen och stilla pyssel inomhus. Vi gjorde en utflykt till Styggforsen, några vandrade …]]>

Från 26-30 juni pågick Ensro Ihop – läger för alla åldrar på Ensro lägergård utanför Rättvik. 56 vuxna och barn möttes under några intensiva dagar för gemenskap med varandra och Gud. Lek och allvar har blandats. Tokiga tävlingar och livsnära samtal. Springlekar i skogen och stilla pyssel inomhus. Vi gjorde en utflykt till Styggforsen, några vandrade till Springkällan och några tog en sen kanot-tur. På lördagen fick vi pröva på Bibliodrama tillsammans, ett äventyr som sträckte sig inåt och uppåt. På söndagen firade vi gudstjänst med blåsorkester, körsång och nattvard. Fint att se barnen bilda ivrig kö för att få ta emot gåvorna vid det dukade bordet.

”…vi behövs alla här – precis som vi är…”

]]>
Jag vill inte till Almedalen egentligen https://equmeniakyrkan.se/jag-vill-inte-till-almedalen-egentligen/ Sat, 29 Jun 2019 08:19:27 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=199849 Detta kommer inte vara en blogg som hejar på, inte kyrkans närvaro på Almedalen, inte Almedalen i sig själv, förhoppningsvis inte om min egen närvaro där (som motsägs direkt genom just denna blogg), inte så mycket om varför vi är där. Det finns nämligen så många andra sådana hejarop just nu: ”Se hit, vi kommer …]]>

Detta kommer inte vara en blogg som hejar på, inte kyrkans närvaro på Almedalen, inte Almedalen i sig själv, förhoppningsvis inte om min egen närvaro där (som motsägs direkt genom just denna blogg), inte så mycket om varför vi är där.

Det finns nämligen så många andra sådana hejarop just nu: ”Se hit, vi kommer vara där, det blir toppen, kom, det är viktigt, kom.” Reklam liksom.

En sommar när jag skulle ha åkt var jag tvungen att på kort varsel ställa in. Ett av mina barn blev svårt och svårdiagnosticerat sjuk. Jag minns hur plågsamt det var att se alla de där statusarna, bilderna, rapporterna då. ”Vi ska prata om detta, missa inte”.

Jag ställde mig frågan då och sen, om förändring även kan ske genom tystnad eller om det måste ske där det händer, där ”alla” är.

Sanningen är ju också att verkligen inte ”alla” är på plats på Almedalen. Det är en välkänd kritik av evenemanget, att det är odemokratiskt eftersom det förutsätter pengar, exempelvis, för att kunna vara där (om man exempelvis inte är Equmeniakyrka som har församlingar på plats som öppnar sina lokaler och samarbetar med nationellt kansli och andra organisationer).

Jag vill för egen del helt ärligt inte åka dit. Jag kommer göra det ändå. Ett par dagar. Jag tycker nämligen samtidigt det är bra att vi är där. Kyrkans röst och perspektiv behövs. Men formen kväver så lätt innehållet (där som på andra platser). Kyrkans röst borde vara en icke-röst. Det är närvaron som gör skillnaden. Inte så mycket vad vi talar om som att vi är där. Jag tror det. Och alla ni som inte är där, som fortsätter vara och leva skillnad i de sammanhang där ni är. Salt och ljus.

Små lågor bryter mörkret.

Var finns den medmänniska som just nu behöver mitt stöd? Var finns den unge som behöver sammanhang och mening? Var finns den empati och kärlek, gästfrihet, som bryter med hårda ord och stängda dörrar?

Jag tror inte slogans förändrar världen, inte debatterna, egentligen inte orden, även om jag tror på o/O/rden/t. Det inkarnerade. Lyktan inifrån. Sökandet efter sanningen, det levande vattnet, trösten, nåden. Jag tror även att rätta ord i rätt tid kan förvandla. Det är därför jag är teo-log, och trots allt arbetar med orden.

Jag tror även att vi måste ta debatten emellanåt. Kyrkan får inte tystna. Protesten är viktig, och hoppet. Att orka peka på andra vägval, omvändelse, och att förvandling är möjlig.

Men integritet är vad världen behöver. Människor som strävar efter att inte så mycket själva synas som att tjäna, förlösa, befria, bemyndiga. Människor som vill leva i förvandlingens ljus, den som inte kommer från oss själva, utan från Gud – som bär, lockar, försonar, samlar, ger liv, leder väg – för hela Universum. Som i Jesus Kristus bekämpar och övervinner förtryck och orättfärdighet.

Jag hoppas att vi som är på plats och ni som inte är på plats, får förtrösta i att Jesusefterföljares främsta uppgift är att delta i Guds mission och vara lyhörda här och nu. Lyssna inåt. Bevara hjärtat.

 

Sofia Camnerin,
bitr. Kyrkoledare

 

Läs mer om vårt program i Almedalen
www.equmeniakyrkan.se/almedalen19

]]>