Equmeniakyrkan https://equmeniakyrkan.se Tue, 16 Oct 2018 08:06:51 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.11 https://equmeniakyrkan.se/wp-content/uploads/2015/09/cropped-favicon-155x155.png Equmeniakyrkan https://equmeniakyrkan.se 32 32 Nya medarbetare i Region Nord! https://equmeniakyrkan.se/nya-medarbetare-i-region-nord/ Thu, 11 Oct 2018 16:11:10 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190767 I samband med kyrkokonferensen i maj så avskildes Lena Bergström till evangelist och rundade en tid därefter av sin tjänst som regional kyrkoledare i region Nord för att gå in i nya uppdrag. I mitten av september blev det klart att Klas Johansson kommer tillbaka och är tillförordnad region kyrkoledare på ca 20 % under …]]>
Från vänster: Margareta, Håkan, Thomas, Joel och Klas

I samband med kyrkokonferensen i maj så avskildes Lena Bergström till evangelist och rundade en tid därefter av sin tjänst som regional kyrkoledare i region Nord för att gå in i nya uppdrag. I mitten av september blev det klart att Klas Johansson kommer tillbaka och är tillförordnad region kyrkoledare på ca 20 % under ca ett år framåt. Tillsammans med honom, och under samma tidsperiod, har Thomas Ahlberg anställts på 50 % som regional koordinator för att dela på de uppgifter som tidigare låg hos Lena.

1 september startade även Håkan Nilsson en projekttjänst som regional samordnare för migration och asyl. Håkan, som är pastor, har god erfarenhet av dessa frågor och vill vara en resurs för er som arbetar med, eller vill komma igång och arbeta med, nya svenskar.

Kvar sedan tidigare finns Joel Jonsson och Margareta Lundmark. Joel är anställd på 50 % som föreningsutvecklare och vikarierar även (för Sayuri Kikuchi som är föräldraledig) på 50 % som regionsamordnare för Equmenia Nord. Margareta är vår administratör och sköter mycket av det praktiska kring våra arrangemang och rapportering till folkhögskola och Bilda mm.

Vi är alla glada över att få finnas med i arbetet i regionen och ser fram emot att få möta er på olika sätt framöver. Tveka inte att höra av er till oss om det är något vi kan hjälpa er med!

/Klas Johansson

]]>
Sök bidrag till vinterkonferensen 2019 https://equmeniakyrkan.se/sok-bidrag-till-vinterkonferensen-2019/ Thu, 11 Oct 2018 07:14:20 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190728 Du som finns med i Equmeniakyrkans medarbetarkår men inte har en arbetsgivare som kan betala avgiften för vinterkonferensen kan nu söka bidrag till konferensavgiften.]]>

Equmeniakyrkan förvaltar ”Distriktsföreståndare Alvar Arenlids minnesfond för pastorer och andra funktionärer inom Mälardistriktet av SMF och SMU”.

Du som finns med i Equmeniakyrkans medarbetarkår men inte har en arbetsgivare som kan betala avgiften för vinterkonferensen kan nu söka bidrag till konferensavgiften. Här kan du läsa mer om konferensen: https://equmeniakyrkan.se/vinterkonferensen-2019/

Du kan söka medel ur fonden om du:

  • Bor och/eller arbetar i Region Stockholm eller i Mälardalen
  •  Finns med i Equmeniakyrkans medarbetarkår (du behöver inte vara i tjänst just nu)
  • Inte har någon arbetsgivare som kan stå för din avgift

Skicka ett mail där du i några meningar beskriver din nuvarande arbetssituation och din relation till Equmeniakyrkan till jenny.dobers@equmeniakyrkan.se. I första hand behandlas ansökningar som kommit in innan senast den 1 november.

]]>
Lycka på regionfesten i Trollhättan https://equmeniakyrkan.se/lycka-pa-regionfesten-i-trollhattan/ Wed, 10 Oct 2018 08:54:45 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190636 I helgen som gick var det regionfest i Trollhättans Missionskyrka. Omkring 200 personer från församlingar och equmeniaföreningar i regionen var samlade till bl.a. gudstjänst, seminarier, gemenskap, stämma och inspiration över allt det goda som händer i vår kyrka. Bl.a. medverkade Lyckans gitarrorkester från Smögen]]>

I helgen som gick var det regionfest i Trollhättans Missionskyrka. Omkring 200 personer från församlingar och equmeniaföreningar i regionen var samlade till bl.a. gudstjänst, seminarier, gemenskap, stämma och inspiration över allt det goda som händer i vår kyrka. Bl.a. medverkade Lyckans gitarrorkester från Smögen som till större delen består av asylsökande ungdomar från främst Syrien och Afghanistan. Och de spred verkligen lycka omkring sig. Klicka på länken så får ni lyssna på dem.

https://www.facebook.com/smogensmissionskyrka/videos/315304135950361/

Se fler bilder från dagen:

 

]]>
Sångarförbundets stipendiat 2018 https://equmeniakyrkan.se/sangarforbundets-stipendiat/ Mon, 08 Oct 2018 06:00:29 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190499 Eva Kunda Neidek är Equmeniakyrkans Sångarförbunds stipendiat 2018. Stipendiet delades ut i samband Sångarförbundets höstkurs och framförande av mässan ”I evig tid” i Immanuelskyrkan, Borås 7 oktober.]]>

Eva Kunda Neidek

Equmeniakyrkans Sångarförbund delar årligen ut stipendium till en person eller grupp som bidrar eller har bidragit till att stimulera vokalmusiken inom Equmeniakyrkan. Stipendiet delas ut till minne av Filip Bengtsson, Ingemar Braennstroem och Artur Eriksson.

Sångarförbundets Stipendiat 2018 Eva Kunda Neidek

Eva Kunda Neidek är sångare, musikskapare och körledare från Malmö. Hon har till stor del sin kyrkliga hemvist i Västerkyrkan i Lund där Eva sedan en tid tillbaka är anställd med ansvar för musiken och det ekumeniska studentarbetet.

Utöver en musikutbildning från Malmö Musikhögskola är Eva även utbildad diakon och med sin musikaliska bredd och genuina person entusiasmerar hon människor och berikar gudstjänst-och musiklivet i församlingen. En stor del av Evas hjärta finns bland annat i den västafrikanska musiken som speglat av sig i musikaliska gränsöverskridande samarbeten och möten genom åren och hennes musik finns inspelad på ett antal skivor. Med egna tonsättningar och arrangemang förnyar och lyfter hon samverkan mellan sången och det talade ordet på ett förtjänstfullt sätt.

Stipendiet delades ut i samband Sångarförbundets höstkurs och framförande av mässan ”I evig tid” i Immanuelskyrkan, Borås söndagen 7 oktober 2018.

]]>
Förnya & Fördjupa 2019 https://equmeniakyrkan.se/fornya-fordjupa-2019/ Fri, 05 Oct 2018 06:17:20 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190457 Under 2019 återkommer Förnya & Fördjupa i region väst med gudstjänster, föredrag, seminarier och samtal kring aktuella och viktiga ämne för både vårt samhälle och våra församlingar. Det blir två konferensdagar med intressanta tema och talare. ]]>

 

 

 

 

 

 

 

Under 2019 återkommer Förnya & Fördjupa i region väst med gudstjänster, föredrag, seminarier och samtal kring aktuella och viktiga ämne för både vårt samhälle och våra församlingar. Det blir två konferensdagar med intressanta tema och talare.  Den 6 april i Equmeniakyrkan Storsjöstrand – Guds stora berättelse i Bibeln och i vår tid.  Den 9 november i Equmeniakyrkan Fiskebäck – Att dela Guds stora berättelse i vår tid

Varmt välkommen till inspirerande dagar!

Anmälan här

Mer information i foldern: Förnya och fördjupa

]]>
Förläng inte den tillfälliga utlänningslagen! https://equmeniakyrkan.se/forlang-inte-den-tillfalliga-utlanningslagen/ Thu, 04 Oct 2018 13:19:59 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190462 Uppmaning till Riksdagen i dag, onsdag 10 oktober, vid ett riksdagsseminarium där Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar tillsammans med Röda Korset presenterade de juridiska och de humanitära konsekvenserna av den tillfälliga utlänningslagen.]]>

Uppmaning till Riksdagen

Idag, onsdag 10 oktober, hölls ett riksdagsseminarium där Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar tillsammans med Röda Korset presenterade de juridiska och de humanitära konsekvenserna av den tillfälliga utlänningslagen.

Genom den tillfälliga lagen, som ska upphöra den 19 juni 2019, är det bland annat mycket svårt att få tillstånd för familjeåterförening samt uppehållstillstånd för särskilt eller synnerligen ömmande skäl.

Rapporterna stämmer överens med Kyrkornas Julupprop som också uppmanar beslutsfattare att inte förlänga den tillfälliga lagen och vädjar om rätten till familjeåterförening. Läs mer i nedan PDFer.

humanitara_konsekvenser-av-den-tillfalliga-utlanningslagen

humanitara_konsekvenser-av-den-tillfalliga-utlanningslagen-sammanfattning

Migrationsrättens framtid

Inbjudan 4 oktober riksdagen Tillfälliga utlänningslagen

]]>
Hälsning från vår nya samordnare https://equmeniakyrkan.se/halsning-fran-var-nya-samordnare/ Thu, 04 Oct 2018 10:23:22 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190448      Jag heter Håkan Nilsson och jag är sedan 1:a september Regional samordnare för migration och asyl för Equmeniakyrkan Region Nord. Jag tänkte med detta brev berätta lite om vem jag är och min uppgift som samordnare. Jag är född och uppväxt i Harads i Norrbotten. Mina föräldrar var aktiva i Missionsförsamlingen och jag …]]>

     Jag heter Håkan Nilsson och jag är sedan 1:a september Regional samordnare för migration och asyl för Equmeniakyrkan Region Nord. Jag tänkte med detta brev berätta lite om vem jag är och min uppgift som samordnare.

Jag är född och uppväxt i Harads i Norrbotten. Mina föräldrar var aktiva i Missionsförsamlingen och jag kom tidigt med i församlingens verksamhet. Jag har har haft en personlig tro på Gud så länge jag kan minnas och genom livet fått pröva, omvärdera och inse att Gud verkligen är trofast. Jag är gift med Siv sedan 31 år. Vi bor i Trångfors i Boden med våra två hundar och en katt.

Jag upplevde tidigt att jag hade en kallelse att bli pastor och sökte efter moget övervägande till Teologiska Seminariet, Lidingö. Efter avslutad utbildning avskildes jag för tjänst -92. Jag arbetade några år som pastor innan jag gick vidare till att arbeta inom Socialtjänsten med ungdomar och unga vuxna som var i begynnande kriminalitet eller missbruk. Sedan tre år arbetar jag som Handledare på Pingstkyrkans Returidé och Second Hand i Boden. När jag har möjlighet brukar jag också frilansa som pastor.

Mitt uppdrag för Equmeniakyrkan är att hjälpa församlingar i Region Nord att komma igång eller komma vidare med arbetet med Migration och Asylfrågor. Det kan vara allt från att komma med idéer eller få uppslag för att starta nya grupper till ett bollplank för att utveckla verksamhet som redan finns. Jag kan även vara med och stötta och ha tips hur man kan tänka och göra i kontakt med myndigheter.

Utgångspunkten för verksamheten utgår från det kärleksbud Jesus ger oss. Vi har ett uppdrag att möta och ta hand om flyktingen som kommer till vår närhet. Civilsamhället har en viktig uppgift för att migrationen skall vara funktionell. I det arbetet har vi i kyrkorna har en given plats genom att vår verksamhet genom historien har präglas av arbetet med att möta människor. Församlingarna består av människor som har en längtan efter att få vara evangeliets förlängda armar. Dessutom har vi lokaler som vi längtar efter att få fylla med ännu mera liv.

Häromdagen var jag med om en Gudstjänst där vi lovsjöng Gud på både Svenska och Persiska. Gudstjänsten tolkades till olika språk och vid kaffeborden efteråt blandades människor från olika länder. Församlingen har under några år arbetat aktivt med att driva språkkafé, bibelupptäckargrupper, och dopskola. Med relativt små medel har man kunnat möta flyktingar som kommit till orten och kyrkan. Det gensvar man får är att se en ny sorts glädje och liv i församlingen.

Jesus gav oss ett bud att vi ska älska varandra och han gav oss också ett uppdrag att göra alla folk till lärjungar, döpa och undervisa dem. Idag får vi ett unikt tillfälle att nå några folk som vi annars skulle haft mycket svårt att nå och dessutom får vi göra det på hemmaplan.

Jag kommer att arbeta företrädesvis tisdagar och torsdagar för Equmeniakyrkan. Men ni kan ringa, skicka sms eller maila när ni vill. Jag svarar och kopplar tillbaka när jag har möjlighet.

Närmast kommer jag att finnas med på Regionsfesten den 13 oktober på Storstrand i Piteå. Ni når mig på tel 072-251 31 29, 08-580 031 29, hakan.nilsson@equmeniakyrkan.se.

Med önskan om Guds nåd och frid till alla!

Håkan

]]>
Nu ser jag fram emot att stötta och inspirera församlingar att starta nytt https://equmeniakyrkan.se/nu-ser-jag-fram-emot-att-stotta-och-inspirera-forsamlingar-att-starta-nytt/ Wed, 03 Oct 2018 11:56:35 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190391 1984 ordinerades jag till pastor inom Svenska Baptistsamfundet. Sedan dess har jag hunnit med att vara pastor i Eskilstuna och nu de senast 10 år som föreståndare i Kyrkan vid Brommaplan. Jag har också varit bibellärare på Betelseminariet (som numera heter Bromma folkhögskola) och i 13 år jobbade jag på Baptistsamfundet med församlingsutveckling, mentorskap och …]]>

1984 ordinerades jag till pastor inom Svenska Baptistsamfundet. Sedan dess har jag hunnit med att vara pastor i Eskilstuna och nu de senast 10 år som föreståndare i Kyrkan vid Brommaplan. Jag har också varit bibellärare på Betelseminariet (som numera heter Bromma folkhögskola) och i 13 år jobbade jag på Baptistsamfundet med församlingsutveckling, mentorskap och ledarutveckling. Jag har haft förmånen a

Klas Eriksson, ny Samordnare för församlingsgrundande arbete i Regionen

tt få vara mentor/handledare för ganska många församlingar i deras sökande efter vägar ut i samhället och i Kyrkan vid Brommaplan har jag fått vara med i en spännande process då vi format nya mötesplatser dit nya människor utan kristen bakgrund har kunnat komma för att finna gemenskap, livsmod och tro.

Nu brinner jag för att i rollen som Samordnare på Regionen få hjälpa församlingar att hitta vägar ut till nya människor och att hjälpa församlingar att bryta ny mark för nya typer av gemenskaper och församlingar. Jag kommer gärna på församlingsbesök för att samtala om dessa frågor och jag vill gärna komma i kontakt med människor som bär på längtan efter att få ta nya initiativ när det gäller evangelisation och nya gemenskaper/församlingar.

Välkommen att höra av dig till mig

klas.eriksson@equmeniakyrkan.se

]]>
Vilken är vår tids potatis? https://equmeniakyrkan.se/vilken-ar-var-tids-potatis/ Thu, 27 Sep 2018 17:27:50 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190242 För hundra år sedan delade våra församlingar tillsammans ut tusentals kilo potatis i hungersnödens Stockholm. Det var viktigt. Men vilken social och andlig nöd står samhälle och skapelse inför 2018? Vad möter ni i er diakoni? Vilken ska vara vår diakonis roll idag och in i framtiden? Kort sagt: hur kan vi stärka och synliggöra vårt arbete …]]>

För hundra år sedan delade våra församlingar tillsammans ut tusentals kilo potatis i hungersnödens Stockholm. Det var viktigt. Men vilken social och andlig nöd står samhälle och skapelse inför 2018? Vad möter ni i er diakoni? Vilken ska vara vår diakonis roll idag och in i framtiden? Kort sagt: hur kan vi stärka och synliggöra vårt arbete för att låta Guds rike komma på jorden, såsom i himlen?

För att ta reda på detta startar nu Diakoniframtidsutredningen. En utredning inom Equmeniakyrkan, utifrån Sociala Missionen som plattform och historisk grund, som ska vara klar i juni 2019.

Anna Ardin har anlitats för att genomföra denna utredning. Anna är diakon inom Equmeniakyrkan och utredare på Forum. Hon kommer arbeta intensivt med den fram till juni 2019. En styrgrupp med representanter från Equmeniakyrkan och Sociala Missionens styrelse leder arbetet. Arbetet sker också i nära samverkan med Region Stockholms personal. Läs gärna uppdragsbeskrivingen och frågeställningarna inför utredningen här.

Vi kommer löpande att skicka ut information om denna utredning, inbjudningar till konferenser och workshops, erfarenhetsutbyten och annat för alla er som arbetar med diakoni och diakonala verksamheter i församlingar och organisationer som står nära Equmeniakyrkan. Om du vill få del av denna information eller har frågor/idéer – kontakta Anna Ardin anna.ardin@socialforum.se, 0733907069

 

]]>
Klimatfasta i Equmeniakyrkan https://equmeniakyrkan.se/klimatfasta-i-equmeniakyrkan/ Mon, 24 Sep 2018 14:13:12 +0000 https://equmeniakyrkan.se/?p=190144 Under fastetiden inför påsken 2019 går Equmeniakyrkan in i en klimatfasta. Under denna tid avstår all nationell personal resor och transportmedel som använder fossila bränslen som flyg, bil och båt.]]>

Under fastetiden inför påsken 2019 går Equmeniakyrkan in i en klimatfasta. Under denna tid avstår all nationell personal resor och transportmedel som använder fossila bränslen som flyg, bil och båt.

https://equmeniakyrkan.se/klimatfasta/

]]>