Barn som fotograferar

Foton & bildbanker

Använd helst egna bilder i församlingens kommunikation. Låt någon i församlingen ha en särskild uppgift i att fotografera och dokumentera. Kanske finns det duktiga fotografer i församlingen som har ett stort bildarkiv.

För webbsidan behövs ofta mycket bilder från olika delar av verksamheten. Men se till att var rädd om personer som är med på bild. Dessa ska alltid tillfrågas om de vill vara med. Det är inte självklart att uppge personernas namn. Däremot är det viktigt att fotografens namn finns med. Equmeniakyrkan har tagit fram en bildpolicy som är bra att läsa.

Foton från bildbanker

Ibland är det viktigt att få fram bilder snabbt och enkelt. Då finns det stora möjligheter att hitta gratis bilder på nätet.

För att vara säker på att en bild får användas är det bra att använda sig av någon av de bildbanker som delar bilder som är helt fria och ligger under Creative Commons-licens.

Exempel på foto från Equmeniakyrkans bildbank

Equmenias bildbank

Equmenia är Equmeniakyrkans ungdomsförbund. Församlingar är välkomna att använda de bilder som finns i Equmenias stora bildbank.

Unsplash startsida

Unsplash

Snygga högupplösta bilder på personer och miljöer. Även många religiösa foton.

CreationSwap - startsida

CreationSwap

Foton och färdiga layouter, videoklipp och grafik med fokus på kyrkans värld. Det finns både innehåll som är gratis och innehåll som behöver ett Premium-konto.

StockSnap - startsida

StockSnap

Snygga högupplösta bilder på personer och miljöer. Även många religiösa foton.

Barnimages - startsida

Barnimages

Högupplösta kvalitetsfoton på natur och miljöer. Europeiskt fokus men många foton påminner om våra svenska landskap och miljöer.

PxHere - startsida

PxHere

En väldigt bred bildbank med foton inom en mängd olika kategorier. En av fördelarna är att du kan söka på svenska. Alla foton är gratis att använda men du behöver ett konto för att ladda ner dem.

Pixabay - startsida

Pixabay

En bildbank med hög kvalitet och stort utbud. Här finns även grafik, video och musik. Filerna är gratis men du behöver ett konto för att ladda ner dem.

Pikwizard - startsida

Pikwizard

Stor site med vardagsbilder. Har betalfoton (Premium) blandat med gratisbilderna.

Foodiesfeed - startsida

Foodiesfeed

Stort utbud av främst matfoton. Passar bra till aktiviteter med mat-tema som föreläsningsfrukost och skördefest.

Stock Up - startsida

Stock Up

Stock Up är ett sökverktyg för att smidigt söka efter gratisfoton i flera bildbanker samtidigt.

Kontaktpersoner