Person som jobbar med formgivning på en laptop.

Tips

Program för formgivning och layout

Det är alltid bäst att använda sig av programvaror som är skapade för grafisk produktion. Marknadsledande är Adobe InDesign och Illustrator, men det finns naturligtvis också andra. Nedan tipsar vi om program som är populära bland våra församlingar och föreningar. Om du vill hitta andra kan du googla på till exempel ”Desktop publishing”.

Det viktiga är att programmet har stöd för att alla delar i designen går att flytta runt, ändra storlek med mera.

Canva - gränssnittet

Canva

Canva är ett webbaserat verktyg som vi rekommenderar starkt. Verktyget innehåller färdiga mallar, teckensnitt, bilder och grafik. Det är enkelt att använda och det finns möjligheter att spara och skriva ut i olika format. Det är också möjligt att återanvända sina tidigare layouter. I bildbanken går det bra att ladda upp egna bilder och församlingens logotyp.

För att använda Canva behöver man registrera sig som användare. Det finns en variant som är gratis och ändå ger stora möjligheter. I betalversionen får du tillgång till fler funktioner, mallar och innehåll.

Använd gärna Equmenias mallar till Canva som du kan ladda upp i programmet. De kan du ladda ner här >

En av de få nackdelarna med Canva är att det är svårt att använda de teckensnitt som rekommenderas i Equmeniakyrkans grafiska profil, men exempelvis Poppins är ett teckensnitt som är väldigt likt.

Adobe Creative Cloud

Branschstandard och marknadsledande. Innehåller en svit med program för layout och redigering av foton och video. Prenumeration med månadskostnad.

Publisher - gränssnitt

Publisher

Publisher ingår i vissa versioner av Microsoft Office / Microsoft 365 och gränssnittet har många likheter med Word. Men Publisher är inte lika lättarbetat som ett mer professionellt layoutprogram.

Finns vad vi vet bara för PC.