Formgivning och skiss med papper och penna

Formgivning och mallar

På den här sidan samlar vi tips om hur du kan formge material till er församling eller grupp.

Det bästa är att använda sig av programvaror som är skapade för grafisk produktion. Ett av de vanligaste programmen är InDesign men det är inte gratis. Det finns naturligtvis en hel del andra också.

Det är viktigt att programmet har stöd för att alla delar i designen går att flytta runt, ändra storlek mm. Att hålla sig till vissa givna ramar kan även underlätta, skapa igenkänning och kontinuitet.

Utgå därför från Equmeniakyrkans grafiska profil. Där finns typsnitten, logotyp och färger.

Försök alltid få en tydlig avsändare med församlingens logotyp, adressuppgifter och hemsida på all layout.

Word

Det går givetvis att använda Word, som är en del av Office-paketet till att skapa enklare affischer och foldrar.

Exempel på formgivning i Word

Här är några tips att tillgå vid användning av Word vid layout.

För att få en bild i bakgrunden av ditt dokument

Använd dig av funktionen ”Vattenstämpel” och lägg in en bild i bakgrunden på ditt dokument. Bilden måste vara lika stort som ett A4 dock. Det går att lägga in en pdf eller en jpg. För att få bilden i rätt storlek. Skapa ett nytt dokument. Infoga en bild som täcker hela sidan. Spara som pdf. Använd pdfen som ”vattenstämpel” Fördelen med att lägga in en bild som vattenstämpel är att det är då är möjligt att lägga text ovanpå bilden.

Text som går att flytta runt

Använd dig av ”Infoga textruta” i stället för att skriva direkt. Textrutor går att flytta runt. Skapa fler textrutor för att skapa dynamik. Låt rubriken dominera.

Canva

Skärmbild från verktyget Canva

Canva är ett webbaserat verktyg som vi rekommenderar starkt. Det finns en variant som är gratis och som ändå ger stora användarmöjligheter. Verktyget innehåller färdiga mallar, teckensnitt, bilder och grafik.

För att använda Canva behöver man registrera sig som användare. Det är enkelt att använda och det finns olika möjligheter att spara och skriva ut i olika format. Det är möjligt att spara sina layouter för att sedan återanvända. I bildbanken går det bra att ladda upp egna bilder och församlingens logotyp. I betalversionen av Canva finns ytterligare möjligheter, verktyg och grafiska objekt.