Barn som fotograferar

Foton & bildbanker

Använd helst egna bilder i församlingens kommunikation. Låt någon i församlingen ha en särskild uppgift i att fotografera och dokumentera. Kanske finns det duktiga fotografer i församlingen som har ett stort bildarkiv.

fota_720x410

För webbsidan behövs ofta mycket bilder från olika delar av verksamheten. Men se till att var rädd om personer som är med på bild. Dessa ska alltid tillfrågas om de vill vara med. Det är inte självklart att uppge personernas namn. Däremot är det viktigt att fotografens namn finns med. Equmeniakyrkan har tagit fram en bildpolicy som är bra att läsa.

För att vara säker på att en bild får användas är det bra att använda sig av någon av de bildbanker som delar bilder som är helt fria och ligger under Creative Commons-licens.

Bildbanker

Många gånger är det viktigt att få fram bilder snabbt och enkelt. Det finns stora möjligheter att hitta gratis bilder på nätet.

Google

Bildsök på Google

För att veta om bilden får användas, se till att söka på rätt sätt på Google. Klicka på Sökverktyg och Användarrättigheter. Där går det att klicka på ”Får användas”. Det är dock aldrig helt säkert att använda bilder från Google. Gå till bildens källa och försök hitta den informationen.

Equmenias bildbank

Exempel på foto från Equmeniakyrkans bildbank

Församlingar är välkomna att använda de bilder som finns i Equmenias stora bildbank.

Övriga bildbanker

Collage med bilder från bildbanker

1. Unsplash
Snygga högupplösta bilder på natur och omgivningar.

2. Kaboompics
Bilder med personlig touch med kort konstnärligt skärpedjup.

3. StockSnap.io
Landskap och stadsmiljöer.

4. Life of Pix
Vardagsfoton och snygga miljöbilder.

Life of vids
Systersida till Life of Pix som erbjuder gratis royalty-fria videoklipp. Smidigt om du gör en egen film och behöver lite extra material.

5. Barn Images
Natursköna högupplösta bilder. Många foton påminner om vårt svenska landskap och miljöer.

6. FoodiesFeed
Matbilder till teman som kvinnofrukost eller skördefest.

7. pikwizard.com
Stor sajt med vardagsbilder.

Några webbsidor som samlar bilder från olika bildbanker

CreationSwap 
Mycket bilder som anknyter till kyrkans värld. Kors och symbolbilder för bön och gudstjänst. Här kan man ladda ned tre bilder per månad gratis. Konto behövs.

Pexels.com
Gratis bilder att använda på bloggen från olika sajter med CC0-licens. En bra sökmotor och snyggt utbud. Ta en extra titt innan du laddar ner bilden för att försäkra dig om vilken CC-licens bilden faller under och om du måste ange fotografen.

Pixabay 
Ett stort fritt utbud av både bilder och grafik. Det bästa är att du kan söka på svenska. För att ladda ner behöver du skapa ett gratis konto, som tar mindre än en minut. Du kan även själv bidra med egna bilder.

Stock Up 
Bra samlingplats för gratisbilder på nätet. Klicka på bilden och du kommer direkt till originalsidan den ligger på. Riktigt smidigt!

Kontaktpersoner

Greta Gabriel

Greta Gabriel

Grafisk formgivare & kommunikatör

Föräldraledig

Joakim Eriksson - webbansvarig
Lina Bronson