Försommartid

Observera

Denna text publicerades första gången den 22 maj, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Ljuset växer. Sommartid kopplas, åtminstone hos mig, samman med bekymmerslöshet, vilket inte är detsamma som ansvarslöshet. Mycket kan kännas lättare när solen väcker på morgonen, fågelsången hälsar med hoppfullhet, värmen smeker huden så att även själen vågar vara mera naken. ”Gå ut, min själ, och gläd dig vid den store Gudens gåvor….”(1)

Livet kan levas utomhus där möten sker med större frekvens än tidigare på året. Då hoppas jag att du inte bara ser andras möten utan också finner gemenskap i ditt eget liv. Människorna är Guds gåvor också till dig som lätt känner dig ensam och övergiven. ”…Se, hur i prydning jorden står, se, hur för dig och mig hon får så underbara håvor.”(1) Skapelsens gåvor är inte bara häggens och syrenens blomsterprakt, utan även människorna som strömmar ut ur tillslutna rum och rör sig på torgen. Du har rätt att glädja dig över det enklaste möte. Tag initiativet att le över en sådan gåva och säg ”hej” till den okände… Det hör ljuset till!

Kyrkan vill vara en mötesplats för gemenskap också för den som inte har några självklara kontaktytor med andra. I sommar firas både gudstjänster och inbjuds till cafésamlingar i Gräfsnäskyrkan – och varje samling är en samling för alla som längtar efter bekymmersfri gemenskap. Vi får slappna av samtidigt som vi tar ansvar för varandra.

Det är mötenas tid och pausernas tid. ”Kom till mig, så skall jag ge er ro”, sa Jesus.(2) Det grekiska ordet för ”ro” är anápausis – vårt ord för paus. En paus är inte tomhet. Det betyder ”att upphöra att göra” – och det är kanske just då som Livet kan komma till tals med oss. Lyssna!

I pausen på ängen kan du se på liljorna och fåglarna ”…de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är inte ni värda mycket mer än de?”(3)

Om du kan bevara ron så vill jag också rekommendera dig att också läsa något. ”Biblioterapi” är ett begrepp som försommarvinden för med sig. Den första akademiska utbildningen i ämnet startades i Ersta år 2017. ”Samtiden verkar närmast fixerad vid idén om att kunna läsa sig frisk.”säger forskaren Cecilia Pettersson.(4) Det finns gott om bra romaner och andra goda texter.

Att ta med sig Bibeln ut i grönskan öppnar för nya livsflöden. Läs, meditativt, korta välkända avsnitt eller läs en hel bok eller flera. Tycker du att det är för mycket text (man kan ju bli stressad av mindre om känslan av krav smyger sig på…) så rekommenderar jag den tunna boken ”Bibeln på 100 minuter” med förord av Antje Jackelén.(5) Den är en sammanfattning av hela Bibeln på 100 sidor. Så smidigt och lättsamt kan du friska upp din Bibelkunskap och kanske få lust att läsa mer…

Det är ljusets tid. Vi ber: ”Låt ditt rike lysa för vår inre syn

rent som soluppgångens guld i morgonskyn.

Vankelmod och vacklan ur vårt hjärta driv.

I vår själ med eldskrift, Gud din vilja skriv.”(6)

BERTIL CARLSSON

(1) Psalmer och sånger Nr 200:1 – P Gerhardt. (2) Matt 11:28 / 1917 års övers. (3) Matt 6:26 (4) GP, 12 maj 2019. (5) Förlag; Egmont Kärnan (6) Psalmer och sånger Nr 471:1 Anders Frostensson