Nu är första delen av Kyrko-polis utbildningen klar

kyrka-polis-utbildning-2024

”Jag går härifrån hänförd av polisyrket och ser fram emot min praktik”

15 präster, pastorer och diakoner har precis gått färdigt första delen av utbildningen till att bli polispräst. Utbildningen handlar om att förbereda polispräster på vad de kan förvänta sig när de går in i samverkan med polisen.

Polisprästernas uppdrag är att hålla i samtal för att ge stöd vid etiska dilemman och vid händelser som är svåra att bearbeta. De finns till för alla i myndigheten, polis som civil och oavsett religiös tillhörighet. 
Polisprästernas uppdrag är att hålla i samtal för att ge stöd vid etiska dilemman och vid händelser som är svåra att bearbeta. De finns till för alla i myndigheten, polis som civil och oavsett religiös tillhörighet. 

Utbildningens tre olika delar

Under block ett har de blivande polisprästerna bland annat fått ta del av polisens organisation, tystnadsplikt och sekretess, praktiskt polisarbete, polisens krisstödsarbete och, slutligen, säkerhetstänk kopplat till polisär konflikthantering.

André Kikuchi är en av pastorerna som deltagit i utbildningen som ägde rum ute på Sörentorp. André arbetar till vardags som pastor i Equmeniakyrkan i Arvika. Vi möter honom under sista dagen av utbildningens första del. 

– Det har varit intressanta och lärorika dagar med många intryck. Jag lämnar härifrån hänförd av polisyrket och ser fram emot min praktik för att få ännu större förståelse för yrket och de personer jag kommer finnas till för, säger André Kikuchi, pastor. 


Vad kommer du ta med dig från utbildningen?

– Mycket ny kunskap. Men ett specifikt minne är gårdagskvällen. Då fick vi besök av en polis som visade oss hur snabbt de måste agera om de skulle bli attackerade av en person med vapen. Det var på sekunder, eller kanske en sekund, som han var tvungen att ta ett livsavgörande beslut. Den vetskapen kommer jag bära med mig in i samtalen för att kunna hjälpa dem bearbeta det. 

Nästa steg i utbildningen är fem dagars praktik i det lokalpolisområde de kommer att samverka med. Här är tanken att de ska få kännedom om den verksamhet som bedrivs inom lokalpolisområdet samt de enheter de kommer att komma i kontakt med. 

Vad har du för förväntningar på din praktik?  

– Att få följa med i deras vardag och få känna mig som en del av verksamheten. Jag är inte polis, men jag hoppas de kan se mig som en kollega som finns där för dem när de behöver mig.

Vad lockade dig till att bli polispräst? 

– Jag brinner för samtal. Polisen är verkligen något helt annat än kyrkan. Så att bli polispastor är ett sätt för mig att verkligen gå utanför min “comfort zone” men samtidigt få arbeta med min expertis: samtal. Och om jag, genom min expertis, kan hjälpa någon att bli bättre i sin yrkesutövning, sin expertis, så är jag mer än nöjd. 

Polisprästens uppdrag

I skrivande stund finns det ungefär 50 polispräster runt om i Sverige som samverkar med polisen. Polisprästerna finns till för alla inom myndigheten och har som uppgift att på olika sätt stödja polisanställda när behov finns. 


– Vi är mänskliga, allihopa, och de flesta av oss hamnar någon gång i ett läge där livet känns svårt eller övermäktigt. Jag hoppas kunna sticka hål på jargongen att man måste klara allt utan hjälp och utan att ventilera. För ingen människa klarar av att stänga av helt, någonstans måste känslorna ta vägen. Det är där jag vill finnas till hjälp. Jag har mött många människor, och nästintill alla har sagt “jag borde ha kommit tidigare”. Speciellt män, som oftast ser samtalet som en svaghet i stället för den styrka som det faktiskt är. 


Efter praktiken väntas block tre av utbildningen, som kommer att genomföras under hösten 2024. Efter det tecknas ett lokalt avtal mellan polisprästerna och deras respektive lokalpolisområde, och därefter är polisprästerna färdigutbildade och redo för sitt uppdrag.

Mer information om samverkan mellan kyrka och polis