hemavanmötet 2-6 aug 2023

Vandringar – torsdag

Under torsdag-lördag finns det möjlighet att välja att gå med på gemensamma vandringar. För att göra det behöver du anmäla dig via länkarna till Studieförbundet Bilda nedan. Det går bra att göra samma dag.


FULLBOKAD – Atoklimpen/ Atoklippie – vandring och samtal om samisk kulturhistoria religion och teologi

Vi vandrar till berget Atoklippie (Atoklimpen) som är ett enligt samisk tradition heligt berg där bl.a. en offerplats har funnits.
Vandringen är på ca 8 km genom gles björkskog upp till kalfjället. Det är inga branta stigningar. På vägen passerar vi några platser som berättar om lokal samisk kultur och historia. Vi samtalar om samisk kultur, religion och teologi. Även om det är dagens tema kan vi få se en del av traktens speciella geologi och växtliv. I mån av tid och ork finns det möjlighet för den som vill att även vandra upp till bergets topp och njuta av en vidunderlig utsikt.

Lunch: Medtag lunchmatsäck.

Tid: Avfärd 10:00 (direkt efter morgonmötet) ifrån tältet. Vi åker i bilar (egna bilar – vi försöker samåka) bort till Atoklimpens parkering (30-40 minuter ifrån Hemavan). Max 25 deltagare.

Ledare: Gerard och Ruben Willemsen 

Anmälan stängd.


INSTÄLLD – Gryttind, Tonårsvandring med reflekterande samtal – En topptur med vidunderlig utsikt

I vårt västra grannland Norge ligger det fantastiska Gryttind. Här blir det en topptur med vidunderlig utsikt. Turen är ca 6 km, och delvis rätt brant. Vi åker i bilar (egna bilar – vi försöker samåka) till Gryttind (ca 50 minuter ifrån Hemavan).

Lunch: Medtag lunchmatsäck.

Tid: Avfärd kl. 10.00 (direkt efter morgonmötet) ifrån tältet.


Drottningleden – vandring samtal och reflektion på pilgrimers vis

Vandringen startar i Laisaliden och avslutas i Hemavan. Vandringen är 9km lång, och är relativt lätt att gå. Den tar 4-5 timmar. Sista sträckan är delvis brant utför. Vandringen kommer att vara en pilgrimsvandring där vi under vandringen stannar till och reflekterar tillsammans och enskilt och vandrar vissa delar i tystnad.

Lunch: Medtag lunchmatsäck.

Tid: Till Laisaliden åker vi med bil (egna bilar – vi försöker samåka). Efter vandringen ordnas med skjuts till Laisaliden för att hämta upp bilarna. Avfärd 11:00 ifrån tältet. 

Ledare: Mikael Nilsson


Pilgrimsvandring till Gurkfjället – reflektion om Guds natur

En härlig topptur med vidunderlig utsikt i alla vädersträck. Inte så lång vandring (6km tur och retur), men delvis lite brant. Efter en kort vandring genom skogen kommer vi upp på kalfjället och vandrar delvis efter en bäck.

Lunch: Medtag lunchmatsäck.

Tid: Avfärd kl. 11.00 ifrån tältet. Vi åker i bilar (egna bilar – vi försöker samåka) bort till parkeringen i Solberg (ca 20 minuter ifrån Hemavan).

Ledare: Klas Johansson 


FULLBOKAD – Fjällfinakåtan – familjevandring och samtal om Kungsleden

En lättare vandring för hela familjen ifrån Fjällstationen upp till Fjällfinakåtan. Vi går Kungsleden upp till ovanför Centrumbacken och viker sedan in på stigen som leder upp mot kobåset.
Om man tar bilen till Fjällparken (Hotellet) blir det ännu lite lättare vandring. 

Vid kåtan bjuds det på vacker utsikt, och en fina sittplatser en stunds vila.

Lunch: Vi börjar med att äta vår medhavda lunch vid fjällstationen innan vi går.

Tid: Avfärd 11:30 ifrån Fjällstationen.

Ledare: Frida & Simon Hägglund

Anmälan stängd


FULLBOKAD – Syterbäcken – rundtur – vandring och samtal om fjäll och natur

Vandringen startar vid parkeringsplatsen vid Syterbäcken (E12:an) och går genom skogen upp efter bäcken. Uppe på kalfjället ser vi in mot Syterskalet och går över Syterbäcken vid hängbron. Därifrån vandrar vi Kungsleden tillbaks mot Hemavan i två km för att sedan vika av mot Syterbäcken igen. Vandringen ner efter bäcken går igenom väldigt vacker natur. Vandringen är 10 km lång och tar ca 4-5 timmar.

Vandringen är delvis brant uppför, så viss vana att vandra är en fördel.

Lunch: Medtag lunchmatsäck.

Tid: Avfärd 11:00 ifrån tältet. Vi åker i bilar (egna bilar – vi försöker samåka) bort till Syterbäckens parkering vid E12:an.

Ledare: Annika Holmström

Anmälan stängd


Prova på hantverk

Välkommen till en kreativ workshop där du får tälja med kniv, måla, virka, brodera med mera – en öppen workshop kring olika hantverk vid Hemavan fjällstation. 

Nybörjare eller hängivet proffs – här finns det plats för alla som vill låta kreativiteten flöda under några timmar.

Tid: Klockan 13:00 samlas vi vid grillplatsen bakom fjällstationen. Vid regn möts vi inne.

Ledare: Mats Lundmark, slöjdlärare & Anna Jakobsson, allkonstnär


Utflykt till Vila kapell

Vila kapell ligger 35 km väster om Hemavan efter E12:an. Kapellet byggdes 1983 – nära den plats där det funnits kapell ända sedan tidigt 1700-tal. Här kommer kyrkoherde Larsa Rännar att berätta historien om Vila kapell. Hit reser man i egen bil.

Lunch: Medtag fikakorg

Tid: Samling i Vila kapel kl. 13.00

Anmälan: Ingen anmälan