Beställ foldern på Nya musik
Laddar Evenemang

  Alla evenemang

Den mellanstora församlingen – temadag

25 jan 09:30-15:30
Equmeniakyrkan
Stockholm
Region Stockholm
Beställ foldern på Nya musik

Den –mellan- stora församlingen

Temadag på Bromma folkhögskola lördag 25 januari

 

Vad har den mellanstora församlingen för hjärtefrågor men kanske också problem? Hur är det att vara ”mellanbarn”? Är kostymen den rätta? Räcker de ideella krafterna till? Hur syns församlingen i samhället? Finns det former som behöver förlösas till något nytt?

 

Om vi tänker att just din församling fungerar ganska bra. Programmen är intressanta, folket troget och då och då fylls kyrkan med barn, familjer och andra tillströmmande människor. Men hur orkar vi med organisationen för detta? Finns det anledning att se över kostymen? Hur då?

Eller om vi tänker att några kanske börjar droppa av. Eller att vi är rädda för en sådan utveckling. Kanske försöker vi då forma attraherande program. Men trots satsningar så kanske det inte vill sig riktigt ändå. Vad gör vi då?

Välkommen du som är intresserad, kanske sitter i styrelsen, är anställd eller kanske allmänt nyfiken medlem. Kom i så fall till en reflektionsdag för den mellanstora församlingen.

 

PROGRAM

 

9.30 Drop-in fika

 

10 Inledning

 

10.15 Den mellanstora församlingen, lektor Klas Lundström.

Är ni 150 i församlingen eller kanske lite mindre eller lite mer? I tv-serien Hjärnstark menar läkaren Anders Hansen att 150 är det antal människor som vi genetiskt är mest vana vid.

Klas Lundström från Johannelund reder ut begreppen och visar på möjligheter att bli fler samt resurser för att leva med tillbakagång.

 

12 Lunch

 

13 Lokala berättelser och gemensamt samtal: Är kostymen den rätta?

Hur gör vi när kostymen behöver ses över eller rent av sys om? Tre lokala bilder av:

Sven-Gösta Holst, Ansgarskyrkan Lidingö.

Johanna Ågestad, Åbybergskyrkan Vallentuna.

Ove Sommar, Stuvstakyrkan.

 

14 Går allt att lösa organisatoriskt? Anders Jonåker

Har planerandet bara blivit för mycket? Varför har församlingen också drabbats av New Public Management? Finns det vägar ur byråkratiseringen utan att sabba ordningen? Och hur får vi i så fall ny energi in i styrelsearbetet och församlingslivet? En diskussion om organisationens begränsningar och vad som är nödvändigt för en församling i vår tid.

Anders Jonåker, församlingsutvecklare Equmeniakyrkan Stockholm.

 

1445 Sammanfattning, avslutning

 

15 Slutkaffe

 

ANMÄLAN

här

 

KOSTNAD

200 kronor för fika och lunch betalas via räkning efter dagen.

 

Plats:

Bromma folkhögskola
Åkeshovsvägen 29
Bromma,16839
08-636 23 00 info@brommafolkhogskola.se