Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.
13 oktober, 2021 19:00 - 20:30

Man blir människa igen – Att gå sönder och sörja sig hel igen

Gamla händer

Ett seminarium om sorg, förlust och vägen vidare

Gästföreläsare: Göran Larsson, präst och psykoterapeut

Anmälan dig här>

Man blir människa igen är en personlig berättelse av prästen och psykoterapeuten Göran Larsson. Med utgångspunkt i egna upplevelser skriver han för att hjälpa andra i svåra situationer. Tiden läker inte alla sår, för att orka leva vidare med sina ärr måste man bearbeta sina upplevelser. 

Jag har nyss tagit min döde son i famnen och försiktigt lagt ner honom på garagegolvet. Jag får svårt att andas och det krampar i hjärtat. Jag … bara står där … Sekundvis anar jag vidden av det som hänt … 

Göran Larssons son Isak väljer att avsluta sitt liv en aprildag 2004 strax innan han ska fylla 18 år. Katastrofen drabbar Göran och hans familj från ingenstans. Vad hjälper det att han är präst och psykoterapeut och har stått vid otaliga sjuksängar, dödsbäddar och olycksplatser? Nu tappar han fotfästet i tillvaron. ”Man blir människa igen”, säger en vän efter en tid. Men kan man egentligen bli människa igen när det ofattbara har hänt?

I bokens första del får vi följa Göran och hans fru Solveig den första tiden efter Isaks död och genom de skakiga sorgeår då de försöker komma tillbaka till livet. 

Bokens avslutande delar har ett mer psykologiskt och själavårdande perspektiv, utifrån författarens egna och yrkesmässiga erfarenheter. Liten krisoch sorgeskola ger hjälp att orientera sig efter stora kriser: Läkevägar visar vad som kan lindra och läka i sorgearbetet så att man kan bli människa igen.

Föreläsningen är en del av satsningen ”Att höra till”, ett treårigt projekt med fokus på äldres psykiska hälsa i samarbete mellan Sociala Missionen, Immanuelskyrkan, Hela Människan och Ny Gemenskap. Projektet vänder sig till personer som i sitt dagliga arbete eller som volontärer möter äldre i utsatta livssituationer. Vid detta tillfälle är även Betaniastiftelsen och Equmeniakyrkan medarrangör.

Mer information: www.betaniastiftelsen.nu