Publicerat 

Turkbältet

Turkbältet

”Turkbältet”
200 miljoner människor

I det turkiskabältet som sträcker sig från Turkiet till Kina från Iran till Ryssland bor en stor mängd turkisktalande folkslag. Det totala antalet människor som tillhör något av dessa folkslag är omkring 200 miljoner. Även om de inte alla kan förstå varandras språk så är har de samma rötter och språken har samma grund.

I Centralasien och Kaukasus som en stor del av dessa människor bor i är ett av de områden i världen där den kristna kyrkan är som allra svagast. En stor del av länderna har muslimsk majoritet och många länders regeringar ger i praktiken ingen religionsfrihet.

Det drabbar kristna hårt och vissa länder har det betydligt svårare än andra, vissa är också mycket svåra att besöka. Ett evangeliskt arbete är ofta farligt. Ändå finns det kristna i alla länder, och med en del av dem har Equmeniakyrkan kontakt.

Ge en gåva

Av säkerhetsskäl kan man ofta berätta väldigt litet om verksamheten som vi stöder; till och med bilder där det finns med människor kan orsaka stora problem. Men arbetet mycket viktigt. Det behövs både stöd, uppmuntran och förbön för de kristna där, men också ett arbete för religionsfrihet genom olika kontakter med myndigheter och påverkan via internationella organisationer.

Det vi kan berätta är att:
– Equmeniakyrkan ger bland annat stöd till tre evangelister som finns i landet Azerbaijan och som ger stöd till små församlingar och deras medlemmar.

– Equmeniakyrkan är med i TV-sändningar av kristna program på Turkmenska och Uzbekiska. Batyr Nursen som fått fly från Turkmenistan och nu är norsk medborgare jobbar som missionär med att göra dessa TV program sänds 1 timme om dagen via Kanal Hyatt

– Vi stöttar bibelutgivning på lokala språk

– Parallellt med detta engagerar sig Equmeniakyrkan i religionsfrihetensarbete i området.

 

Turkmenistan:

Batyr och hans fru Enejan Nursen var bland de första kristna i landet Turkmenistan. De tvingades fly Turkmenistan efter fängelse och tortyr på grund av sin tro. Nu är de norska medborgare, och det är inte möjligt för dem att återvända till sitt land. De arbetar med evangelisation och utbildning utanför Turkmenistan på en plats dit turkmener kan resa. samt med TV-mission på turkmenska och uzbekiska.Ca 1 timme om dagen predikar Batyr på Kanal Hyatt och vinner på så sätt människor för Jesus. De lägger också mycket tid på att konversera med människor som ger respons på deras TV program. 

 

Azerbaijan:

Baptistunionen i Azerbaijan, som är Equmeniakyrkans systerkyrka, har sedan tidigare några registrerade rysktalande församlingar, men de flesta församlingar har inte fått registrering. Det finns ett antal azerisktalande församlingar och även ett antal andra språk.

 

Behov av förbön:

Det finns ett behov av bön och förbön för våra partners i länderna i Turkbältet bed gärna för Azerbaijan, Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan och Tadzjikistan, de kinesiska provinserna Xinjiang, Tibet, Qinghai och Turkfolken i Ryssland.

 

 

Namn: Azərbaycan Respublikası (Republik Azerbajdzjan)
Statsskick: Republik
Huvudstad: Baku
Självständighet: 1991 efter Sovjetunionens fall
Yta: 86 600 km2
Befolkning: 9 165 000
Valuta: azerbajdzjansk manat
Officiella språk: Azeri
Andra språk: Ryska och flera andra, däribland ett antal endemiska minoritetsspråk
Folkgrupper: Ca. 90% azeri
BNI per capita: 2005 USD (källa UNDP) 8 666
Human Development Index: (UNDP) 0,731 ranking 76 (2011)
Religion: Muslimer ca 87-93% (olika uppskattningar), kristna ca 3% (ortodoxa, protestantiska, katolska)

 

Namn: Türkmenistan (Turkmenistan)
Statsskick: Republik
Huvudstad: Ashgabat
Självständighet: 1991
Yta: 491 210 km2
Befolkning: 5 105 300
Valuta: turkmensk ny manat
Officiella språk: turkmenska
Andra språk: Ryska, uzbekiska m.fl.
Folkgrupper: Turkmener (ca 85%), ryssar, uzbeker m.fl.
BNI per capita: 2005 USD (källa UNDP) 7 306
Human Development Index: (UNDP) 0,686 ranking 102 (2011)

Kazakstan
Formellt heter den Republiken Kazakstan, uttalat /qɑzɑqˈstɑn/; på ryska Казахстан, uttalat /kɐzəxˈstɐn/), är ett land i Centralasien med en liten del i östra Europa. Landet gränsar till Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgizistan i syd, Kina i öst och Ryssland i norr. De största städerna är Almaty (Alma-Ata), Astana (Aqmola), Atyraw, Bajkonur, Qaraghandy (Karaganda), Semej (Semipalatinsk) och Zjeskasgan. Kazakstans nationaldag är republikens dag den 16 december.

 

Uzbekistan 
Formellt Republiken Uzbekistan (uzbekiska: Oʻzbekiston Respublikasi), är en kustlös stat i Centralasien.  Några av de större städerna är huvudstaden Tasjkent samt Namangan, Fergana, Andizjan och Samarkand.

 

Tadzjikistan
Tadzjikistan (tadzjikiska: Тоҷикистон, Todzjikiston uttal: [tɔd ​͡ʒikɪsˈtɔn]), formellt Republiken Tadzjikistan.Tadzjikistan är ett mycket bergigt land och hälften av landet ligger på över 3000 meters höjd. I Pamir-bergen i öst ligger landets högsta punkt, Qullai Ismoili Somoni(tidigare Sovjetunionens högsta berg, kallat Kommunist-toppen, på ryska Pik Kommunista), på 7 495 meter över havet.

 

Kirgizistan
Kirgizistan (kirgiziska: Кыргызстан, Kyrgyzstan; ryska: Киргизия, Kirgizija och Кыргызстан, Kyrgyzstan), officiellt Republiken Kirgizistan, är ett land i Centralasien. Det kustlösa och kuperade landet gränsar till Kazakstan, Kina, Tadzjikistan och Uzbekistan. Huvudstad är Bisjkek.

Projekt

Turkmenistan

Batyr – TV evangelisation

BUDGET: 100.000
№: 47510
Församlingsgrundande och församlingsutveckling
Evangelisation
Eurasien
Azerbajdzjan

Evangelister Azerbajdzjan

BUDGET: 90.000
№: 46600
Församlingsgrundande och församlingsutveckling
Evangelisation
Eurasien
Kaukasus och Centralasien

Centralasien

BUDGET: 50.000
№: 47500CA
Eurasien