Publicerat 

Centralasien och Kaukasus

”Vi för vår del kan inte hålla tyst om vad vi sett eller hört….” 

Centralasien och Kaukasus utgör ett av de områden i världen där den kristna kyrkan är som svagast. En stor del av länderna har muslimsk majoritet och många länders regeringar ger i praktiken ingen religionsfrihet. Det drabbar kristna men i flera länder även muslimer och andra. I vissa länder är det svårare än i andra, vissa är också mycket svåra att besöka. Ett evangeliskt arbete är ofta svårt. Ändå finns det kristna i alla länder, och med en del av dem har Equmeniakyrkan kontakt.

Av säkerhetsskäl kan man ofta berätta väldigt litet om verksamheten som vi stöder via nätbaserade media; till och med bilder där det finns med människor kan orsaka stora problem. Ändå är arbetet mycket viktigt. Det behövs både stöd, uppmuntran och förbön för de kristna där, men också ett arbete för religionsfrihet genom olika kontakter med myndigheter och påverkan via internationella organisationer. Vi vill se att öknen kan blomma!

Under det kommande året vill vi utveckla en sammanhållen strategi för hela detta området, som vi ibland kallar ”Turkiska Bältet” eftersom de flesta folkgrupper utgör turkiska folk. Det totala antalet människor som tillhör något av dessa folkslag är omkring 200 miljoner. Även om de inte alla kan förstå varandras språk så är har de samma rötter och språken har samma grund.Turkiska bältet sträcker sig från Turkiet till Xinjiang i Kina (uigurer talar ett turkiskt språk) och omfattar även delar av Ryssland, och information om dessa områden hittar du under Kina och Ryssland. 

Om ni vill höra mer om arbetet med att nå de mest onådda, ta kontakt med Eurasiensamordnare Cecilie BS Larsen via mail: cecilie.larsen@equmeniakyrkan.se

 

Ge en gåva

Av säkerhetsskäl kan man ofta berätta väldigt litet om verksamheten som vi stöder; till och med bilder där det finns med människor kan orsaka stora problem. Men samarbetet med kyrkorna och de kristna grupperna mycket viktigt. Det behövs både stöd, uppmuntran och förbön för de kristna där, men också ett arbete för religionsfrihet genom olika kontakter med myndigheter och påverkan via internationella organisationer.

Det vi kan berätta är att:
– Equmeniakyrkan ger bland annat stöd till lokala evangelister som finns i olika länder i regionen. Evangelisterna ger stöd till små församlingar och deras medlemmar.

– Stöd till bibelskolor och teologisk utbildning i området är också en viktig del av samarbetet.

– Equmeniakyrkan medverkar till att turkmener och uzbeker nås via TV-sändningar av kristna program på sitt språk.

– Vi stöttar bibelutgivning på lokala språk.

– Parallellt med detta engagerar sig Equmeniakyrkan i religionsfrihetsarbete i området.

 

Turkmenistan:

Batyr och hans fru Enejan Nursen var bland de första kristna i landet Turkmenistan. De tvingades fly Turkmenistan efter fängelse och tortyr på grund av sin tro. Nu är de norska medborgare, och det är inte möjligt för dem att återvända till sitt land. De arbetar med evangelisation och utbildning utanför Turkmenistan på en plats dit turkmener kan resa. samt med TV-mission på turkmenska och uzbekiska.Ca 1 timme om dagen predikar Batyr på Kanal Hyatt och vinner på så sätt människor för Jesus. De lägger också mycket tid på att konversera med människor som ger respons på deras TV program. 

 

Azerbaijan:

Baptistunionen i Azerbaijan, som är Equmeniakyrkans systerkyrka, har sedan tidigare några registrerade rysktalande församlingar, men de flesta församlingar har inte fått registrering. Det finns ett antal azerisktalande församlingar och även ett antal andra språk.

 

Behov av förbön:

Det finns ett behov av bön och förbön för våra partners i länderna i Turkbältet bed gärna för Azerbaijan, Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan och Tadzjikistan, de kinesiska provinserna Xinjiang, Tibet, Qinghai och Turkfolken i Ryssland.

 

 

Namn: Azərbaycan Respublikası (Republik Azerbajdzjan)
Statsskick: Republik
Huvudstad: Baku
Självständighet: 1991 efter Sovjetunionens fall
Yta: 86 600 km2
Befolkning: 9 165 000
Valuta: azerbajdzjansk manat
Officiella språk: Azeri
Andra språk: Ryska och flera andra, däribland ett antal endemiska minoritetsspråk
Folkgrupper: Ca. 90% azeri
BNI per capita: 2005 USD (källa UNDP) 8 666
Human Development Index: (UNDP) 0,731 ranking 76 (2011)
Religion: Muslimer ca 87-93% (olika uppskattningar), kristna ca 3% (ortodoxa, protestantiska, katolska)

 

Namn: Türkmenistan (Turkmenistan)
Statsskick: Republik
Huvudstad: Ashgabat
Självständighet: 1991
Yta: 491 210 km2
Befolkning: 5 105 300
Valuta: turkmensk ny manat
Officiella språk: turkmenska
Andra språk: Ryska, uzbekiska m.fl.
Folkgrupper: Turkmener (ca 85%), ryssar, uzbeker m.fl.
BNI per capita: 2005 USD (källa UNDP) 7 306
Human Development Index: (UNDP) 0,686 ranking 102 (2011)

Kazakstan
Formellt heter den Republiken Kazakstan, uttalat /qɑzɑqˈstɑn/; på ryska Казахстан, uttalat /kɐzəxˈstɐn/), är ett land i Centralasien med en liten del i östra Europa. Landet gränsar till Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgizistan i syd, Kina i öst och Ryssland i norr. De största städerna är Almaty (Alma-Ata), Astana (Aqmola), Atyraw, Bajkonur, Qaraghandy (Karaganda), Semej (Semipalatinsk) och Zjeskasgan. Kazakstans nationaldag är republikens dag den 16 december.

 

Uzbekistan 
Formellt Republiken Uzbekistan (uzbekiska: Oʻzbekiston Respublikasi), är en kustlös stat i Centralasien.  Några av de större städerna är huvudstaden Tasjkent samt Namangan, Fergana, Andizjan och Samarkand.

 

Tadzjikistan
Tadzjikistan (tadzjikiska: Тоҷикистон, Todzjikiston uttal: [tɔd ​͡ʒikɪsˈtɔn]), formellt Republiken Tadzjikistan.Tadzjikistan är ett mycket bergigt land och hälften av landet ligger på över 3000 meters höjd. I Pamir-bergen i öst ligger landets högsta punkt, Qullai Ismoili Somoni(tidigare Sovjetunionens högsta berg, kallat Kommunist-toppen, på ryska Pik Kommunista), på 7 495 meter över havet.

 

Kirgizistan
Kirgizistan (kirgiziska: Кыргызстан, Kyrgyzstan; ryska: Киргизия, Kirgizija och Кыргызстан, Kyrgyzstan), officiellt Republiken Kirgizistan, är ett land i Centralasien. Det kustlösa och kuperade landet gränsar till Kazakstan, Kina, Tadzjikistan och Uzbekistan. Huvudstad är Bisjkek.

Projekt

Kaukasus och Centralasien

Centralasien

BUDGET: 50.000
№: 47500CA
Eurasien
Kaukasus och Centralasien

Batyr – TV evangelisation

BUDGET: 150.000
№: 47510
Församlingsgrundande och församlingsutveckling
Evangelisation
Eurasien
Kaukasus och Centralasien

Azerbajdzjan

BUDGET: 120.000
№: 46600
Socialt arbete
Teologisk utbildning
Församlingsgrundande och församlingsutveckling
Evangelisation
Eurasien