Publicerat 

Bilder för kommunikation

Fota

fota_720x410

Använd helst egna bilder i församlingens kommunikation. Låt någon i församlingen ha en särskild uppgift i att fotografera och dokumentera. Kanske finns det duktiga fotografer i församlingen som har ett stort bildarkiv. Se till att använda dessa resurser för församlingens kommunikation. För t ex hemsidan behövs ofta mycket bilder från olika delar av verksamheten. Men se till att var rädd om personer som är med på bild. Dessa ska alltid tillfrågas om de vill vara med. Det är inte självklart att uppge personernas namn. Däremot är det viktigt att fotografens namn finns med. Equmeniakyrkan har tagit fram en bildpolicy.

Equmeniakyrkans bildpolicy

Visuell kommunikation i församling och förening (Prezi)

 

Bildbank

Många gånger är det viktigt att få fram bilder snabbt och enkelt. Det finns stora möjligheter att hitta gratis bilder på nätet.

Google

För att veta om bilden får användas, se till att söka på rätt sätt på Google. Klicka på Sökverktyg och Användarrättigheter. Där går det att klicka på ”Får användas”. Det är dock aldrig helt säkert att använda bilder från Google. Gå till bildens källa och försök hitta den informationen.

Upphovsrätten

För att vara säker på att en bild får användas är det bättre att använda sig av någon av de bildbanker som delar bilder som är helt fria och ligger under Creative Commons-licens. För att veta mer om upphovsrätt och bilder finns mycket att nyttigt läsa.

Läs mer

Equmenias bildbank

Församlingar är välkomna att använda de bilder som finns under Equmenias bildbank.

bildbankeq_720x410

Övriga bildbanker
 bildbankpexels_720x410

1. Unsplash

Snygga högupplösta bilder på natur och omgivningar.

2. Kaboompics

Bilder med personlig touch med kort konstnärligt skärpedjup.

3. StockSnap.io

Landskap och stadsmiljöer.

4. Life of Pix

Vardagsfoton och snygga miljöbilder. Ett tips är att kika in här om du söker efter bakgrundsbilder.

Ps. Ta även en titt på systersajten Life of vids som erbjuder gratis royalty-fria videoklipp. Riktigt smidigt om du gör en egen film och behöver lite extra material.

5. Barn Images

Natursköna högupplösta bilder. Många foton påminner om vårt svenska landskap och miljöer.

6. FoodiesFeed

Matbilder till teman som kvinnofrukost eller skördefest.

7. pikwizard.com

Stor sajt med vardagsbilder.

Några hemsidor som samlar bilder från olika bildbanker:

CreationSwap har mycket bilder som anknyter till kyrkans värld. Kors och symbolbilder för bön och gudstjänst. Här kan man ladda ned tre bilder per månad gratis. Konto behövs.

Pexels.com samlar gratis bilder att använda på bloggen från olika sajter med CC0-licens. En bra sökmotor och snyggt utbud. Ta en extra titt innan du laddar ner bilden för att försäkra dig om vilken CC-licens bilden faller under och om du måste ange fotografen.

Pixabay har ett stort fritt utbud av både bilder och grafik. Det bästa är att du kan söka på svenska. För att ladda ner behöver du skapa ett gratis konto, som tar mindre än en minut. Du kan även själv bidra med egna bilder.

Stock Up är också en bra samlingplats för gratisbilder på nätet. Klicka på bilden och du kommer direkt till originalsidan den ligger på. Riktigt smidigt!