Publicerat 

Formgivning i församlingen

grafiskform_anslagstavla_720x410

Tips och verktyg för formgivning

Läs först om Equmeniakyrkans Grafiska riktlinjer.

Det bästa är att använda sig av programvaror som är utformade för grafisk produktion. InDesign är ett vanligt program. Det finns naturligtvis en hel del andra också. Det är viktigt att alla delar i designen går att flytta runt, ändra storlek mm. Att hålla sig till vissa givna ramar kan även underlätta, skapa igenkänning och kontinuitet. Använd därför Equmeniakyrkans grafiska profil. Där finns typsnitten, logotyp och färger.

Församlingens logotyp, adressuppgifter och hemsida ska finnas på all layout. Se Grafiska riktlinjer för information om detta.

word_720x410

Word

Det går givetvis att använda Word, som är en del av Office-paketet till att skapa enklare affischer och foldrar.

Här är några tips att tillgå vid användning av Word vid layout.

För att få en bild i bakgrunden av ditt dokument: Använd dig av funktionen ”Vattenstämpel” och lägg in en bild i bakgrunden på ditt dokument. Bilden måste vara lika stort som ett A4 dock. Det går att lägga in en pdf eller en jpg. För att få bilden i rätt storlek. Skapa ett nytt dokument. Infoga en bild som täcker hela sidan. Spara som pdf. Använd pdfen som ”vattenstämpel” Fördelen med att lägga in en bild som vattenstämpel är att det är då är möjligt att lägga text ovanpå bilden.

Text som går att flytta runt: Använd dig av ”Infoga textruta” i stället för att skriva direkt. Textrutor går att flytta runt. Skapa fler textrutor för att skapa dynamik. Låt rubriken dominera.

grafiskform_720x410

Canva

Canva är en webbsida och ett gratis verktyg för formgivning med stora användarmöjligheter. Verktyget innehåller färdiga mallar, typsnitt, bilder och grafik.

För att använda Canva behöver man registrera sig som användare. Det är enkelt att använda och det finns olika möjligheter att spara och skriva ut i olika format. Det är möjligt att spara sina layouter för att sedan återanvända. I bildbanken går det bra att ladda ned egna bilder och församlingens logotyp. I betalversionen av Canva finns ytterligare möjligheter naturligtvis.

www.canva.com