Kyrko toppbild 2022

Kyrkokonferens -22

Workshops & kringaktiviteter

Workshops

Under kyrkokonferensen kan du också få information och i vissa fall delta i kortare workshops och andra aktiviteter. Platsen för workshops är Lektionssalen. Information om tider och platser finns i konferensbyrån.

 • Suntprat
 • Brukssånger
 • Arbetet kring klimatnödläget
 • Kyrka-samhälle, diakoni och flyktingarbete
 • Stöd och material för samtal i församlingar i HBTQ-relaterade frågor
 • Heliga vanor och fördjupad bibelläsning
  • Läsa i Bibeln i församlingen Provöversättningar från Bibelsällskapet,
  • Ge bibeln utrymme att göra skillnad i världen. Befrielseteologi och respektfulla samtal
 • En promenadvänlig reflektionsvandring om våra sinnen kopplat till livet och tron. Vandringen börjar vid mattältet vid Tångahallen. Följ orange snitselband.
 • Sinnesrogudstjänst

Aktiviteter på Tånga Hed

Under helgen är många aktiviteter öppna på konferensområdet och en hel del är gratis för konferensgäster.

Bad

Det finns två utomhusbassänger. Den ena är 25×12 meter. Den har ett djup på 90 cm på det grundaste och 180 cm på det djupaste. Barnpoolen är fyra meter i diameter och 30 cm djup. Minimitemperatur är 26 grader i båda poolerna. Observera att bad sker på egen risk.

Bowling

Puas Bowling blev klar i början av 2015 och har fyra moderna banor från USA där man via anläggningens datorer kan välja att bowla på klassiskt vis eller köra andra bowlingspel som är inspirerade från nya digitala spel.

Banorna är förbokade för Barnkonferensens deltagare på lördagen. Gratis för barnkonferensens deltagare. Mer information om öppettider och priser finns i anslutning till bowlinghallen.

Padel

Puas Padel är en toppmodern padelhall med 2 st inomhusbanor. Banorna är i första hand förbokade för Barnkonferensens deltagare på lördagen. Gratis för barnkonferensens deltagare. Övriga deltagare bokar och betalar på plats.

Minigolf

Puas Minigolfbana är öppen när receptionen är öppen. Sedan 2020 finns även fotbollsgolf. För att spela minigolf hämtar du klubba och boll i Tånga Heds reception. Konferensens deltagare spelar gratis. Visa upp din namnbricka.

4H-gården

Bakom Tångahallen ligger den idylliska lilla 4H-gården. Här bor hästar, får, grisar, katter, kaniner, höns och andra djur.


Vandringsled Kvinnestadsjön runt

En fantastisk vandringsled i historisk, vacker och varierande natur. Vandringen är på totalt 9 km och leden startar och avslutas vid Kvinnestads kyrka, sydost om Vårgårda. Leden går runt sjön och här finns intressant historia med sägner, fina badplatser, en omfattande flora och ett rikt fågelliv.

Vandringsleden går genom en varierande natur, mestadels på stigar genom skog, ängs- och hagmark. Vissa partier går även på grusväg och leden är märkt med röd markering. Hela leden håller en mycket god standard då den rustats upp under senare år. Strax innan kyrkan finns en parkeringsplats med informationstavla, låneexemplar av kartan och ledbeskrivning.

Vid ledens södra sida där den går nära vattnet finns det flera fina rastplatser. På norra sidan går det också bra att pausa i de fina skogarna eller hagarna.

Leden ligger 3-4 km bort från Tånga Hed med cykel och 7 km med bil.


Vårgårda Golfklubb

En kilometer utanför Tånga Hed på Olstorp Herrgårds marker ligger Vårgårda Golfklubb.

Där hittar du en av Västergötlands bästa golfbanor. Banan invigdes 2008 och har 18 hål, den är belägen i vacker natur och är en blandning av skogs-, hed- och linksbana.

Läs mer på www.vargardagolf.se


Ornunga gamla kyrka och Museigården Kyrkebol

År 1904 hade man bestämt att Ornunga gamla kyrka skulle rivas när den nya kyrkan stod färdig. Så blev det inte, istället bildades Svältornas Fornminnesförening vars främsta uppgift var att bevara kyrkan åt eftervärlden. Kyrkan, i romansk stil, byggdes troligen på tidigt 1200-tal. Kyrkan renoverades och tillbyggdes i början av 1700-talet och sedan dess har inga ändringar gjorts. Idag används kyrkan endast sommartid för helgsmålsböner och ibland något bröllop.

Museigården Kyrkebol, alldeles invid kyrkan, inrymmer mangårdsbyggnad, ladugård, ryggåsstuga och kölna, allt tidstypiskt bevarat. Där finns rikliga samlingar av gamla bruks- och kulturföremål, redskap och maskiner. Midsommarafton och fem sommarlördagar anordnar föreningen olika program och aktiviteter som samlar bygdens folk och andra intresserade.


Lek-Parken

Lek-Parken är Vårgårdas största lekplats som också är tillgänglighetsanpassad. Lek-Parken ligger vid Folkets Park på Parkgatan i Vårgårda. Där hittar du gungor, rutschkanor och annat som hör till en riktig lekplats.


Hjulet – Second handbutik

Hjulet har varje år över 100 000 besökare, vilket gör butiken till ett av Vårgårdas största besöksmål. På Hjulet säljs allt ifrån möbler, cyklar, husgeråd till kläder och skor. Utöver detta finns också ett café där man kan ta sig en kopp kaffe efter shoppingen. Butiken drivs som en förening av PMU, Equmenia Vårgårda, Equmenia Ljurhalla, Pingstkyrkan Vårgårda och EFS Centrumkyrkan Vårgårda. 2016 sålde Hjulet begagnade varor för över 5 miljoner som gick till olika biståndsprojekt och hjälparbeten världen över, främst projekt knutna till föreningens medlemmar.

Adress: Skattegårdsgatan 1, 447 35 Vårgårda


Museum

Missionshistoriskamuséet i Ljurhalla,

En blick tillbaka – för framtida visioner

Från början av 1800-talet och en lång tid framåt var det fattigdom och misär som präglade Nårungabygden. Den var känd för lönnbränning, superi, slagsmål och ett vilt leverne. Det dagliga användandet av brännvin påverkade befolkningens såväl materiella som andliga tillstånd.

Det är vid den här tiden och med denna misär runt omkring sig som Ella i Krösekullen och Anna Maria på Röret kommer överens om att de skall be till Gud om att en förändring ska ske i bygden.

I mitten av 1800-talet startade det man kallar för den stora väckelsen i Nårungabygden. Anders Petter Andersson, känd under namnet Ljurskamjölnarn, blev förgrundsgestalt i den stora väckelsen.

Besök Missionshistoriska muséet som ligger granne med Equmeniakyrkan i Ljurhalla. Här kan du följa väckelserörelsens framgång från Ljurskamjölnarns tid och framåt.

Mer om museet: www.ljurhalla.se

Boka besök
Sven-Olov Vårhall
070-380 61 22
so.varhall@outlook.com

Fåglumsmuseet 

Muséet visar den framgångsrika idrottskarriär som Fåglumbröderna Gösta, Sture, Erik och Thomas Petterson hade under 1960- och 1970-talen på landsvägscykel.

Fåglumbrödernas samlingar av priser, pokaler, utmärkelser med mera finns samlat i en stor utställning som beskriver en fantastisk tävlingskarriär med bl.a. tre VM-guld i lagtempo. Gösta var den främste med Giro d’Italiasegern 1971 som krönte karriären. Tre OS med lika många medaljer finns redovisade.

Muséet ligger på promenadavstånd på Tånga Hed och har öppet torsdag-lördag 16.00-19.00.

Nostalgimuseet

På museet hittar du Sveriges största samling vad gäller mått, vågar och vikter. Samlingen är enligt Älvsborgs länsmuseum unik i sin framtoning och omfattning.

Här kan du i olika autentiska miljöer pröva på olika mät- och vågexempel. Det finns postkontor, järnhandel och barnens rum med bland annat barnmorskevågar. Du hittar också mätinstrument för hantverkare så som jordbruk, skogsbruk, skomakare och skräddare samt olika branscher så som livsmedelsvågar, personvågar, kvarnvågar och apoteksvågar med mera.

Du hittar också information om den historiska utvecklingen med fastställandet av riksmått och likar för skålpund på 1600-talet till det stora ombytet på mitten av 1800-talet, då vi lämnade pund och aln och gick över till decimalsystemet, kilo och meter.

Muséet ligger på promenadavstånd på Tånga Hed och har öppet torsdag-lördag 16.00-19.00.