Västerkyrkan och Universitetskyrkan i Lund söker studentpastor

Vill du vara med och utveckla studentarbetet i Lund tillsammans med fantastiska kollegor? Välkommen till Västerkyrkan och Universitetskyrkan i Lund!

Västerkyrkans församling är en del av Equmeniakyrkan. Vi arbetar aktivt för att människor ska lära känna Jesus Kristus. Lund ligger i en av landets mest expansiva regioner med många internationella kontakter.

Församlingen strävar efter att vara en kyrka för alla i Lund, både för de som är här en kortare tid eller mer permanent. Vi är drygt 200 medlemmar och har ett omfattande ungdomsarbete.

Vi är en del av Universitetskyrkan i Lund och genom närheten till studenthemmet Micklagård vill kyrkan vara en samlingspunkt för studenter och stödja det kristna studentarbetet i Lund. Vi letar nu efter en studentpastor/diakon på 100% som en av de viktiga pusselbitarna i vårt arbete.

Om tjänsten

Du är en del av gemenskapen och arbetslaget i Västerkyrkan som består av Gustaf – pastor och församlingsledare, Eva – musikledare, Melanie – ungdomsledare och Åsa – sjukhuspastor. Du finns med som kaplan på studenthemmet Micklagård med sina ca 100 studenter och ingår i det ekumeniska arbetslag som finns knutet till universitetet, Universitetskyrkan.

I dina arbetsuppgifter ingår att:

 • Forma och bjuda in till gemenskap och mötesplatser för tro och fördjupning av det kristna livet, exempelvis i gudstjänster, retreater, meditationer, samtals- och bibelstudiegrupper.
 • Erbjuda själavård, enskilda samtal och bikt.
 • Vara en utmanande röst och påverka i frågor om till exempel människosyn, etik, forskning, pedagogik, frågor om nationell och internationell solidaritet, fred, rättvisa och miljö.
 • Finnas med som en resurs i krisberedskap och krisbearbetning.
 • Vara en länk mellan studenterna och de lokala församlingarna.
 • Till församlingar och kyrkor  förmedla frågor och tendenser som är tydliga på universitetet och bland studenter.

En del av tjänsten, 25%, kommer att vara direkt kopplad till Micklagård. Tillsammans med en deltidsanställd föreståndare kommer du att arbeta för att ytterligare stärka sambandet mellan studenthemmet och församlingen, bland annat genom att vara ansvarig för att ta emot nya studenter till Micklagård och svara för den andliga vården bland studenterna.

Som en del av det ekumeniska arbetslaget knutet till universitetet, arbetar du med att etablera många olika relationer, bygga förtroende och vara synlig i olika sammanhang.

Som studentpastor/diakon söker du aktivt en förankring på universitetet i sammanhang som till exempel studenthälsan, studentkåren, studievägledare, kristna studentföreningar och religionsmöten.

Om dig

Du gillar att arbeta tillsammans och brinner för att engagera och inspirera andra. Du kommer trivas hos oss om du har förmågan att se studenters behov och vara lyhörd för deras andliga längtan. Ditt engagemang lyser igenom i allt du gör och du motiveras av att utveckla och bygga förtroendefulla relationer i alla sammanhang. Du gillar att arbeta ekumeniskt, är öppen för religionsdialog och har en HBTQ- vänlig inställning. Du är ordinerad pastor/diakon i Equmeniakyrkan.

Har du erfarenhet av att ha studerat vid eller arbetat på universitet eller högskola, exempelvis Teologiska högskolan Stockholm, är det särskilt meriterande. Utöver detta krävs, enligt riktlinjer antagna av Sveriges Frikyrkosamråd, följande för behörighet till tjänst som studentpastor:

 • ordination/avskiljning till pastor/diakon
 • erfarenhet av församlingsarbete
 • ekumenisk förankring och förhållningssätt i arbetet
 • kunskap om förutsättningarna för arbete i högskolemiljön

Ansökan

Låter detta spännande? Vill du veta mer om tjänsten?

Kontakta Bo Paulsson, ordförande i personalutskottet på 0705 983 830.

Skicka din ansökan – CV och brev – senast den 20 april, 2020 till bo@stenbock.se.

Vi vill gärna lära känna dig bättre, så berätta för oss i din ansökan varför detta är intressant och varför du passar för uppdraget. 

Vill du veta mer om Universitetskyrkans arbete, kontakta gärna Universitetskyrkans konsulent, Cissi Glittvik, cissi.glittvik@hoppochtro.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Se alla lediga tjänster

 • Region Syd
 • Organisation Equmeniakyrkan
 • Kategori Pastor
 • Anställningstyp
 • Placering