En hälsning från pastor i corona-tid, 22 juni 2021

Ett på många sätt långt år ligger bakom oss. När jag tänker tillbaka kan jag se hur mina tankar och känslor inför tillvaron har förändrats sedan nyheten om ett virus i Kina, kallat covid -19, blev känt.

Förra våren var jag, och många med mig, tacksamma för att detta hände på våren och att vi snart skulle ha en sommar framför oss då vi kunde träffas ute. Det fanns en förhoppning om att det skulle hinna lägga sig inför hösten.

Nu står vi inför en ny sommar med samma förhoppning men lite mer luttrade. Vi inser att det förmodligen inte är helt över den här hösten heller.

Till helgen firar vi Midsommar. Som ”vanligt” blir det inte som ”vanligt”. (Hur lång tid tar det innan något är ”som vanligt”?) Många plockar blommor, äter sill och potatis och säkert en hel del jordgubbar. Kyrkan firar midsommar med texter om Johannes döparen.

Prästen Sakarias och hans hustru Elisabet hade hunnit bli gamla och de hade inte fått några barn. Det var en sorg för dem och de hade bett många böner om att få ett barn. Så en dag när Sakarias skulle fullgöra sin prästtjänst kom en ängel och visade sig för honom. Sakarias fick veta att Elisabet, trots sin höga ålder, skulle bli gravid och föda ett barn. Barnet skulle heta Johannes och han skulle uppfyllas av helig Ande och gå före för att människor skulle vända om till Gud. Luk 1:5-17

Idag när vi satt runt fikabordet utanför kyrkan talade vi om att många regler i vårt samhälle har lett till att de människor som har det svårt ofta får det ännu svårare. Idag är det inte religiösa regler som är problemet utan bland annat föreskrifter på arbetsplatser som alltför ofta leder till beslut som saknar det vi brukar kalla sunt förnuft. Att våga och vilja sträcka sig lite längre än vad man måste för att det hjälper en medmänniska.

Johannes döparen hade som uppgift att gå före för att visa människorna på Jesus. Låt oss ansluta oss till den rörelsen, låt oss gå före och vara goda exempel. Genom att låta Guds kärlek visa sig i våra handlingar vittnar vi om Guds rike.

Nu på torsdag, 24/6, hopps vi på fint väder så att vi kan grilla lite enkel korv och äta midsommartårta tillsammans utanför kyrkan. Jag tror att några kommer att utmana varandra på kubb. Enkel gemenskap där vi delar och ger, hjälper och tar emot.

Året med corona har lärt oss att allt kan ändras väldigt fort. Det som alltid känts så självklart, att samlas i kyrkan, upphörde för en tid. Tänk vad viktigt att ta vara på och njuta av varje god stund.

Nästa vecka är det fika utanför kyrkan tis och tor kl 11-14 med andakt kl 12. På torsdagen tänder vi grillen kl 17 om vädret tillåter. Roligt om du kommer.

Med önskan om Herrens välsignelse och beskydd över dig som läst detta Gunilla S Olofsson, pastor