Lär känna en medlem

Ålder: 67 år

Namn: Sten-Aage Nilsson

Familj: Dottern Elin och katten Mojje

Uppväxtort: Kumla

Sysselsättning: Pensionär 

Favoritplats på jorden: Loo

Beskriv dig själv med tre ord: Glad, positiv och bekväm

Jag blir glad av: att få spela bowling (Blev svensk Oldboys-mästare 2010) 

Det är en mulen sensommardag när jag parker bilen utanför Sten-Aages hus. Sten-Aage slår glatt upp dörren och välkomnar mig in. Han bjuder på kaffe och kanelbulle och vi samtalar en stund om tiden som gått sedan hans hustru Anki dog i cancer. Han berättar om saknaden, men också om tacksamheten över bygdens människor som gjort sorgen lättare att bära.

Hur länge har du bott i bygden och vad är det bästa med att bo i Loo? ”Jag och min hustru kom hit den 28 maj 2000, det var dagen då jag muckade från Tidaholmsanstalten där jag avtjänat många straff. Jag älskar lugnet här i Loo, men också naturen, församlingen och mina grannar. Det är många som bryr sig här. I början var detta lite ovant. När någon hälsade på oss så var min första tanke: ”Vad vill de nu då?”, för i vår tidigare bekantskapskrets var de flesta ute efter något. Men snart förstod jag att människor bara visade omsorg och det är väldigt fint.”

Varför är du med i en kristen församling? ”För att jag tycker om att gå på gudstjänst. Det är lugnt och rofyllt och man får knyta an till sina grannar. Jag gillar också att få lyssna till en predikan. Det hjälper mig att inte tvivla eller gräva ner mig i något annat skräp. Sen tänker ju inte alla lika i församlingen, men alla har ju rätt och tänka som de vill.” 

Vad betyder din tro på Jesus för dig? ”Den betyder allt! När jag kom till Loo var jag inte frälst. Jag hade visserligen varit med i kristna sammanhang när jag var yngre, gått till kyrkans ungdom och besökt anstaltens andakter, men jag var inte kristen. Men så kom vi i kontakt med finska pingströrelsen och följde med till ett av deras bibelstudium. Plötsligt kände jag en stråle av värme som gick genom hela min kropp. Jag frågade de som satt runtomkring vad det var som hade hänt.  De svarade att det måste ha varit Gud som berört mig. Och från den dagen har jag varit en kristen. 

En tid senare var vi på besök i en kyrka i Alingsås och ett par personer frågade om de fick be för mig. I samma stund som de la sina händer på mina axlar så kände jag ytterligare en hand över mitt huvud och det började välla upp svordomar inom mig. Det kändes märkligt, men jag antar att Gud ville göra något åt mitt grova språkbruk. Nu svär jag nästan inte alls längre.”

Och idag då, vad betyder tron för dig nu? ”I början var jag otroligt brinnande och berättade om min tro för nästan alla. Idag är min tro på Jesus mer stillsam, den ger mig ett lugn i  vardagen. Ibland går jag in på min telefon och läser ”Dagens bibelord”. Dessutom lyssnar jag nästan varje dag på Zach Williams sång ”There was Jesus”. Sten-Aage plockar fram telefonen och spelar upp ett Youtube-klipp, sångtexten beskriver hur Jesus är närvarande i livets alla omständigheter. Sedan tittar han på mig och säger: ”Jag somnar ofta till de här orden, för att ta med mig det goda in i sömnen.” 

Har du något favoritbibelord som du vill dela med dig av? ”Under några somrar åkte jag och Anki med på missionsbåten ELIN (Ett Liv I Nykterhet). Vi firade gudstjänster i olika hamnar och högst upp i masten vajade en flagga med bibelversen Joh 3:16. ”Så älskade Gud världen, att han gav sin ende son för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.”. Den versen betyder mycket för mig. Och det har hänt att jag lagt ut den på Facebook. =)  

Samtalet med Sten-Aage fortsatte länge. Hans berättelse berörde mig starkt Idag lever Sten-Aage ett liv helt utan doger och kriminalitet och har Jesus vid sin sida. Innan vi bröt upp knäppte vi våra händer och tackade Gud för hans oerhörda omsorg om varje människa.

Johnny Brorsson