Under konferensen kommer det finnas tre storseminarier och sedan möjlighet att välja två olika valbara seminarier.
Lördag 10.00 & 16.00
Storseminarier lördag
Lördag 10.00
Den himmelska gudstjänsten
Om att finna, följa och förmedla den goda tonen i gudstjänsten.
Seminariehållare: Niklas Hallman
Lördag 16.00
Varför Sjunger vi?
Musikens funktion i gudstjänsten – förhållningssätt som hjälper oss att sjunga oss till tro, bön och gemenskap.
Seminariehållare: Anna-Maria Toftgård
Lördag 12.00
Valbara seminarier 1
Artist och diakon – om möten och musikskapande i gränsland
Eva Kunda Neidek delar glimtar och erfarenheter från sitt arbete som körledare, musikletare, äventyrerska, kompositör och nybörjare i kyrkan med förtroende. Music Ministry – vad är det? Hur kan afrikanska församlingar ha hundratals diakoner? Och är vår kyrka intresserad av nyskriven musik?
Seminariehållare: Eva Kunda Neidek
Att leda barnkör – Tips och trix!
Att leda barnkör är bland det roligaste som finns och innebär så mycket mer än att bara sjunga. Camilla Raask och Åsa Magnesköld ger idéer och inspiration kring uppsjungningsövningar, metoder att lära ut nya sånger, rörelser, musiklekar och lösningar av eventuella problem som uppstår. Det blir också möjlighet att ställa frågor, lyfta funderingar och delge varandra framgångsfaktorer.
Seminariehållare: Camilla Raask och Åsa Magnesköld
Brukssånger – om sång och delaktighet i gudstjänsten
Söker du sånger till en andakt eller gudstjänst? Har du ett tema du vill utgå ifrån? Behöver du hjälp att välja sånger till olika gudstjänstmoment? I det här seminariet samtalar, navigerar och sjunger vi ur Brukssångers sångskatt tillsammans med Anna Eriksson och Lena Wohlfeil. Equmeniakyrkans notabonnemang Brukssånger har under drygt 20 år samlat över 400 sånger. Låtskrivare från hela Sverige har bidragit med sånger för hela livet. På brukssångers hemsida finns föreslagna sånger för alla söndagar i kyrkoåret och även för gudstjänstens olika delar. Med hjälp av Brukssångers sångskatt kan vi skapa gudstjänster där hela livet ryms.
Seminariehållare: Anna Eriksson och Lena Wohlfeil
Equmenia Ton – ny gudstjänstmusik
I kyrkans och gudstjänstens musik finns ett fantastiskt spelutrymme. Nya toner och sånger kan hjälpa oss att upptäcka andra bilder av vem Gud är. Så hur tänker man när man skriver gudstjänstmusik? Finns det rätt och fel? Finns det begränsningar i gudstjänstmusiken som vi måste förhålla oss till eller är den gränslös? I ljuset av Equmenia Tons material samtalar vi om möjliga vägar fram till ny gudstjänstmusik.
Seminariehållare: Victor Bodell
Musik och tillbedjan
Vi har både musik och tillbedjan i vårt gudstjänstliv. Men vad är egentligen skillnaden? Kan man ha gåvan att leda i sång och musik utan att leda i tillbedjan och vice versa? Är det viktigt att skilja på dessa och hur kan man jobba och utvecklas i respektive delar?
Seminariehållare: Jenny Gajicki
Praktiska råd och tips från en lovsångsledares vardag
En bra musikledare gör en planering, en dålig följer den. Hur planerar jag musiken till en Gudstjänst tillsammans med församlingsledning? Hur väljer jag låtar? Var hittar jag noter i rätt tonart? Får alla vara med och spela och sjunga? Måste man öva? Jeanette Alfredsson delar med sig av sina erfarenheter som lovsångledare och gudstjänstplanerare.
Seminariehållare: Jeanette Alfredsson
Sjung i kör: lär in och lär ut på gehör
Välkommen med på en workshop där sångglädjen står i centrum. Vi kommer att sjunga både nya och gamla sånger tillsammans. Vi kommer att sjunga stämmor som är enkla att lära sig. Du kommer att få med dig metodtips och tillsammans kommer vi att jobba fram stämmor och klanger utifrån deltagarna som är på plats. Hanna Ekstedt, en rutinerad körledare som är van att leda både gospelkörer och alla-kan-sjunga-körer, tar med dig i den här workshopen.
Körledare: Hanna Ekstedt
Sjung i kör: sånger som bär
Ibland beskriver en sång precis det där som vi vill säga, det som ligger längst in i hjärtat men som är så oändligt svårt att beskriva. Då kan en sång plötsligt beröra på ett alldeles särskilt sätt, en sång som blir så där total att tiden stannar och tårarna kommer och mötet med Gud känns så nära. En sång som bär. Det finns många som uttryckt sin glädje, sorg, tro och tvivel i ord och ton. I körworkshopen ”Sånger som bär” kommer vi att sjunga just sådana sånger.
Körledare: Maria Ydreborg och Helena Gatås
Ta dig an orgeln som pianist
Välkommen till en workshop med orgeln i centrum. Ett instrument med oändliga möjligheter. Du, som mest spelar piano, kommer att få redskap för att våga använda orgeln till den gemensamma församlingssången. Hur gör man för att börja? Vad börjar man med? Hur gör man med fötterna? I detta seminarium kommer vi utgå från några sånger, som kommer att skickas ut i förväg. Varje deltagare kommer också få övningsverktyg för att utveckla sitt eget spel. Välj om du vill vara passiv eller aktiv deltagare, dvs om du vill spela på orgeln eller inte.
Seminariehållare: Lo Bringeland
Lördag 14.15
Valbara seminarier 2
Att leda barnkör: Soul Children och Equmenia Ton KIDS
Soul Children är en körrörelse för 10-16 åringar. Körkonceptet kommer från Norge och 2014 startades rörelsen i Sverige. Soul Children har idag 48 körer utspridda över hela landet. I det här seminariet får du vet varför det är speciellt att vara en Soul Childrenkör samt lära dig några låtar. Vi presenterar också helt nya barnkörlåtar från Equmenia Ton KIDS. Du får lära dig sångerna och du får noter att ta med dig hem.
Seminariehållare: Karin Bodell och Anna-Maria Toftgård
Musik och tillbedjan
Vi har både musik och tillbedjan i vårt gudstjänstliv. Men vad är egentligen skillnaden? Kan man ha gåvan att leda i sång och musik utan att leda i tillbedjan och vice versa? Är det viktigt att skilja på dessa och hur kan man jobba och utvecklas i respektive delar?
Seminariehållare: Jenny Gajicki
Orkestern i gudstjänsten
Ta med dig ditt instrument och var med och spela i orkester tillsammans med flertalet blåsare från SMM. I den här workshopen kommer det att presenteras nya arrangemang på församlingssånger utifrån David Medias utgivna lovsånger. Man kan spela alla dessa arrangemang tillsammans med t ex en kompgrupp eller ett lovsångsteam. Arrangemangen är gjorda för att fungera i allt från den lilla ensemblen till den stora orkestern. SMM vill bidra till att orkestrar, ensembler och grupper ute i landet ska kunna ha en relevant roll i nutida gudstjänstliv och dagens kristna sångtradition. Vår förhoppning är att dessa orkesterarrangemang ska kunna bidra till en gudstjänst där fler kan vara med och lovprisa Herren med trumpeter, basuner och sång. Svensk Musik med Mission (SMM), Frälsningsarmén (FA) och Pingströrelsens brass band (PBB) samarbetar med David Media för att ge ut nya orkesterarrangemang för blåsare.
Seminariehållare och dirigent SMMs musikkonsulent Anders Lundin med flera.
Praktiska råd och tips från en lovsångsledares vardag
En bra musikledare gör en planering, en dålig följer den. Hur planerar jag musiken till en Gudstjänst tillsammans med församlingsledning? Hur väljer jag låtar? Var hittar jag noter i rätt tonart? Får alla vara med och spela och sjunga? Måste man öva? Jeanette Alfredsson delar med sig av sina erfarenheter som lovsångledare och gudstjänstplanerare.
Seminariehållare: Jeanette Alfredsson
Psalm i ny skrud
Psalmskatten, sånger vi kan leva ett helt liv med, och ändå upptäcka nya dimensioner i. Kanske ligger det något dolt i dessa tidlösa sånger som gör att de lever vidare med oss? Och går det i så fall att bevara den kärnan samtidigt som uttryckssätt och referenser förändras? Vågar vi klä psalmer i en ny skrud och hur kan det tänkas låta? Victor Bodell är övertygad om att psalmerna vi älskar trivs även i nya kläder och tar oss igenom tankarna bakom det tillsammans med praktiska tips. Instrument kommer att finnas på plats så att vi kan spela och sjunga tillsammans.
Seminariehållare: Victor Bodell
Rösten, Kören och Samspelet
I detta seminarium, som riktar sig till både körledare och körsångare funderar vi på: Hur får jag kören att utvecklas, både musikaliskt och röstligt? Hur kan jag själv bli en tydligare körledare? Hur skapar vi tillsammans en kreativ och andlig växtplats? Vilket ansvar har körsångarna för att utveckla både sig själva och sin kör? Välkommen till en workshop där Carin Åkesson delar med sig av handfasta tips och övningar, röstvård, körmetodik och inspiration.
Seminariehållare: Carin Åkesson
Sjung i kör: workshop i folklig sång
Välkommen till en workshop i svensk folklig sång och musik. I den här workshopen kommer du få prova på olika folkmusikaliska stilar tillsammans med folkmusikgruppen Jaerv. De kommer gå igenom genretypisk ornamentik och frasering i exempelvis polska och schottis. Noter kommer att skickas ut i förväg.
Körledare: Jaerv
Sjung med dom som kommer – gudstjänstmusik och integration
Sjung med dom som kommer är ett sätt att dela och skapa sånger för andakt och gudstjänst. Jan Mattsson har gjort ett material som vill uppmuntra oss att sjunga på varandras språk och därmed bjuda in till gemenskap över gränserna. Sjung med dom som kommer bjuder in olika åldrar, språkgrupper, ovana och vana sångare, vana och ovana gudstjänstdeltagare att sjunga tillsammans. I tron på sångens förenande kraft som ett uttryck för Guds dröm om en enad mänsklighet.
Seminariehållare: Jan Mattsson
Ta dig an orgeln som pianist
Välkommen till en workshop med orgeln i centrum. Ett instrument med oändliga möjligheter. Du, som mest spelar piano, kommer att få redskap för att våga använda orgeln till den gemensamma församlingssången. Hur gör man för att börja? Vad börjar man med? Hur gör man med fötterna? I detta seminarium kommer vi utgå från några sånger, som kommer att skickas ut i förväg. Varje deltagare kommer också få övningsverktyg för att utveckla sitt eget spel. I anmälan väljer du om du vill vara passiv eller aktiv deltagare, dvs om du vill spela på orgeln eller inte.
Seminariehållare: Lo Bringeland
Söndag 09.30
Storseminarium Söndag
Musikern – tjänsteman eller liturg?
Hur ser vi på vår eget bidrag i gudstjänsten som musiker? Och hur ser andra på vårt bidrag? Utför vi bara ett jobb, eller är vi med och tjänar Gud och betjänar människor? Och hur blir det med vårt eget gudstjänstfirande när vi ofta medverkar? Kan vi fira gudstjänst ”bakom trummorna”? Ett seminarium för dig som vill fundera kring dessa frågor tillsammans med André Jakobsson.
Seminariehållare: André Jakobsson
Gudstjänst med unga generationer
Vad tänker du när du hör orden “Gudstjänst med unga generationer”. Får du kramp, idétorka eller känner du glädje och kreativitet? Kanske är du inom spannet ung generation, kanske tillhör du den äldre generationen, var nu denna gräns går? Kanske har du många unga i din närhet och i din församling, kanske har du ingen eller några få.
Vad skulle hända om vi tänker gudstjänsten som en förlängning av hela livet, där starttiden inte är en dag och ett klockslag. En gudstjänst där ålder, antal personer, musikstil och andra faktorer blir sekundära. I detta seminarium leder Johanna Bjurenstedt oss in i ett spännande samtal med denna fråga som utgångspunkt.