Publicerat 

Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua ett land i Centralamerika med kust mot Stilla Havet och mot Karibien.

Equmeniakyrkan stödjer det teologiska studiearbetet inom kyrkan. Flera hundra elever deltar i distansundervisning. Läs mer om våra projekt i Nicaragua.

Ge en gåva

Idag stöder Equmeniakyrkan det teologiska studiearbetet inom kyrkan. Flera hundra elever deltar i distansundervisning. De får grundläggande bibel- och teologiundervisning i en kombination av självstudier och samlingar med studieledare. Ett tjugotal pastorskandidater studerar också heltid på Moravakyrkans Teologiska Seminarium.Moravakyrkan har en mycket stark ställning på kusten och ofta är den lokala församlingspastorn en av de självklara ledarna i samhällena. Ända sedan starten har Moravakyrkan bidragit till samhällsutvecklingen. Nu gör man det genom Moravakyrkans institut för social utveckling (ADSIM), som bland annat driver ett Sidafinansierat projekt för hållbart jordbruk och boskapsskötsel bland mayangnaindianerna.
Där, främst på den karibiska kusten, finns Moravakyrkan. Kyrkan har sitt ursprung i tysk mission, bildades för drygt 150 år sedan och har omkring 90 000 medlemmar. De flesta medlemmarna tillhör de etniska grupperna miskito, mayangna, garifuna, rama och kreoler.Mitten av 1990-talet påbörjades samarbetet mellan Svenska Missionskyrkan och Moravakyrkan i Nicaragua. Idag stöder Equmeniakyrkan den nationella kyrkan.
NicaraguaNamn: Nicaragua Statsskick: Republik Huvudstad: Managua Självständighet: 15 september 1821 Yta: 130 370 km2 Befolkning: 5 727 707 Valuta: Córdoba Officiella språk: Spanska Andra språk: Miskito, mayangna, engelska, garifuna, rama Folkgrupper: Mestiser, kreoler och indiangrupper BNP per capita: 2005 USD (källa UNDP) 2 430 Human Development Index: (UNDP) 0,589 / ranking 129 (2011) Religion: Katoliker, protestanterNicaragua: -ett land i Centralamerika med kust mot Stilla Havet och mot Karibien -där sandinisterna gjorde revolution 1979 -där orkaner och tropiska oväder regelbundet drar in med förödande konsekvenser -där det ”vita guldet” passerar på väg från bland annat Colombia till USA
Pontus i andakt tillsammans med piano- och engelskaelever.Pontus Herrmann, är 20 år, bor för tillfället i staden Bilwi på Nicaraguas karibiska kust och är sedan i januari volontär hos Moravakyrkan i Nicaragua.\”Jag kommer från Uppsala och har min kyrkliga bakgrund i Valsätrakyrkan, som är knuten till Equmeniakyrkan, Svenska Alliansmissionen och EFK.I flera år har jag drömt om att åka till ett spansktalande land i Latinamerika. Jag visste ju att livet ter sig olika beroende på var på jorden en föds, men den insikten var inte tillräcklig, jag ville uppleva det. Dessutom ville jag bättra på den spanska jag studerat i fem år. Sist men inte minst kände jag en önskan att kunna leva ut min tro på ett konkret sätt.Jag är nu volontär hos vår samarbetskyrka Moravakyrkan, som Equmeniakyrkan stödjer med bl. a. pastorsutbildning. Jag har förmånen att bo i kyrkans hus tillsammans med Moravakyrkans ledare med fru och ungdomsförbundet AJECIMs (motsvarande Equmenia) ordförande. Min sysselsättning i dagsläget är biträdande engelsklärare på en av de skolor som Moravakyrkan driver, pianolärare för AJECIM:are två eftermiddagar i veckan och engelskalärare för AJECIM:are på lördagseftermiddagarna.Följ mig på min blogg: https://pocahontusaventyr.wordpress.com/\”

Projekt

Nicaragua

Pastorer för rättigheter och fred

BUDGET: 150.000
№: 45375
Latinamerika
Nicaragua

Stöd till självförsörjning, Mayangnaindianerna

BUDGET: 50.000
№: 45380
Utvecklingsarbete
Lantbruk
Latinamerika
Nicaragua

Teologisk utbildning

BUDGET: 280.000
№: 45360
Teologisk utbildning
Församlingsgrundande och församlingsutveckling
Latinamerika