Publicerat 

Oblater från Indien

Oblater från Indien – till hjälp för utsatt kvinnor och barn

Ladda ned foldern Oblater från Indien_15 WEB (PDF 1 MB)


Vill du eller din församling beställa glutenfria oblater?
Betlehemskyrkan i Göteborg distribuerar oblaterna.
Kontakta Jan Sjöblom, 070-824 55 05
E-post: woolrichab@gmail.com

Oblaterna kostar 1,50 kr/st och pengarna sätts in på Betlehemskyrkans bg 514-8770.

Stöd arbetet

Equmeniakyrkans pg: 90 03 28-6
Meddela om du vill att pengarna ska gå till HCC (hela kyrkan och dess projekt) eller specifikt till projektet för de prostituerade kvinnorna och deras barn.

Oblat_1836-460x345För mer information om HCC och deras arbete
HCC är en liten kyrka i det stora Indien men istället för att se sig själva som en droppe i havet vill de se sig som chili i grytan.

Transforming lives – Förvandla liv, är HCC:s mål med sitt arbete

Om arbetet
”Red light district”
I anslutning till Laxmi road, en stor indisk shoppinggata i Pune, ligger ett stort prostitutionsområde. Där arbetar och bor ca 5000 prostituerade kvinnor från hela Indien och även från kringliggande länder. Många av kvinnorna ägs av bordellägare som även de är kvinnor. Dessa köper kvinnor, tvingar dem sedan att sälja sig och tar oftast runt 30 % av förtjänsten. I området finns ca 400 bordellägare och de äger upp till 20 kvinnor var.

Trygghet i misären
Kvinnorna lever i en bedrövlig vardag med dåliga boendeförhållanden, små rum som i regel saknar toalett, dåligt bemötande och många blir brutalt behandlade av våldsamma kunder. Många lider av näringsbrist, de tvingas till oskyddat sex och utsätts ständigt för risk att drabbas av infektioner och sjukdomar. HIV är dessutom på stark frammarsch i området. Trots detta säger ca 60–70 % av de prostituerade i området att de vill stanna. En anledning kan vara att de tjänar ca 500–1000 rupies (ca 70-140 SEK) per dag vilket i det indiska samhället är en ganska hög lön för ett arbete som inte kräver någon utbildning.

För många är det här livet en trygghet, de har aldrig haft något annat arbete, de får en bostad och efter ett tag blir arbetet ett enkelt sätt att försörja sig. De lever isolerat och många är rädda att bryta sig loss för att leva i samhället som de inte vet mycket om.

Prostitution är inte olagligt i Indien även om de flesta har en negativ inställning till det. Det finns dock en oro i samhället att männen som köper sex skulle ge sig på andra om inte de prostituerade fanns. Regeringen gör inte mycket för människorna i detta område men har på senare tid börjat ge ut information om HIV för att minska spridningen.

HCC:s arbete för kvinnorna
HCC (Hindustani Covenant Church) är Equmeniakyrkans samarbetskyrka i Indien och driver sociala projekt på många platser i Indien. Ett av dem är bland kvinnorna i prostitutionsområdet i Pune, 15 mil från Mumbai. De började sitt arbete 2009.

Deras främsta arbete går ut på att försöka köpa loss kvinnor för att ge dem en chans till ett bättre liv och ett annat sätt att försörja sig. Processen är svår och tar ganska lång tid. HCC pratar med kvinnorna, försöker bygga upp ett förtroende och vill visa att det finns ett bättre liv för dem. Priset för en kvinna ligger på ca 40 000–100 000 rupies (ca 5 100–13 700 SEK). Det tar lång tid att få ihop så mycket pengar och det är bristen på pengar som hindrar dem från att köpa loss flera kvinnor.

När en kvinna köpts loss hjälper HCC till att de får ett annat sätt att försörja sig t.ex. att tillverka oblater. Tillverkningen sker för hand och består av fem steg. Först görs en smet som de gör stora tunna oblatskivor av, sen trycker man ut ca 30 oblater/skiva. Dessa räknas upp i högar med 50 i varje som sedan paketeras och läggs i påsar med totalt 500 oblater. Varje dag görs ca 10 000 oblater.

Alla oblater som säljs till Sverige är glutenfria. Överskottet går till att driva ett dagis för de prostituerade kvinnornas barn.

Gangubai Shindi
Gangubai kommer från en fattig familj i delstaten Karnataka. På grund av traditionen blev hon bortgift tidigt. Strax efter giftermålet blev det bråk mellan familjerna som till slut ledde till ett ordentligt gräl mellan Gangubai och hennes man. Mannen sa att de skulle åka till hans släktingar i Pune. Efter några dagar på hotell kom mannen inte tillbaka till Gangubai som han lovat. Hon kom i kontakt med en kvinna som tröstade henne, gav henne någonstans att sova och gav henne mat. Kvinnan låtsades även hjälpa henne att leta efter hennes man men efter en vecka förklarade kvinnan situationen. Hon hade köpt Gangubai av hennes man och fört henne till prostitutionsområdet i Pune där hon nu var tvungen att börja arbeta som prostituerad.

Under sina ca 20 år i området fick hon två barn. En dotter som hon nu bor tillsammans med och en son som hade hjärtproblem. Det var när hon sökte sjukvårdshjälp för honom som hon kom i kontakt med HCC. De bidrog med pengar till hans behandling men tyvärr dog han när han var fem–sex år. Vid den tiden hade HCC funderat på att arbeta bland de prostituerade i området och Gangubai blev den första de hjälpte därifrån. Hon arbetar nu både med oblaterna och att gå runt i prostitutionsområdet och prata med kvinnor i förhoppning att hjälpa dem därifrån.