Om Region Öst

Region Öst är ett lokalt kontor för den nationella kyrkan och består av de församlingar och Equmeniaföreningar som ligger i Östergötlands, Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län. Det finns några församlingar i Västra Götalands län som tillhör Region Öst också, samt en equmeniaförening i Hallands län.

Dessa församlingar och föreningar ser helt olika ut och har helt olika förutsättningar, men alla finns vi under visionen: ”Equmeniakyrkan vill vara en kyrka för hela livet – där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen”, något som både utmanar och förenar oss.

I regionen finns det många olika läger-, kurs- och konferensgårdar. Dels de som någon enskild församling äger och så några större som flera församlingar samverkar kring eller som ägs genom stiftelse eller ideell förening.

Bland dessa finns Strandgården på västkusten, Hjortsbergagården i Kronoberg, Klintagården på Öland, Skeppsgården på östkusten, Framnäs utanför Örserum/Gränna, Limmernäs i Östergötland. I regionen ligger också Retreatgården Wettershus med fantastisk utsikt över Vättern.

Som region har vi ingen del i ägandet, men är väldigt glada och tacksamma att dessa finns att tillgå för församlingar, regionen och andra för olika slags arrangemang – kurser, utbildningar, församlingsläger och fester. Alla dessa gårdar går att nå via deras egna webbsidor.

I regionen finns också en av Sveriges största folkhögskolor – Södra Vätterbygdens Folkhögskola (SVF). Som region samarbetar vi med SVF genom medverkan på bibellinjen och PULS-året, helgbibelskola, Filippos bibelskolor, olika konferenser och utbildningsdagar. Regionens kontor ligger också på SVF med fin utsikt över Jönköping och Vättern.

Barn och ungdomsorganisationen Equmenia Region Öst är en egen juridisk person i Region Öst, men samtidigt en del av den nationella Equmeniaorganisationen.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss medarbetare på Region Öst.

Vi finns för dig och din församling.