Friluftsgudstjänst i trädgården med musik av Thomas Cervin

Publicerat 2020-05-29 av Webbredaktör

Den 31 maj kl 11 firade vi friluftsgudstjänst i Österledskyrkans trädgård. Med Anders Jarl. Sång av Thomas Cervin. Insamling till förnyad kyrka. Swishnummer: 123 590 06 91  Bankgiro: 681-7316.

Läs om Thomas Cervin och lyssna till hans musik.

Läs Anders Jarls predikan längre ned på sidan.

Anders Jarls predikan under friluftsgudstjänsten:  

Apostlagärningarna 2:1-11

Viggo Junkes som i många år var pastor i Uppsala Missionskyrka brukade säga när det blåste mycket: ”Idag är det mycket helig Ande ute”. I bibelns andra vers berättas det om en gudsvind som svepte fram över vattnet och på den första Pingstdagen, kyrkans födelsedag, var det en stormvind som fyllde hela huset.

Lärjungarna var samlade för att fira skördefest och förbundsfest för att komma ihåg händelsen när Gud gav lagen till Mose på Sinai berg. Mose fick då se en brinnande buske och lärjungarna fick se tungor som av eld. Tidigare hade lärjungarna fått vara med när Jesus instiftade den heliga nattvarden och hans blod hade blivit utgjutet för dem.

Nu var det istället den heliga Anden som blev utgjuten i deras hjärtan som en ny lag. En ny skapelsevind blåste på lärjungarna och anden uppfyllde deras inre. En ny tid hade börjat.

Även idag innebär pingsten växling. Sommaren är nära eller redan här beroende på hur man ser det. När det imorgon blir den första juni väntar 100 sommardagar och idag tar påsktiden slut.

Om jag säger att pingsten är dansk, vad menar jag då? Det betyder inte att man firar pingst mer i Danmark än i andra länder utan jag tänker på Danmarks flagga, Dannebrogen, som är röd och vit. De liturgiska färgerna för pingsten är också röd och vit. Den röda färgen symboliserar elden som lärjungarna i alla fall i sitt inre fick se i form av eldstungor och den vita står för renhet och för att något nytt börjar. Vi kan tänka på ett vitt papper, ett oskrivet blad och en bild för Anden är den vita duvan.

Dop, konfirmation och vigsel är vanligt förekommande vid pingst och en gemensam nämnare för dessa tre högtider är de vita kläderna och de växlingar som dessa riter innebär. Ett barn som döps kan vara precis i början av sitt liv och för en vuxen är dopet en pånyttfödelse. Den gamla människan begravs och den nya uppstår med Kristus. Ungdomar som konfirmeras är på väg in i vuxenlivet och två personer som ingår äktenskap påbörjar en gemensam livsresa.

Tänk att solpanelerna på Österledskyrkans tak nu ska tas i bruk just i pingsttid. Symboliken är stark eftersom den heliga Anden både är kraft och energi.

Det lilla ordet mål kan betyda olika saker. Snart är det dags att skapa målbild 2030 för Österledskyrkan. Vi äter ett mål mat. Vi besegrar motståndarna med uddamålet i Kyrkbollen och vi hör någon som talar dalmål.

I dagens text från Apostlagärningarna står det om tungomål och modersmål. Anden för oss närmare varandra och skapar förståelse och gemenskap istället för splittring. En annan växling som sker idag är att vi avslutar Equmeniakyrkans tema ”Till jordens yttersta gräns” för att istället börja med ett nytt tema som ännu en kort tid är hemligt. Det osynliga kommer att bli synligt. Ande du som livet ger fall nu över oss. Smält oss, fyll oss, tänd oss, sänd oss.

Amen.

 

Bild från congerdesign från Pixabay.

Bild från congerdesign från Pixabay.