INSIDAN december 2018 – februari 2019

Publicerat 2018-12-04 av rambergskyrkan

Jag har varit med om det många gånger, inte minst de dagar då höstmörkret varit kompakt. Jag har sett många olika ljus i mörkret. Ibland blinkande rött eller vitt ljus, ibland fast och stadigt ljus. Oftast är jag glad över ljusen jag ser och möter, det hjälper mig att inte komma fel. Och det lyser onekligen upp, små eller stora ytor. Men ibland när jag mötts av ljuset har jag behövt vända bort blicken, titta ner för att inte bländas av det starka och intensiva ljuset. Vad är det för ljus jag skriver om här? Jo, cykellampors sken. Är du cyklist så vet du. Även om du inte är cyklist så har du erfarenheter av hur ljus ibland kan blända, ibland lysa upp just den del av vägsträckan som är närmast framför, eller långt framåt. Vi har också erfarenheter av frånvaron av ljus.

Tänk att ljuset kan ha så olika effekt. När jag skriver detta närmar vi oss slutet på ett kyrkoår och går snart in i ett nytt. Adventstiden med all sin värme och sina ljus kommer inom kort att omge oss. Vi får återigen fira advent och förbereda oss för barnets ankomst. Gudasonens ankomst. Han som säger om sig själv: Jag är världens ljus… Att Jesus är världens ljus innebär att din väg får lysas upp av Guds kärleksfulla ansikte, alltid vänt mot dig. Som ett fast och stadigt ljus, mitt i allt som sker. Det innebär också att du aldrig behöver skygga och vända dig bort för i Guds blick möts du av ljus, värme och oändlig kärlek.

Barnet som föddes i stallet en gång för längesedan gjorde att världen förändrades. Gav då som nu anledning till lovsång och hopp. Hopp om att det är möjligt att tro att ljuset lyser i mörkret och att fred och försoning är möjlig, också idag.

Med önskan om en fin adventstid, julhelg och ett välsignat nytt år!

Lisbeth Fhager, pastor