Den Helige Mikaels dag

Änglarna

Denna söndag den 2 oktober handlar texterna om hur människor på olika sätt i svåra situation fått hjälp av änglar. Hur änglar ser ut kan man fundera över.
När jag var liten samlade jag på bokmärken med vackra änglar som ofta satt på ett moln, men änglar kan faktiskt uppenbara sig som en levande människa. Detta skedde när profeten Daniel såg en syn vid floden Tigris.
En man som såg ut som en människa kom till honom och började tala till honom. Daniel blev stum av fruktan inför åsynen av honom. Han var klädd i linnekläder, ansiktet som en blixt, ögonen som eldslågor och rösten som ett väldigt dån. Ingen av de andra såg denna syn. Men när Daniel föll till marken av rädsla rörde mannen vid honom och reste honom och sa: ”Var inte rädd, du högt älskade man! Frid vare med dig, var stark, ja var stark” (Daniel 10:19). Daniel fick ny styrka och kraft och kunde ta emot det budskap som ängeln förmedlade.

Ett annat änglabesök beskrivs i Apostlagärningarna där aposteln Petrus sitter fängslad. Då fylldes rummet av ett ljussken och en ängel stötte Petrus i sidan, kedjorna föll av och han kunde gå ut ur fängelset. När sedan Petrus knackade på hos de troende som var i bön för honom trodde de inte att det var han som stod utanför dörren utan att det var hans ängel. Det var ju lite märkligt att de inte förstod att bönesvaret stod därutanför.

Men du kanske tänker att detta var ju på Bibelns tid. Kan vi få uppleva det i våra dagar? Ja, det finns berättelser av liknade slag i våra dagar och speciellt bland troende som suttit fängslade för sin Guds tro och hur Gud på ett mirakulöst sätt hjälpt dem. Hjälpen vi behöver kommer ofta när vi själva givit upp och inte ser någon utväg. Det kanske inte alltid är en mäktig änglauppenbarelse utan väldigt ofta skickar Gud hjälpen genom någon människa som får vara ett sändebud från Gud.