Läs Bibeln!

Observera

Denna text publicerades första gången den 17 mars, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Hör du till dem som tycker det är svårt att få rutin på bibelläsandet?
I så fall är du inte ensam.
Många uttrycker att det är svårt, tråkigt, att man inte riktigt vet vad man ska läsa, eller hur man ska läsa. Det är svårt att se vilken nytta det gör. Det är svårt att hitta tiden, man glömmer bort. Och så vidare.

Många uttrycker också att bibelläsandet är en källa till kraft och inspiration, att man genom läsandet av Bibeln lär sig något om sig själv, sin tro och såklart om Gud. När Gud talar till människor så är det ofta genom Bibeln. I Bibeln kan vi läsa om hur Gud talar till människor, och kanske kan det inspirera dig till att se hur Gud talar till dig i din vardag.

Bibelläsning och bön är de främsta källorna till kunskap om Gud. Genom bibelläsning och bön växer vi i tro och lärjungaskap. Därför talar vi i kyrkan ofta om vikten av att läsa i Bibeln.

Men hur ska vi läsa Bibeln?

Det enklaste sättet är såklart att ta fram en Bibel och sätta sig och läsa. Men att läsa Bibeln är inte bara att läsa en god bok, det är att lyssna till Guds röst och därför kan det vara bra att skapa en god rutin runtomkring sitt läsande. Vilken rutin som passar dig får du söka dig fram till, om du vill ha hjälp med det eller få tips på olika metoder är du varmt välkommen att kontakta mig! Men jag vill här ge några tankar.

Välj en stund på dagen då du känner att du kan vara närvarande och fokuserad. Mycket talar för att det är viktigt att ha en rutin, så att bibelläsningen blir som en vana precis som vi varje kväll borstar tänderna. Jag tror att man behöver minst en kvart på sig när man läser, och sängen innan sovdags brukar sällan vara en bra idé. Men kanske i fåtöljen innan du går och lägger dig? Eller på morgonen? Ställ klockan en kvart innan du behöver gå upp (detta passar kanske inte den morgontrötta – det har aldrig fungerat för mig). Eller på bussen, eller lunchen? Var kreativ när du funderar på vilken tid som skulle passa dig. Och var snäll mot dig själv, det tar ofta tid att skaffa sig nya goda vanor.

Börja din läsning med en stund i bön, be Gud att öppna sitt ord (alltså det som står i Bibeln) för dig så att du kan förstå. Du behöver inte be med krångliga ord, det räcker med att säga ”Nu ska jag läsa Bibeln, hjälp mig förstå vad jag läser och vad det betyder i mitt liv.”

Läs långsamt, det viktiga är inte att hinna med så mycket som möjligt utan att försöka förstå vad orden kan betyda för dig och vad de berättar om Gud. Stanna gärna upp i din läsning och ställ dig frågor. Vad menas med detta? Fundera, meditera, be till Gud att visa dig vad han vill säga. Jag har personligen blivit hjälpt i min läsning när jag använt penna, ibland antecknar jag direkt i Bibeln små kommentarer, frågor, tankar och ibland skriver jag en längre fundering i en anteckningsbok. Avsluta läsningen med ett kort bön, tacka för vad du fått läsa och be Gud att han ska låta dig förstå mer av vad han vill säga. En god idé är också att prata med andra om det man läser, kanske i en smågrupp eller med vänner eller någon annan du har förtroende för.

Bibeln är en bok som man lever med, det är inte en bok som läser från början till slut och sedan är man klar. Någon gång kanske man väljer att läsa Bibeln från början till slut men det är inte något jag rekommenderar för den ovane läsaren. Det finns många partier som är svåra. Men välj fritt, botanisera bland böckerna. När något känns allt för krångligt, vänta då med den delen och välj en annan bok. Om du är en ovan bibelläsare eller om det var längesedan du läste i Bibeln är något av evangelierna en bra plats att börja på, läs ett kapitel eller några verser om dagen, från början till slut. Eller om du har en dag ledig, varför inte ägna några timmar åt till exempel Markusevangeliet? Läs långsamt, begrunda orden, samtala med Gud.

Där appar finns kan man följa olika bibelläsningsplaner utifrån teman eller bibelböcker. Det är också ett bra sätt att ha Bibeln med sig var man än går.
Bibeln från YouVersion där hela Bibeln finns att läsa i olika översättningar och på olika språk. Där finns också bibelläsningsplaner som man kan följa. Det är möjligt att ställa in tid som påminner om att det är dags att läsa Bibeln och du kan dagligen få ett bibelord som meddelande i din telefon.
Bibelstund är en app där du hittar läsplaner för hela Bibeln med bibeltexter och betraktelser, tillämpning och fördjupning.

Till sist. Det kan vara så att bibelläsningen i perioder känns torr och tråkig. Håll ändå fast vid din läsning. Ibland är det så att ord som verkat döda vid något tillfälle får liv och börjar betyda något. Ibland måste vi leva med texterna under lång tid för vi ska förstå vad de kan betyda i våra liv.

Allt gott och Guds välsignelse i din bibelläsning!
Och som sagt, ta gärna kontakt med mig om du vill prata om Bibeln och få tips om hur du kommer vidare.

Sara Sjölander
Pastor

(Väldigt kort grundkurs: Bibeln är en bok som består av två huvuddelar. Gamla och Nya testamentet. Gamla testamentet berättar om tiden innan Jesus. Nya testamentet berättar om Jesus och om det som hände tiden strax efter att han lämnade jorden. Båda delarna innehåller ett antal böcker av olika karaktär – bl.a. historiska skildringar, profetisk litteratur, poesi, böner, brev och uppenbarelser. Evangelierna berättar om Jesus.)