Söndag den 26 juli Kristi förklarings dag

Ungefär en vecka senare tog Jesus med sig Petrus och Johannes och Jakob och gick upp på berget för att be. Medan han bad förvandlades hans ansikte, och han kläder blev vita och lysande. Och två män samtalade med honom. Det var Moses och Elia som visade sig i härlighet, och de talade om hans uttåg ur världen som han skulle fullborda i Jerusalem.
Petrus och de andra hade fallit i djup sömn men vakande och såg hans härlighet och de båda männen som stod tillsammans med honom. När de skulle lämna honom sade Petrus till Jesus: ”Mästare, det är bra att vi är med. Låt oss göra tre hyddor, en för dig och en för Moses och en för Elia” – han visste inte vad han sade. Men medan han talade kom ett moln och sänkte sig över dem, och när de försvann i molnet blev lärjungarna förskräckta.
En röst hördes ur molnet: ”Detta är min son, den utvalde. Lyssna till honom”, och när rösten ljöd stod Jesus där ensam.
Lärjungarna teg om vad de hade sett, och vid den tiden berättade de ingenting för någon.

Lukas 9: 28 – 36

Ett häftigt möte

”Vilket Häftigt möte! Du kan inte ana vem jag mötte häromdagen!” Orden och sinnesrörelsen bara öses över mig när vi möter varandra. Det är omöjligt att inte dras med i dom känslor som jag möter och det förstärks av ett engagerat ordflöde fyllt med positiva ord och tonlägen. Det är omöjligt att få stopp på ordkastaderna, så jag måste avbryta med frågan: ”Vem var det du mötte?” Äntligen andas min kompis ut och med ett tillkämpat lugn berättar han att han för några dagar hade mött och till och med pratat med en av Sveriges just då bästa hockeyspelare Börje Salming. ”Vi sågs utanför Gavlerinken och inte nog med att jag fick hans autograf, han snackade med mig en bra stund. Det var verkligen ett häftigt möte som jag aldrig kommer att glömma…” Fortfarande minns min kompis det mötet, även om det nu är många, många år sedan och han kan fortfarande återkomma till det när vi ses. Ett häftigt möte!

Och vi har alla gjort häftiga och oväntade möten och upplevelser som betytt mycket för oss. Det kan vara viktiga och avgörande känsloupplevelser av olika slag eller med möten med personer av olika anledningar sett upp till eller beundrat. Möten och upplevelser som fyllt oss med glädje och positiva känslor och som vi sedan refererat till och med entusiasm berättat för andra om!

Det som Petrus, Johannes och Jakob får vara med om på berget kan man verkligen kalla för ett häftigt möte! Här får de uppleva hur Jesus möter två av de andligt viktigaste personerna inom judendomen, nämligen Moses och Elia. I synagogans undervisning, som de tre lärjungarna fick, var kunskapen om dessa två personer mycket viktiga. Moses, som ledde Israels folk ut ur Egypten och som sedan tog emot de tio budorden. Elia, profeten, som genom sin förkunnelse och slutligen genom sin himmelsfärd kom att bli en övergångsprofet och förebild för Messiastraditionen och Jesu kommande himmelsfärd. För de tre lärjungarna kunde inte deras upplevelse bli häftigare och andligt större än att få vara med om detta möte mellan Jesus och Moses och Elia och att få höra bekräftelsen om Jesu stora uppdrag genom att lyssna till rösten som sa: ”Detta är min son, den utvalde. Lyssna till honom!”
Därmed är ju allt klart, eller förklarat som söndagens tema beskriver det.

Men inte alls

De tre lärjungarna tiger, ja Jesus till och med förbjuder dem att berätta om mötet i Matteusevangeliets variation av händelsen. Här får de vara med om en stor andlig upplevelse men får inte berätta om den för någon! Parallellen kan jämföras med behovet eller sökandet efter stora andliga upplevelser människor gör idag.
Jesus förstår att Petrus, Johannes och Jakob häftiga andliga upplevelse behöver sjunka in, bearbetas och få det ”utrymme” den behöver i deras personlighet innan de börjar berätta för de andra lärjungarna. Den häftiga andliga upplevelse de gjorde på berget blir då den erfarenhet och grund i tro och livsuppgift att sprida budskapet om Jesus Krsitus vidare som apostlar.
De andliga upplevelser vi får göra idag är personliga och unika för oss var och en. En del göra stora och häftiga upplevelser som de tre lärjungarna. För en del av oss växer tron fram som en vacker planta och blommar ut i full kraft när tiden är mogen. Det viktiga och som dagens bibeltext vill lära oss är att den kristna tron som vi får uppleva behöver alltid tid för att mogna och växa. Då får vi också kraften och frimodigheten att berätta för andra om den, och vi får som de första lärjungarna bli vår tids apostlar som har fått lyssna till honom, Jesus Kristus, och bära budskapet vidare till våra medmänniskor idag.

Skrivbar fil finns här