Söndagen den 18 oktober Artonde söndagen efter Trefaldighet

Jesus sade:
”Himmelriket är som en skatt som ligger gömd i en åker.
En man hittar den och gömmer den igen,
och i sin glädje går han hem och säljer allt han äger och köper åkern.
Med himmelriket är det också som när en köpman som söker efter fina pärlor. Om han hittar en dyrbar pärla går han hem
och säljer allt han äger och köper den.”

Matteus 13: 44 – 46

”Tro är att leva,
tro är att våga.
Tron är den låga
som kan lysa vår färd.”
(Bo Setterlind)

Att hitta skatten och den dyrbara pärla!

”Silverskatt hittad på södra Gotland
En silverskatt med drygt 50 silvermynt och delar av flera smycken
har hittats av en privatperson på Gotland.”

Så skriver Gotlands Allehanda för några veckor sedan om det senaste skattfyndet på Gotland. Fyndet kommenteras av Daniel Langhammar, kulturmiljöhandläggare vid länsstyrelsen; ”Det är alltid något speciellt när man hittar en silverskatt. Och den här skatten är dessutom i väldigt fint skick”. Tidningen skriver vidare att det var en privatperson om hittade skatten på södra Gotland. Det visade sig att den innehöll bysantinska mynt, präglade i Konstantinopel samt ett stort antal arabiska mynt och är från 990-talet.
Artikeln avslutas med följande kommentar: ”När skatten är noga undersökt kommer vi att anmäla fyndet till Riksantikvarieämbetet som beslutar om eventuell ersättning till upphittare.”
Så upphittaren blir inte lottlös, utan hen får sin beskärda del av den hittade ”skatten i åkern”.

Fascinationen i att hitta en okänd skatt eller en dyrbar pärla har under årtusendena varit och är densamma. Så när Jesus använder bilderna av skatten i åkern eller den dyrbara pärlan i bibeltextens två liknelser är det nu som då lätt att dras med i känslan och förstå bildspråket. Men i vilken åker ska vi gräva för att hitta skatten, eller var ska vi söka för att finna den dyrbara pärlan?
Och det är inte vilken skatt som helst, vilken dyrbar pärla som helst!


Det är fråga om att söka och finna HIMMELRIKET!

Himmelriket, eller Guds rike, innebär för Jesus, att Gud återupprättar skapelsen och tillvaron till vad tanken och meningen var från allra första början, när Gud sade sitt ”Varde…” Ondskan makt är besegrad, hela skapelsen är befriad.


”Gud såg att allt som han hade gjort var mycket gott.” 1 Mos. 1:31

Men Himmelriket finns närmare dig och mig än vi anar. Skatten och den dyrbara pärlan har vi alla möjlighet att hitta, och det är inte långt borta från någon av oss. Det gäller bara att upptäcka och hitta himmelriket i våra egna liv. För vi bär alla på himmelriket! Människan som Gud skapade till sin avbild med tanken att hon i sitt liv skulle ”bära” på himmelriket och evigheten. Men de skatterna blev och är gömda tills vi finner dem i mötet med Jesus Kristus. Ett möte som förvandlar oss och gör oss andligt rika och befriade människor som funnit livets dyrbaraste skatt och gyllene pärla. Upptäckten att vi är bärare av Himmelriket redan här och NU!

Utskrivbar text finns här: https://equmeniakyrkan.se/sabykyrkan/wp-content/uploads/sites/68/2020/10/Sondagsandakt-18-oktober.pdf