Kristi återkomst

Domssöndagen 20201122
Maria Öst

Himmelriket. Det är vad Jesus pratar om i dagens text. Himmelriket. Vad är det som? Vi hoppar mitt in i Liknelsetalet där Jesus berättar för människorna om hur himmelriket är. Det är som en skatt som ligger gömd i en åker och han som hittar den går och säljer allt han äger för att kunna köpa åkern med skatten i, säger Jesus. Han säger också att det är som när en köpman söker efter fina pärlor. Om han hittar en dyrbar pärla så säljer han allt han äger och köper pärlan.

En skatt och en dyrbar pärla är himmelriket som. Det låter som att Jesus pratar till barn, som att han hittar på godnattsagor. Men han ger dessa liknelser till oss alla. Han berättar om saker som alla förstår är oerhört värdefulla och något som man vill ha. Så är det med himmelriket. Du vill verkligen ha himmelriket. 

Sen kommer den tredje liknelsen, som är dagens evangelietext från Matteusevangeliet 13:47-50.
Med himmelriket är det också som när man lägger ut ett nät i sjön och får fisk av alla slag i det. När det är fullt drar man upp det på stranden och sätter sig ner och samlar den goda fisken i korgar och kastar bort den dåliga. Så skall det bli vid världens slut. Änglarna skall gå ut och skilja de onda från de rättfärdiga och kasta dem i den brinnande ugnen. Där skall man gråta och skära tänder.

Lika säkert som man vet att man vill ha en skatt, lika säkert vet man att man inte vill ha dålig, oätlig fisk. Den är lika bra att kasta bort.

Så är det alltså med himmelriket också. Där finns inget dåligt. Det kan vi läsa om i bibeln. Det låter också underbart. ”Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer. Ty det som en gång var är borta” står det i Uppenbarelseboken 21:4. 

Alla människor har gjort saker som man ångrar, som man sörjer. Och alla har vi varit med om att andra gjort saker som smärtar oss. Alla. Det finns ingen människa på jorden som detta inte gäller. Kyrkan har ett ord för det, och det är synd. Synden är den dåliga fisken som vi fångar i livets nät. Men alla har också god fisk i sina livs nät. Alla har gjort goda saker, kärleksfulla saker. 

Om det inte ska finnas någon ”dålig fisk” i himmelriket så måste den kastas bort innan den kommer in. Det är det domen handlar om. Det är när vi tillsammans med Jesus får gå igenom våra nät, kolla på våra fiskar och säga att ja, denna fisken är riktigt god ut. Bra fångat, bra gjort, säger Jesus, den lägger vi i korgen som vi tar in i himmelriket.  Men denna fisken, säger Jesus, den ser dålig ut. Hur kom det sig att du har den i ditt nät, kanske han frågar, och så får jag berätta för Jesus om det dåliga vattnet jag fiskade i när jag fångade den fisken. Jag får berätta om hur stormigt havet var och hur rädd jag var och hur jag inte lyckades fånga goda fiskar då, så jag tog den fisk jag fick, även om den var dålig. Det var inte bra, säger Jesus. Nej, säger jag. Så torkar Jesus mina tårar och säger att den lämnar vi utanför himmelriket, den behöver du inte bära på längre. Och så kastar han den på elden och den brinner upp. 

Domens dag är att sitta och rensa sina fiskar med Jesus. Det kommer vara jobbigt att gå igenom allt, men när det är gjort så finns bara det goda kvar. Skatter och pärlor i all ära, men att få slippa bära omkring på sina dåliga fiskar, sina såriga livsval, sina synder, det är verkligen himmelskt.