Jesu dop

20210110 Maria Öst

Matteusevangeliet 3:13-17

”Detta är min älskade son, han är min utvalde.” Så säger Guds röst när Jesus döps i floden Jordan av Johannes döparen. Detta är min älskade son. När Jesus fått höra det av Gud så blev det starten på Jesu verksamhet. Efter det började han predika om Guds rike, han botade sjuka, han umgicks med de som ingen annan ville umgås med och han älskade människorna i ord och handling. 

Jesus visste att han var älskad av Gud när han gick på vattnet, när han botade den krokryggiga kvinnan, när han predikade på berget, när han åt med syndarna.

Det kan tänkas som fusk att just Jesus som är Gud också får höra Guds röst så tydligt säga att han är älskad. Jag har aldrig fått höra Guds röst på det sättet. Troligtvis inte du heller. Det hade kanske känts fint. Men nej.

Men vi får höra det många många fler gånger, om vi är uppmärksamma. Vi får höra att vi är älskade i bibeln, där det står att Gud älskade världen så mycket att han gav den sig ende son för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv. 

Vi får höra att vi är älskade av hela Guds skapelse när den ger oss växter och djur (och alger, som är både växt och djur samtidigt!), berg och slätter, stjärnor och mareld, sol och regn och ibland till och med snö. 

Vi får höra det av hela Guds kyrka, som i två tusen år och på många olika sätt i ord och handling, har förkunnat Guds kärlek till människorna, till dig och mig. 

När Jesus fick höra att han är älskad av Gud så lät han det inte stanna i sig själv. Han tog in det i sig själv och där förökade sig den vetskapen, så att han kunde ge den vidare till andra. 

Jag vet inte om det är för att världen blir mer och mer obegriplig för mig, eller om jag bara blir äldre och får ett större perspektiv, men det känns mer och mer nödvändigt att sprida kärlek i världen. Älska varandra. Älska din nästa. 

Du är älskad av Gud. Du kanske inte får höra Guds röst säga det på det sättet som Jesus fick höra det. Men du är älskad av Gud. 

Ta till dig det. Låt den vetskapen föröka sig i dig. Sprid det vidare. 

Du är älskad av Gud. 

Herre Kristus,
du har ingen kropp på jorden förutom våra kroppar,
inga händer förutom våra händer, inga fötter förutom våra fötter.
Det är genom våra ögon som din medkänsla ska blicka ut över världen.
Det är med hjälp av våra fötter som du fortfarande kan vandra runt och göra det goda.
Det är med hjälp av våra händer som du idag välsignar människor. 
Välsigna våra själar och kroppar så att vi får vara till välsignelse för andra. 
Amen