Livets bröd

Johannesevangeliet 6:1-15

När jag och min man gifte oss fick vi en ikon. Ikonen föreställer Jesus som står på ett berg framför jättemånga män, kvinnor och barn. Bredvid Jesus står en pojke och håller fram en korg där det ligger två fiskar och fem små bröd. Jag vet inte vad vår vän som gav oss ikonen tänkte på när han bestämde sig för att ge oss den. Det är en ovanlig bröllopsgåva, snudd på lite konstig. Men jag är väldigt glad över att ha fått den. 

Motivet på ikonen kommer från dagens evangelietext. Fem tusen män (kvinnor och barn nämns inte i texten, men är självklart också där) hade följt efter Jesus och nu var de långt ifrån någon stad där de kunde köpa mat. En av lärjungarna hittade en pojke som hade en matsäck med sig som han var villig att dela med sig av. Men den innehåller bara två fiskar och fem bröd. Inte kan väl det räcka till femtusen man, plus kvinnor och barn. 

Jesus säger till lärjungarna att människorna ska sätta sig i gräset. Jesus tog brödet och fiskarna, tackade Gud och delade ut åt dem som låg gräset. Alla fick så mycket de ville ha, och när alla hade ätit sig mätta samlade lärjungarna in allt överblivet bröd, så att ingenting förfars. Det blev tolv korgar över. 

Berättelsen har många teologiska poänger. Den pekar på att Jesus är den nya Moses. Både Moses och Jesus för ut folket i ödemarken, men då Moses för ut dem i öknen för Jesus ut dem till grönskande gräs. Båda leder folket, men folket som Moses leder gnäller och klagar, medan folket som Jesus leder gärna följer honom. Det bröd Gud ger till folket i öknen kan man inte spara till morgondagen, det äts upp av mask, men det bröd Jesus gett som blivit över samlas ihop i korgar för att de inte ska förfaras. Moses är en symbol för det gamla förbundet, Jesus för det nya.

Även om texten är intressant och har teologiskt viktiga poänger om Jesus och Moses så tänker jag inte på det när jag ser ikonen på min vardagsrumsvägg. Det jag tänker på är den lilla pojken som kommer till Jesus med det lilla han har för att dela med sig till andra. Pojken kunde äta upp matsäcken själv och han hade blivit mätt, men han hade missat något fantastiskt. När han generöst gav av det han hade så blev både han och andra välsignade och mätta. Vilken dag de fick! 

Ikonen påminner mig att jag också kan få fantastiska dagar när jag lämnar det jag har i Guds händer och när jag vågar släppa mitt tryggaste för att få ett äventyr tillsammans med Gud och de människor jag möter. Livet och brödet är till för att delas och avnjutas tillsammans. Min matsäck blir kanske mindre om jag delar den med en annan, men mitt liv blir större. Kanske var det inte alls det som vår vän ville säga med ikonen som jag och min man fick i bröllopspresent, han kanske bara tyckte att det var en fin bild. Men det är det ikonen ger mig. 

Och nu har jag delat det med dig. Varsågod och tack. Jag blev välsignad av att dela med mig. Hur känner du? 

Amen. 

Gud förmår ge er allt gott i överflöd, så att ni alltid har allt vad ni behöver och själva kan ge i överflöd till varje gott ändamål. Det står ju skrivet: Han strör ut, han ger åt de fattiga, hans rättfärdighet varar i evighet. Han som ger säd att så och bröd att äta, han skall ge er utsäde och mångdubbla det och låta er rättfärdighet ge god avkastning.
Andra Korinthierbrevet 9:8–10