Hjälparen kommer

Tre gånger om dagen. Så ofta ljuger vi människor. Morgon, middag, kväll, kanske. De flesta lögner är säkert så kallade ”vita” lögner, alltså lögner som till synes inte är så viktiga. En komplimang som man egentligen inte menar, eller att säger att man mår bra till en bekant när man egentligen mår kasst. Lögner som man drar till med för att det inte är värt att säga sanningen. Lögnen blir då ett socialt smörjmedel, som hjälper till i kontakten med andra människor.

I dagens evangelietext, som är hämtad från Jesus avskedstal, säger Jesus till lärjungarna att Hjälparen ska komma till dem. Han pratar då om den heliga Anden som lärjungarna får ta emot på pingsten. Jesus kallar också den heliga Anden för sanningens ande. Jesus säger att ”När Hjälparen kommer, som jag skall sända er från Fadern, sanningens ande, som utgår från Fadern, då skall han vittna om mig.”

Lärjungarna får ta emot sanningens ande för att berätta om Jesus för alla människor. De ska berätta vad de har varit med om tillsammans med Jesus, för att andra människor ska tro på Jesus som Guds son, världens frälsare. Det är ju inget litet uppdrag lärjungarna får, det är ett gigantiskt uppdrag. Hur berättar man om Jesus för andra människor så att de förstår att Jesus är Gud, som är skaparen och livgivaren och hjälparen? Den frågan ställde sig säkert lärjungarna, och den frågan ställer vi oss än idag. Hur gör man? Hur presenterar man Gud för människor som inte tror, så att de också kan ta emot den kärlek och nåd som jag har fått ta emot och som jag får ge vidare i ord och handling? 

Man gör det i sanning. Det är sanningens ande som är hjälparen. Det är inte de coola berättelsernas ande, eller löftet om ett bättre livs ande, eller ens gemenskapens ande. Det är sanningens ande. 

Författaren och den andliga vägledaren Magnus Malm ger oss i sin bok ”Som om Gud inte finns” en tumregel. ”All sanning är en kontaktyta med Gud, hur oandlig den än kan verka. All lögn skiljer mig från Gud, hur andlig den än kan verka.”

När vi talar med Gud om vårt liv, så behövs inga sociala smörjmedel i form av lögner. Det är ingen mening att säga till Gud att ”det är mycket som är bra”, när jag helst av allt vill gömma mig för världen, krypa upp i soffan äta glass och gråta framför Notting Hill. Gud vet att jag på det stora hela tycker om mitt liv, men just den dagen är allt piss. Jag får säga sanningen till Gud. 

På samma sätt ska jag inte säga till människor som är nyfikna på kristen tro att allt blir bra när man tar emot Jesus Kristus som sin frälsare. Det låter ju andligt och fint, men det är inte sant, och alltså är det inte en kontaktyta med Gud, för att tala med Magnus Malms språk. Däremot är det sant för mig att jag har en trygghet i livet som bottnar i att jag vet mig vara oändligt älskad av Skaparen och Livgivaren, vilket gör många livssituationer uthärdliga som annars vore svåra att härda ut i. Lägg där till att jag i församlingen har människor som bryr sig om mig, som ber för mig och som hjälper mig med praktiska saker. Det är sanningen, och det är en kontaktyta med Gud. 

Jesus ger oss Sanningens ande, till hjälp och uppbyggelse, både inom oss själva och i gemenskapen. Säg sanningen, till sig själv, till Gud och till andra.

Amen