Skapelsen

Midsommardagen

Det har äntligen blivit sommarlov. Skolan har slutat och mamma har fått semester och de har åkt till en sommarstuga som de lånat. Sara ligger i hängmattan och klappar en katt som bor hos sommarstugans granne. Den kom och strök sig mot Saras ben, så hon tog upp den i hängmattan och nu har katten somnat på Saras mage. Mysigare än så kan det inte bli. 

Sara ligger och tänker på att det finns så olika djur. Det måste varit roligt för Gud att göra alla djuren. Som giraffen, hur kommer man ens på att ett djur ska ha jättelång hals och dessutom en blå tunga? Eller kameleonten som ändrar färg efter det den går på. Eller känguru som har sina ungar i en ficka på magen när den hoppar runt. Eller älgen som har stora horn, trots att den går omkring i skogen. Hur fastnar inte hornen i alla träd och buskar, undrar Sara. Och jättepandan som kan somna var som helst, till och med på en gren högt uppe i ett träd, så konstigt att den inte ramlar ner och slår sig. Och de vanliga svenska björnarna som är så stora och kan äta hur mycket blåbär som helst på en dag, och sen sover de i ide hela vintern. Det gör igelkotten också, och den är allergisk mot mjölk. 

Undrar hur igelkottar låter, förresten? Piper de som möss, kanske. De kanske jamar som katten, eller bräker som fåren, eller råmar som kossorna. Nej, det gör de nog inte. Men rådjur skäller som hundar, det hörde de igår kväll. Och så såg de fladdermöss som flög ut från ett av uthusen. Mamma sa att fladdermöss är nästan blinda och inte såg att hon och Sara stod där, utan de har som en inbygd radar som gör att de inte krockar med saker när de flyger. Så coolt! Mullvaden är också blind, men Sara vet inte hur de kan hitta mat och sånt. Hon måste komma ihåg att fråga mamma. 

Ju fler djur Sara tänker på, desto konstigare verkar de. Bara en sån sak som att fåglar flyger är ju jättekonstigt när man tänker på det. Eller egentligen är det kanske konstigare att inte alla djur kan flyga. Och varför kan inte alla djur andas under vatten, när en tredjedel av jorden är vatten? Och valar som inte kan andas under vatten, varför bor de där? Sara kommer på att det är för att de äter plankton och krill, som är nån slags räka eller nåt. Men hur kan världens största djur äta sig mätt på så pyttesmå saker? Och djuren som bor i öknen, som ökenräv och skorpion där det inte finns vatten, hur överlever de? Eller bor skorpioner i öknen, de kanske bor i regnskogen. Sara kommer inte ihåg. I regnskogen finns det ju vatten iallafall. 

– Är det här du är, säger plötsligt mamma som har kommit utan att Sara märkt. Vad gör du?
– Jag tänker på att det finns så många olika djur, säger Sara. Mamma, lever skorpioner i öknen eller regnskogen?
– Jag tror att några skorpionarter lever i öknen och några i regnskogen, svarar mamma och böjer sig ner och klappar katten.
– Aha. Och hur hittar mullvaden mat? kommer Sara ihåg att fråga. Den är ju blind, så den ser ju inte maten.
– Det vet jag inte, men kanske har den som känselspröt eller nåt sånt, gissar mamma.
– Okej, och varför har Gud skapat så många konstiga djur? frågar Sara.
– Ja, du, det är en bra fråga, säger mamma. Jag tror ju att djur har anpassat sig för att passa till de olika ställena på jorden de bor på, och då har de blivit olika.
– Som evolutionen, menar du? frågar Sara. Vi har pratat om det i skolan, om hur det tar miljoner år för arter att anpassa sig till där de bor. Men tror du inte att Gud har skapat djuren?
– Jo, det tror jag också, säger mamma. Men jag tror inte att Gud har skapat varje djur som med modellera. Jag tror att det har skett på det sättet som forskarna kallar evolution. Men att det är Guds älskade skapelse tror jag ju. 

Katten vaknade och hoppade ner från hängmattan, och mamma sa att det var dags för fika, så Sara följde med. Hela resten av dagen kom Sara, mamma och David på olika djur, ett konstigare än det andra, som bläckfisk, snigel och vandrande pinne. De kom inte överens om vilket djur som är konstigast i Guds skapelse, men alla tre tyckte att det var väldigt roligt att det finns så många olika djur. 

Fundera ihop:
Vilket djur är det konstigaste djuret?
Saras mamma trodde både att Gud skapat djuren och att de utvecklats genom evolution. Hur tror du?
Vad i Guds skapelse vill du veta mer om? 

Bibelord: Job 12:7-12 ”Fråga markens kryp, de kan lära dig, havets fiskar kan upplysa dig. Finns det någon av dem som inte vet att detta är Herrens verk.”

Bön:
Gud, vilken fantasi du har som skapat alla djur och alla växter, alla hav och skogar och öknar. Det är så underbart att få vara med i sin skapelse. Tack! Amen.