Den Högstes profet

Johannes döparens dag

Sara, David och mamma är på semester. De har lånat en sommarstuga av mammas kompis och nu ska de vara där i en vecka och bara ta det lugnt, säger mamma. På onsdag kommer kusinerna som ska vara där till på söndag, men än så länge är det bara Sara, David och mamma. Det är väldigt lugnt. Till och med så lugnt så att det blir tråkigt. 

Det regnar ute. Om det hade varit sol kunde man spela badminton i trädgården, eller gått till skogen och kollat om det finns några mogna blåbär, eller helst av allt bada i sjön. Men nu regnar det, så de är inne i stugan. Stugan har ett litet kök, två små sovrum där det bara får plats sängar och ett litet vardagsrum med ett matbord, en bäddsoffa, en bokhylla och två fåtöljer framför en öppen spis. Allt man någonsin kan önska sig, tycker mamma. Sara är inte lika övertygad. 

David ligger och läser serietidningar i våningssängen och mamma lagar mat i det lilla köket. Sara är i vardagsrummet och har tråkigt. Hon tittar i bokhyllan om hon hittar nåt kul. Där finns några sällskapsspel, böcker om svampar, fåglar och blommor, gamla korsordstidningar, små porslinsfigurer och en gammal barnbibel. Det har väldigt mycket text i den och bilderna är inte i färg på riktigt utan bara svarta och vita och blåa. Sara bläddrar i boken och hittar en bild där Jesus blir döpt av Johannes döparen.

– Mamma, kolla här, till och med Jesus fick bada, ropar Sara in i köket.
– Vad sa du? ropar mamma tillbaka och tittar in i vardagsrummet.
Sara håller upp bilden så att mamma får se.
– Haha, ja kolla där, skrattar mamma. Det kanske är en profetia om att du också får bada när dina kusiner kommer hit. 

Nu har David hoppat ner från våningssängen och vill se vad de pratar om, så Sara visar honom bilden.
– Vad är en profetia? vill David veta.
– Det är nånting som en människa vet om vad som ska hända i framtiden, för det har Gud sagt till den människan, säger Sara.
– Ja, eller något annat viktigt som Gud behöver säga till människorna, lägger mamma till.
– Varför är detta en profetia om att vi ska få bada när kusinerna kommer? frågar David.
Det vet inte Sara, så hon tittar på mamma för att hon ska förklara.
– Nej, detta är väl ingen profetia, säger mamma. Jag tyckte bara att det var kul att säga för att Jesus och Johannes också var kusiner, och så badar de.
– Nej, de badar inte. Johannes döper Jesus, rättar Sara.
– Just det, så är det, säger mamma.
– Men jag visste inte att de var kusiner, säger David.
– Jo, eller Jesus mamma och Johannes mamma Elisabet var kusiner tror jag det var, säger mamma. Och Gud hade sagt till Elisabets man Sakarias att Elisabet skulle få ett barn som skulle bli profet och berätta för folket att snart kommer Jesus och då ska ni följa honom. Eller något sånt. Det kanske står där i boken hur det var. Kan inte ni kolla upp det medan jag gör färdigt maten?

Eftersom Sara och David ändå inte hade något annat för sig så började de läsa om Johannes Döparen som bodde i en grotta i öknen och bara åt gräshoppor och honung. Det stod att Johannes hade kläder av kamelhår och att han ropade ”ångra er, vänd om, för himmelriket är nära” till folk som gick förbi honom, och att många människor kom ut i öknen för att höra vad han snackade om.

När de hade läst om när Johannes döpte Jesus, så var maten klar och familjen åt och pratade om att det var väldigt mycket godare med falukorv än med gräshoppor och att de hellre bodde i en trång sommarstuga än i en grotta i öknen. 

Även om Sara visste att bilden på Johannes och Jesus inte var en profetia om att de skulle få bada med sina kusiner, så var hon glad över att hon hade läst om Johannes. Och att om bara en dag skulle kusinerna komma, och då ville hon bada, även om det inte var sol. 

Fundera ihop
Skulle du vilja äta gräshoppor och honung? Varför gjorde Johannes det?
Tror du att Gud pratar till oss människor med hjälp av profeter idag? Vad säger Gud i så fall?
Vad tror du att Jesus och Johannes pratade om efter dopet? 

Bibelord Apg 13:24-25  Jesus, vars framträdande Johannes förberedde genom att förkunna omvändelse och dop för hela Israels folk. Och när Johannes verk närmade sig sitt slut sa han ”Jag är inte den som ni tror. Han kommer efter mig.”

Bön
Gud, tack för att du sänder profeter för att berätta för oss människor vad det är du vill, för ibland är det svårt att förstå dig. Hjälp oss att höra och att göra det du vill. Amen.